Ülkemizdeki Ekonomik Faaliyetler Ve Yeraltı Zenginlikleri

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Ülkemizdeki Ekonomik Faaliyetler Ve Yeraltı Zenginlikleri by Mind Map: Ülkemizdeki Ekonomik Faaliyetler Ve Yeraltı Zenginlikleri

1. ege bölgesi

1.1. ekonomik faaliyetler

1.2. Bölgede verimli ovalar bulunması, su kaynaklarının bol olması ve iklim koşullarının uygun olması bölgenin tarıma elverişli olmasını sağlar. Zeytin, üzüm, incir, haşhaş ve turunçgiller bölgenin başlıca tarım ürünleridir. Bölgede büyük şehirlerde kümes hayvancılığı yapılırken; Muğla yöresinde kıl keçisi, iç kesimlerde koyun yetiştirilir. Bölgede arıcılık ve kültür balıkçılığı da ekonomiye katkı sağlar. Linyit ülkemizde en fazla Ege Bölgesi'nde çıkarılır. Bölgede sanayi de oldukça gelişmiştir. Tekstil, seramik, kağıt, otomotiv, çimento ve gübre sanayi ile petrol rafinerisi bölgenin önemli sanayi kuruluşlarındandır. Bölgede bulunan tarihi eserler, doğal güzellikler, müzeler ve kumsallar turizmin gelişmesini sağlamıştır.

1.3. yeraltı zenginlikleri

1.4. Civa; izmir’de, Mermer; Afyon’da, Bor; Emet (Kütahya)’te Krom;Kütahya ve Menteşe Yöresi’nde, Demir; Edremit Yöresi’nde (Eymir), Zımparataşı; izmir, Aydın ve Muğla’da, Tuz; izmir Çamaltı tuzlasında, Jeotermal enerji; Denizli (Buharkent) de çıkar.

2. iç anadolu bölgesi

2.1. ekonomik faaliyetler

2.2. İç anadoluda Tarım Ve Hayvancılık Yaygınıdr Daha Çok tarım un fabrikası makarna fabrıkası

2.3. yeraltı zenginlikleri

2.4. CİVA : Konya - Sarayönü TUZ : Tuz Gölü ve çevresi KAYA TUZU : Kırşehir, Çankırı KROM : Eskişehir, Kayseri, Sivas LİNYİT : Eskişehir, Sivas Bortuzu, Lületaşı, Amyant : Eskişehir Çinko , Demir : Kayseri yakınları

3. .

3.1. Taşkömürü : Ereğli - Zonguldak havzasından çıkarılır.

4. karadeniz bölgesi

4.1. ekonomik faaliyetler

4.2. Dağlık ve engebeli bir yeryüzüne sahip olması,iç kesimlerle ulaşım yeterince gelişmemesi gibi etkenler,bölge ekonomisini olumsuz etkilemiştir.Karadeniz Bölgesi her mevsim yağış aldığından bol yağış isteyen ürünler yetişir.Doğa bitki örtüsü ORMANDIR.

4.3. yeraltı zenginlikleri

5. akdeniz bölgesi

5.1. ekonomik faaliyetler

5.2. kışların ılık geçmesi ve güneşlenme süresinin uzunluğu seracılık faaliyetinin gelişmesini sağlamıştır

5.3. yeraltı zenginlikleri

5.4. .

5.4.1. Barit: Mersin ve Adana çevresi

5.4.2. Boksit (alüminyum): Batı Toroslar'da Seydişehir çevresi

5.4.3. Kükürt: Keçiborlu (Isparta) çevresi

5.4.4. Demir: Adana (Feke ve Saimbeyli) çevresi

5.4.5. Asbest: Doğu Akdeniz'de Hatay çevresi

6. zeynep alya bayık 6/B