APLIKASI TEKNOLOGI ISLAM

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
APLIKASI TEKNOLOGI ISLAM by Mind Map: APLIKASI TEKNOLOGI ISLAM

1. Fungsi Dan Bahagian-Bahagian Utama Komputer (Hardware) Dan Present Me

1.1. 1. Motherboard (Perangkat Pemrosesan) : Biasa disingkat dengan kata "Mobo", merupakan papan utama tempat berbagai komponen elektronik bisa saling terhubung antar perangkat.

1.2. 2. CPU/Central Processing Unit (Perangkat Pemrosesan) : Merupakan perangkat keras komputer berguna untuk melaksanakan perintah dan data yang diberikan oleh perangkat lunak

1.3. 3. RAM/Random Access Memory (Perangkat Pemrosesan) : Merupakan penyimpanan komputer yang isinya bisa diakses dalam waktu yang tetap. RAM ini bisa ditulis dan dibaca, berlawanan dengan ROM (Read Only Memory), RAM biasanya memang digunakan sebagai penyimpan utama di dalam komputer untuk mengubah informasi dengan aktif.

1.4. 4. VGA Card (Perangkat Pemrosesan): Atau dalam bahasa Indonesia disebut dengan kartu grafis berguna untuk penghubung pengiriman data grafis antar PC dan perangkat display. Seperti halnya proyektor,

2. Sistem Operasi Komputer (OS)

2.1. Sistem operasi (bahasa Inggris: operating system) adalah perangkat lunak sistem yang mengatur sumber daya dari perangkat keras dan perangkat lunak, serta sebagai jurik (daemon) untuk program komputer. Tanpa sistem operasi, pengguna tidak dapat menjalankan program aplikasi pada komputer mereka, kecuali program booting.

2.1.1. MAC

2.1.1.1. Sistem Mac OS, adalah sistem operasi untuk komputer keluaran Apple yang biasa disebut Mac atau Macintosh. Sistem operasi yang terbaru adalah Mac OS X versi 10.12 (Sierra).

2.1.2. UNIC

2.1.2.1. Sistem Unix yang menggunakan antarmuka sistem operasi POSIX, seperti SCO UNIX, keluarga BSD (Berkeley Software Distribution), GNU/Linux, Zeath OS (berbasis kernel linux yang dimodifikasi.)MacOS/X (berbasis kernel BSD yang dimodifikasi, dan dikenal dengan nama Darwin) dan GNU/Hurd.

3. Tatacara Pengunaan Microsoft

3.1. WORD

3.1.1. Adalah salah dari banyaknya aplikasi pengolah kata yang terbesar di dunia . Namun MIcrosoft Word lah yang paling popular antaranya .

3.2. POWER POINT

3.2.1. PowerPoint memberikan Anda kemampuan untuk membuat alat bantu visual yang bisa membantu Anda menyajikan presentasi terbaik. Menggali semua fitur PowerPoint mungkin memakan waktu, namun dengan sedikit eksperimen, Anda bisa membuat presentasi yang unik dan efektif. Lihat tahapan berikut untuk memulai.

3.3. EXCEL

3.3.1. Pengertian Microsoft excel adalah Program aplikasi pada Microsoft Office yang digunakan dalam pengolahan angka (Aritmatika). Program ini sering digunakan oleh para akutan untuk menuliskan atau mencatat pengeluaran dan pemasukan didalam perusahaan atau suatu lembaga maupun instansi-instansi kecil. Microsoft Excel juga sering digunakan oleh ibu rumah tangga untuk menulis atau mencatat keuangan dalam rumah tangga sepertihalnya pengeluaran atau pemasukan dalam tiap bulan atau minggu.

4. Moodle

4.1. Moodle adalah sistem pengurusan pembelajaran percuma dan sumber terbuka yang ditulis dalam PHP dan diedarkan di bawah GNU General Public License. [3] [4] Moodle digunakan untuk pembelajaran campuran, pendidikan jarak jauh, bilik darjah dan projek e-pembelajaran lain di sekolah, universiti, tempat kerja dan sektor lain. [7] [8] [9] Dengan ciri-ciri pengurusan yang disesuaikan, ia digunakan untuk membuat laman web peribadi dengan kursus dalam talian untuk pendidik dan jurulatih untuk mencapai matlamat pembelajaran. [10] [11] Moodle (akronim untuk persekitaran pembelajaran dinamik berorientasikan objek modular) membolehkan memperluas dan menjahit persekitaran pembelajaran menggunakan peminat bersumber masyarakat.

