Zlonamjerni sadržaji interneta

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
Zlonamjerni sadržaji interneta by Mind Map: Zlonamjerni sadržaji interneta

1. Malver

1.1. Malver (malware je skraćeno od malicious software) je zloćudni (zlonamjerni) softver namijenjen infiltraciji računala bez znanje njegovog vlasnika, odnosno korisnika.

2. spam

2.1. Spam je neželjena elektronička poruka poslana zbog namjere oglašavanja raznog propagandnog sadržaja ili u svrhu phishing napada ili kao sredstvo distribucije malver poveznica.

3. Poznati virusi

3.1. Petya

3.1.1. Petya je obitelj šifriranja ransomwarea koji je prvi put otkriven 2016. godine [2]. Zlonamjerni softver cilja sustave utemeljene na sustavu Microsoft Windows.

3.2. Stuxnet

3.2.1. Stuxnet je zlonamjerni računalni crv, prvi put otkriven 2010. Mislio je da je u razvoju od barem 2005, Stuxnet cilja SCADA sustave i vjeruje se da je odgovoran za nanošenje znatne štete iranskom nuklearnom programu.

3.3. Wanna cry

3.3.1. WannaCry ransomware napad bio je u svibnju 2017. svjetski cyberattack od strane WannaCry ransomware cryptoworm, koji je ciljao računala na operacijskom sustavu Microsoft Windows šifrirajući podatke i zahtijevajući otkupninu u Bitcoin kripto valuti.

3.4. Morris worm

3.4.1. Crv Morris ili internetski crv 2. studenog 1988. bio je jedan od prvih kompjuterskih crva distribuiranih putem Interneta i prvi koji je dobio značajnu medijsku pozornost.

3.5. Melissa

3.5.1. Virus Melissa bio je makro virus koji je masovno slao. Budući da to nije bio samostalan program, to nije bio crv. Usmjeren je na Microsoft Word i Outlook bazirane sustave i stvorio znatan mrežni promet.

4. Hoax

4.1. Hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Želja osobe koja je poslala hoax je njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa.

5. Phishing

5.1. Phishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće Internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti.

6. Prevetivne mjere

6.1. Preventivne mjere od zaraze upotreba antivirusnog softvera s ažuriranom bazom podataka mogućih napada redovito nadograđivati (update) operacijski sustav i najkorištenije aplikacije kao što su Microsoft Office, Adobe Reader, Mozilla Firefox i dr. redovita izrada rezervnih kopija podataka ili operativnog sustava treba biti oprezan i NE aktivirati bilo kakve izvodljive datoteke ponuđene mailom ili nekim drugim Internet servisom uključen firewall