Lungebetændelse

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Lungebetændelse by Mind Map: Lungebetændelse

1. Hvad symptomerne på lungebetændelse er?

1.1. - Feber - Hoste med slim - Smerter ved dyb vejretræning - Træthed

1.1.1. - Feber er kroppens forsøg på at bekæmpe en infektion med virus eller bakterier, derfor opstår derfor opstår feber. Jeg vil som SSA Hold øje med dem og lad være med at klæde det for varmt på. Jeg vil være tilsted og måler deres temperatur og de skal rigeligt vand så der ikke er væskemangel.

1.1.2. - Hosten kan være uden opspyt, det vil sige tør, eller medføre opspyt af slim fra lungerne Den slim, som hostes op af lungerne, kan være klar, pusholdig (gullig-grøn) eller indeholde blod, derfor opstår der hoste med slim .Jeg som SSA vil afhjælpe med at de skal drikke rigelig vand for at gøre sekretet mere tyndtflydende. Der findes også medicin, der kan gøre sekretet lettere hoste op.

1.1.3. - Smerter i brystkassen opstår fordi vejrtrækningsmuskrelne øger deres arbejde samtidig med at de har mindre ilt til rådighed til deres stofskifte og derfor opstår der smerte… jeg som SSA kan afhjælpe dem med at være omsorgsfuld og fortæl dem at de skal træk vejret stil og roligt.

1.1.4. - Træthed er helt normalt fordi kroppen har brugt for meget energi, derfor opstår der træthed .Kroppen har brug for at være i ro nogle par uger efter. Jeg vil som SSA være aktiv lytning og ikke presser dem til noget de ikke ønsker. Det eneste jeg kan afhjælpe dem med er at være omsorg

1.2. https://www.sundhed.dk/content/cms/45/20645_symptomer-ved-lungebetaendelse4232x3060.jpg

2. Hvad årsagen til lungebetændelse kan være?

2.1. Der findes mange årsager til lungebetændelse, men det helt almindelig er bakterier (især de såkaldte pneumokokker( er en bakterie som kan være årsag til lungebetændelse ) og mycoplasma ( kold lungebetændelse , er en lille bakterie som mangler en cellevæg). Som er til stede i vores daglige miljø. Under omstændigheder holder kroppen disse mikrober ude af lungerne. Vi har også modstandsdygtig bakterie som bryde igennem vores krop forsvar på trods af, at man har et godt helbred. Bakterierne forårsager lungebetændelse hos sunde og raske mennesker, er ikke alltid de sammen, som dem der har forårsager lungebetændelse på hospitaler og andre sundhedsfaciliteter. Derfor er lungebetændelse hos mennesker med et svækket immunforsvar forskellige fra de bakterier, der forårsager lungebetændelse på hospitaler eller hos raske mennesker. Lungebetændelse kan opstå som følge af at bakterierne fra en infektion andensted i kroppen, vandre med blodet og inficerer lungerne. Derudover bakterier og virus kan både parasitter og svamp være årsagen til lungebetændelse. Nogle lungebetændelse kan også skyldes irritanter eller kemiske midler.

2.1.1. j

2.2. Hyppige årsag til lungebetændelse skyldes i virkeligheden man lider af en underliggende kronisk lungesygdom f.eks KOL. KOL udvikler sig over mange år , og starter med at være tiltagende hoste,slim produktion samt gentagne lungeinfektioner. KOL sygdom nedsatte lungernes evne til at fjerne slim og mikroorganismer. hvilket gør at man få lungebetændelse.

3. Hvilken sygepleje du som Social- og sundhedsassistent vil udøve til borgeren/patienten.

3.1. Som SSA skal man have kendskab til hvad årsagen er til KOL og at kunne identificere sygdommen. At kunne udøve sygepleje opgaver og hvis sygdommen forværret, så skal man arbejde tværsfagligt. Sygepleje kan også være kendskab til de fysiske, psykiske og sociale reaktioner man har til patienten. At kunne give støtte, vejledning og omsorg er også vigtigt. Derudover at fremme mestring hos patienten og egenomsorg.

4. Hvem har risiko for at få lungebetændelse:

4.1. - person som har fjernet milten - Ældre mennesker - Kroniske syge: hjertesyge , kol-patienter og så videre - svækket immunforsvar. - Rygere

5. For elever på ekspertniveau Der kan suppleres med, hvordan du som social- og sundhedsassistent kan forebygge fremtidige pneumonier/lungebetændelser.

5.1. Som SSA kan man forebygge lungebetændelser via, at give borgeren den rette medicin samt dosering.De skal have en optimal ernæringsplan og motion. Motion for KOL patienter kan gøre at de bevare deres muskler og forbedre musklerne. Hold øje med BMI og patienter med KOL har en øget stofskifte hvor de bruger meget energi det vil sige de skal have ekstra protein og fedt. Hvis de ikke får nok protein svinder deres muskler ind både de accessoriske som er vejrtrækningens muskler men også synke. Det kan gøre at borgeren fejlsynker og får en lungebetændelse og det forværre deres KOL mere og mere.

6. Hvad Kan man gøre selv ved lungebetændelse:

6.1. Tage det med ro i nogle dage følge lægens anvisning vedrørende medicin smertestillende medicin ved smerte i brystet så man bedre kan trække vejret helt igennem. Drikke masser væske for at undgå væskemangel på grund af feberen.-