5. E-publishing

5.1. penerbitan elektronik (juga dirujuk sebagai e-penerbitan atau penyiaran digital atau penerbitan dalam talian) termasuk penerbitan digital e-buku, majalah digital, dan pembangunan perpustakaan digital dan katalog. Penerbitan elektronik telah menjadi umum dalam penerbitan saintifik di mana ia telah berhujah bahawa jurnal saintifik yang dikaji semula sedang dalam proses digantikan oleh penerbitan elektronik. Ia juga menjadi biasa untuk mengedarkan buku, majalah dan surat khabar kepada pengguna melalui peranti tablet membaca, pasaran yang berkembang dengan berjuta-juta setiap tahun, [1] yang dihasilkan oleh vendor dalam talian seperti kedai buku Apple iTunes, kedai buku Amazon untuk Kindle, dan buku-buku di Kedai Buku Google Play. penyelidikan pasaran menunjukkan bahawa separuh daripada semua majalah dan akhbar edaran akan dibuat melalui penghantaran digital menjelang akhir 2015 [2] dan bahawa separuh daripada semua membaca di Amerika Syarikat akan dilakukan tanpa kertas pada tahun 2015. [3] Walaupun pengedaran melalui Internet (juga dikenali sebagai penerbitan dalam talian atau penerbitan web dalam bentuk laman web apabila) adalah pada masa kini berkait rapat dengan penerbitan elektronik, terdapat banyak bukan rangkaian penerbitan elektronik seperti ensaiklopedia dalam CD dan DVD, serta teknikal dan penerbitan rujukan bergantung pada pengguna mudah alih dan lain-lain tanpa akses pantas dan berkelajuan tinggi ke rangkaian. penerbitan elektronik juga digunakan dalam bidang ujian persediaan dibangunkan dan juga di negara-negara membangun untuk pendidikan pelajar (dengan itu sebahagiannya menggantikan buku konvensional) - kerana ia membolehkan kandungan dan analisis digabungkan - untuk manfaat pelajar. Penggunaan penerbitan elektronik untuk buku teks mungkin menjadi lebih umum dengan iBooks dari Apple Inc. dan perundingan Apple dengan tiga pembekal buku teks terbesar di Amerika Syarikat. [4] Penerbitan elektronik semakin popular dalam karya fiksyen. Penerbit elektronik dapat bertindak balas dengan cepat terhadap permintaan pasaran yang berubah, kerana syarikat tidak perlu memesan buku bercetak dan menghantarnya. E-penerbitan juga membuat lebih banyak buku yang tersedia, termasuk buku yang pelanggan tidak akan dapati di peruncit buku standard, kerana permintaan yang tidak mencukupi untuk "cetak" tradisional. Penerbitan E-mel membolehkan penulis baru untuk melepaskan buku-buku yang pasti tidak menguntungkan untuk penerbit tradisional. Walaupun istilah "penerbitan elektronik" adalah terutamanya digunakan dalam 2010-an untuk merujuk kepada penerbit dalam talian dan berasaskan web, istilah mempunyai sejarah yang digunakan untuk menggambarkan perkembangan bentuk baru pengeluaran, pengedaran, dan interaksi pengguna berkenaan dengan komputer berasaskan teks dan media interaktif lain.

6. Content Creating Tools

6.1. GIPHY

6.1.1. Semua orang suka GIF (sebenarnya disebut JIF). Hari-hari ini, tempat seperti Facebook, Twitter, dan bahkan Slack telah mengintegrasikan GIF ke platform mereka. Mengapa? Kerana mereka bukan sahaja membiarkan orang meluahkan perasaan mereka dengan mudah dan tanpa perlu meletakkan perasaan dalam kata-kata, tetapi mereka juga membuat jenama yang lebih relatable. Dengan GIPHY, akses beratus-ratus ribu GIF sedia untuk bersedia menanti semula, atau membuat sendiri untuk mempamerkan produk, ciri, dan tutorial.

6.2. SURVEY MONKEY

6.2.1. Kuiz masih panas., Tetapi penting juga untuk memasukkan lapisan tujuan tambahan supaya mereka memandu penukaran. Di sinilah pemain seperti BuzzFeed dan Refinery29 bersinar, dan bagi mereka yang berminat untuk membuat kandungan mereka sedikit lebih menarik, dapat dengan mudah dilakukan dengan alat seperti SurveyMonkey. Ya, yang paling sering dikaitkan dengan perkhidmatan kaji selidiknya, SurveyMonkey telah bercabang untuk memasukkan pelbagai jenis kandungan baru, termasuk kuiz. Boleh disesuaikan untuk memasukkan logo, tema, dan apa saja variasi format soalan yang ingin anda gabungkan, merangka kuis sederhana atau mantap tidak pernah menjadi lebih mudah. Mereka juga termasuk bank soalan yang kerap digunakan untuk membantu inspirasi. Akses statistik pada markah, kedudukan, persentil, dan kadar penyelesaian untuk memastikan ROI pada alat penciptaan kandungan ini.

