Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Bakterie spredning. by Mind Map: Bakterie spredning.
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Bakterie spredning.

Pasteurisering

Pasteurisering er at opvarme ting, for at dræbe bakterierne. Ved høj pasteurisering opvarmes til 80 grader uden luftens adgang og ved lav 72 grader. Man bruger det bl.a på mejerier og bryggerier.

Dråbeinfektion

Dråbeinfektion er f.eks når vi giver hinanden hånden, og vi har svedige håndflader. På den måde smitter vi let hinanden. Eller spytdråber der rammer en, er faktisk små bakterie bomber eller et kys.

Berøring

Ved nogle sygdomme er man nød til at røre ved folk, for at blive smittet. F.eks. ved kønssygdomme.

Bakterier; støv, vand og fødevarer

Der kan godt sidde mange bakterier i støv, selvom det er så småt, så det er en fin spredningsvej for bakterierne. Det er vand også, og et gælder mange steder i naturen.

Dyr spreder smitte

Nogle bakterier kan leve på dyr, som på f.eks rotter og mus. De har tidligere været transportmidler for farlige bakterie sygdomme som pest, mens fluer lever på urene steder, og fungere som smitte spredning.

Raske smittebærere

En rask smittebærer er en person med en sygdom, som ikke er i udbrud. Bakterierne er til stede uden at gøre personen syg. På den måde kan personen sprede sygdommen til mange, uden de ved personen har den.

Hygiejne

Louis Pasteurs følger af hans opdagelser, er at man tænker meget mere på hygiejne nu. Som f.eks på den måde man tilbereder maden på. Det er uklogt at skære kød og grøntsager på samme skærebræt fordi der er mange bakterier i kødet, som man skal dræbe ved at stege kødet. De bliver så siddende på brættet og kommer på grøntsagerne som vi spiser rå. På den måde kan vi blive syge. I Louis tid, ville jeg nok give folk gode råd om at vaske hænder ofte og f.eks at vaske skærebrættet efter man har skåret kød på det. Idag vil jeg næsten sige det samme, men næsten alle ved jo meget om hygiejne, så jeg tror ikke det vil være nødvendigt at sige det til folk.   Idag har man rensnings anlæg, som renser vandet, inden vi drikker det.

før

Nu.

Colibakterier

Det meste spildevand i Danmark ender i havet. Mange bakterier slipper helskindet igennem rensnings anlæg og ender i havet. I husspildevand er der afføring fra mennesker og der er virkelig mange bakterier i det! Både levende og døde. Et effektivt rensningsanlæg kan fjerne op til 99% af bakterierne i filtre. En af de mest udsøgte bakterier er en tarmbakterie, som er en gæringsbakterie. Hvor der er colibakterier er der også kloarkvand, med afføring i og her befinder tarmbakterierne sig. WHO har fundet ud af, at der bliver 400 millioner syge hvert år og 700.000 børn dør a coli-diaré.