JERONIM DE RADA

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
JERONIM DE RADA by Mind Map: JERONIM DE RADA

1. MESIMET E PARA

1.1. LINDI NE MAKI NE ITALINE JUGORE

1.2. I ATI PATI NDIKIM NE FORMIMIN KULTUROR TE TIJ

1.2.1. MESUES I LATINISHTES DHE GREQISHTES

2. KOLEGJI DHE VEPRA E PARE

2.1. HYRI NE KOLEGJ NE MOSHEN 8 VJECARE

2.2. NDOQI LENDE HUMANITARE E FETARE

2.2.1. LEXOI VEPRAT E SOFOKLIUT EURIPIDI HOMERI ETJ

2.3. 16 VJEC SHKROI POEMTHIN NE ITALISHT "ODISE"

2.3.1. ME SUBJEKT SHQIPTAR DHE TE NDARE NE KATER KENGE

3. STUDIMET E LARTA DHE KAUZAT QE MBROJTI

3.1. NE 1835-1836 STUDIOI NE NAPOLI PER DREJTESI

3.2. LEXOI VEPRA TE SHUMTA RELIGJOZE

3.2.1. MENDOI TE BEHEJ MURG POR HOQI DOR

3.3. U AKTIVIZUA NE LEVIZJET KALABREZE KUNDER P.ABSOLUTIST

3.3.1. MBAS DESHTIMEVE DHE PERNDJEKJEVE IU PERKUSHTUA TOTALISHT KRIJMTARISE DHE KAUZES SHQIPTARE

4. LIDHJE TE RENDESISHME

4.1. NE1848 BOTOI GAZETEN"L-ALBANESE D-ITALIA"

4.1.1. E PARA NE HISTORINE E SHTYPIT SHQIPTAR

4.2. PERKRAHU LIDHJEN SHQIPETARE TE PRIZRENIT (1878)

4.3. NDIHMOI NE FORMIMIN E SHTETIT TE PAVARUR SHQIPETAR

5. INTERESIMI NDAJ KRIJMTARISE POPULLORE

5.1. MBAROI SHKOLLEN E MESEME NE 1833(19 VJEC)

5.2. QENDROI PER NJE VIT NE FSHATIN E TIJ

5.2.1. MBLODHI POEZI POPULLORE NGA E GJITHE ZONA PERRETH

5.2.1.1. KY PASION ERDHI NGANXITJA E MIKUT TE TIJ DHE FRYMA ROMANTIZMIT EVROPIAN QE TREGONTE MJAFT INTERES NDAJ KRIJMTARIS POPULLORE

5.2.2. U NJOH ME NJE VAJZE TE THJESHTE

5.2.2.1. U BE MUZA E TIJ

5.2.2.2. KENGET E MILOSAOS

6. KONTRIBUTI LETRAR DHE GJUHESOR

6.1. BOTIMI NE SHQIP DHE ITALISHT I REVISTES "FLAMURI I ARBERIT"

6.2. MBROJTI TEORINE E ORIGJINES SE SHQIPES NGA PELLAZGJISHTJA

6.3. FATKEQESIT FAMILJARE NUK E NDALUAN NE RRUGETIMIN E TIJ

7. VITET E FUNDIT

7.1. VAZHDOI MESIMDHENIEN NE KATEDREN E SHQIPES

7.2. VDIQ I VARFER DHE I VETEM

7.2.1. U PERJETUA SI NJE HUMBJE E ,MADHE

7.3. LA NJE TRASHGIMI ME VLERA TE JASHTZAKONSHME