6.3. SNAPPA

6.3.1. Tidak semua orang mempunyai kemewahan menyewa pereka grafik. Dan selalunya, walaupun mereka mempunyai satu atau dua orang kakitangan yang berdedikasi, keperluan berterusan untuk kandungan segar sebagai hari taktikal masuk ke dalam dan luar hari masih boleh mewujudkan halangan kepada pengeluaran.Thankfully, tools like Snappa.io allow regular old marketers like you and me to create high-quality visual content without having to rely on design.Terima kasih, alat seperti Snappa.io membolehkan pemasar lama biasa seperti anda dan saya untuk membuat kandungan visual berkualiti tinggi tanpa perlu bergantung pada reka bentuk.

7. Social Networking Tools

7.1. HOOT SUITE

7.1.1. Sama ada anda pengguna yang mengendalikan berbilang akaun, atau agensi yang mengendalikan ratusan, HootSuite memudahkannya. Sangat mudah untuk menambah akaun, mudah menjadualkan jawatan di semua platform utama dan mudah untuk menambah pengurus akaun. Di samping itu, syarikat itu juga mempunyai platform latihan yang mantap yang tidak hanya mengajar alat, tetapi bagaimana untuk memikirkan pemasaran sosial secara keseluruhan. Sebagai pakej, yang terbaik di luar sana untuk harga. - David Kley, Reka Bentuk Web dan Syarikat

7.2. HUB SPOT

7.2.1. Walaupun terdapat banyak alat di luar sana yang membolehkan anda memantau dan menerbitkan akaun sosial, kami mencadangkan platform seperti Hubspot di mana anda bukan sahaja boleh memantau dan menerbitkan tetapi juga mendapatkan data pelaporan tertutup. Ini bermakna anda bukan sahaja melihat saluran apa yang mendorong penglibatan yang paling, tetapi anda boleh menjejaki saluran ke bawah untuk melihat apa jawatan dan saluran memimpin dan jualan sebenar. - Ryan Short, Pemasaran MODASSIC

7.3. MeetEdgar

7.3.1. Terdapat alat yang banyak untuk menghantar dan menjadualkan jawatan tetapi bagaimana pula dengan sistem yang berkongsi semula jawatan kosong? MeetEdgar adalah satu perkara yang saya cadangkan kerana ia mempunyai kesan terbesar ke atas lalu lintas dengan secara automatik berkongsi semula kandungan malar hijau anda. - Christina Baldassarre, Iklan Zebra

7.4. TweetDeck

7.4.1. TweetDeck telah lama berlalu sekarang, dan ada alasan untuk itu: Ia adalah salah satu yang terbaik dan paling berharga (apa yang boleh mengalahkan percuma?) Cara di luar sana untuk menjadi sebahagian daripada Twitersphere. Susun atur pelbagai kolum memudahkan untuk mengikuti beberapa perbualan sekaligus, dan penjadualan kandungan adalah sekejap. Twitter bergerak begitu pantas, tetapi TweetDeck menjadikannya boleh dilakukan dan bahkan menyeronokkan. - Starr Million Baker, INK

8. Perisian Kolabratif Dan Sharing Tools

8.1. SHARING

8.1.1. Ledakan yang berlaku dalam ekonomi berkongsi secara tidak rasmi kickstarted pada tahun 2008 apabila Brian Chesky dan Joe Gebbia memutuskan untuk menawarkan tempat untuk tidur (atas katil udara di tingkat mereka) dalam mereka pangsapuri di San Francisco untuk orang yang menghadiri satu persidangan reka bentuk perindustrian yang berlaku di bandar mereka . Pada mulanya dilakukan untuk mendapatkan sedikit wang tunai cepat untuk membayar bil-bil, usaha itu membuktikan popular dan tidak lama selepas itu, Chesky dan Gebbia menubuhkan domain yang berdedikasi, Airbnb, yang membolehkan orang dari seluruh dunia yang menawarkan penginapan di kediaman mereka dengan bayaran yang berpatutan. Sejak itu, lebih daripada 50 juta orang telah menggunakan laman web ini sebagai satu cara untuk mencari tempat penginapan. A suite perniagaan seperti yang berfikiran telah tumbuh sejak kedatangan Airbnb, semuanya yang akan bertindak balas dan memudahkan permintaan membayar untuk apa yang anda gunakan secara yang diperlukan. Daya penggerak utama di sebalik ekonomi berkongsi dilihat nilai, dengan pelanggan mementingkan harga yang mencari Ikut kegemaran alternatif dompet mesra kepada barangan yang ditawarkan di pasaran runcit yang standard. Mungkin ia datang kejutan sedikit, kemudian, bahawa ekonomi berkongsi mula berkumpul tergesa-gesa semasa krisis kewangan tahun 2008. Beberapa cawangan ekonomi perkongsian bebas (seperti Couchsurfing di mana pelancong boleh tinggal di sofa hos secara percuma) manakala yang lain adalah berdasarkan transaksi kewangan (seperti Airbnb). Kemunculan dan perkembangan teknologi bermakna bahawa menyediakan atau mendapatkan akses kepada barangan untuk berkongsi atau sewa lebih murah, lebih cepat dan lebih dikesan berbanding sebelum ini.

8.2. KOLABRATIF

8.2.1. Sama ada kita secara aktif menyedari atau tidak, internet terus berjalan ke arah mewujudkan, atau sekurang-kurangnya menyokong dan memudahkan, berkongsi dan kerjasama antara pihak yang tidak berkaitan. Pada tahun 2009, berwayar menerbitkan satu artikel dengan alasan bahawa internet telah membantu untuk menyambut jenis baru sosialisme (atau "komunisme dot" sebagai seorang pengulas meletakkannya) walaupun tolak ideologi, menolak peserta sepanjang spektrum daripada perkongsian, kerjasama, kerjasama untuk kolektivisme. Memetik aktivis John Barlow, artikel yang berhujah bahawa sifat berpusat web seluruh dunia telah menimbulkan satu "... hadiah atau barter ekonomi di mana tidak ada harta dan di mana seni bina teknologi mentakrifkan ruang politik." Sebagai aliran daripada ini, mungkin salah satu sebab-sebab yang ekonomi berkongsi mencipta begitu banyak kontroversi di kalangan beberapa ahli-ahli teori dan strategi adalah bahawa (di luar sekurang-kurangnya) snubbing iaitu pemilikan secara terang-terangan sebagai teras kapitalisme, berjabat kembung "ketamakan adalah keserakahan" yang memihak kepada sesuatu yang lebih seimbang seperti "apa yang saya milik kamu adalah kita baik". The Verge melihat keinginan yang semakin meningkat ini untuk berkongsi kesempurnaan keinginan kami untuk mengumpul sejumlah besar aset peribadi. Lukisan apa yang pada mulanya seolah-olah seperti busur yang sangat lama, artikel berbanding jatuh kadar pembunuhan di Amerika Syarikat kepada kebangkitan ekonomi berkongsi, dengan alasan (agak audaciously) bahawa internet telah pergi beberapa cara dalam mogok ketakutan dan mungkin, terima kasih kepada perkara-perkara seperti media sosial dan sistem penarafan penjual dalam talian, walaupun (sebahagiannya) memperbaharui kepercayaan kami kepada orang yang tidak dikenali.

9. Casting Tools

9.1. Cam Studion

9.1.1. CamStudio dapat merekodkan semua aktiviti skrin dan audio pada komputer anda dan mencipta fail video AVI standard industri dan menggunakan Producer SWF terbina dalamnya boleh menjadikan AVI tersebut menjadi video-video Streaming Flash (SWF) yang mesra jalur lebar,

9.2. Jing

9.2.1. Techsmith, yang terkenal dengan aplikasi menangkap skrin yang cemerlang, SnagIt dan alat screencast mereka, Camtasia, telah membangunkan produk hibrid di Jing. Projek ini menjadikan video dan imej pada skrin anda satu tindakan yang mudah, satu klik dan membolehkan anda membagikannya secara dalam talian dengan rakan-rakan anda.

9.3. Screencast

9.3.1. Sebagai perunding EdTech, soalan yang sama saya diminta oleh guru-guru dan pemimpin sekolah hari ini adalah "Yang perakaman skrin perisian adalah yang terbaik?" Dalam post ini saya akan mengesyorkan alat perakaman skrin yang saya rasa adalah yang terbaik untuk majoriti guru. Tetapi pertama yang saya telah menyemak secara ringkas setiap 15 pesaing lain, dalam setiap kes yang menggariskan kebaikan dan keburukan ia - dan menyebut keputusan di atasnya.

10. Survey Dan Polling

10.1. POLLS

10.1.1. Pungutan suara digunakan untuk menanyakan satu soalan mudah, sementara kaji selidik secara umum digunakan untuk meminta pelbagai soalan. Mari periksa mereka secara terperinci. Pungutan suara membenarkan anda menanyakan satu soalan pilihan berganda. Peserta boleh memilih antara jawapan yang anda predefine. Anda boleh membenarkan pengundi memilih hanya satu jawapan atau membenarkan mereka memilih jawapan berganda. Anda juga mempunyai pilihan untuk menambah bidang lain untuk membolehkan pengundi memasukkan jawapan mereka sendiri.

10.2. SURVEY

10.2.1. Tinjauan membolehkan anda bertanya beberapa soalan dalam pelbagai jenis soalan. Jadi, anda boleh meminta komen, alamat e-mel, nama, alamat dan sebagainya, serta banyak soalan pilihan