Cyberboy

Literaire mindmap over het boek Cyberboy.

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Cyberboy by Mind Map: Cyberboy

1. Het verhaal speelt zich af in het heden. Sommige stukjes zijn wel in de verledentijd, maar dit was meer om een situatie uit te leggen of iets te vergelijken. Er werd niet echt over exacte tijdstippen gesproken, maar wel werd er regelmatig dag, avond, nacht en de volgende dag gezegd. Dit was in een logische volgorde.

2. Schrijver

2.1. Tanja de Jonge

3. Onderwerp:

3.1. Cyberboy gaat over een jongen die al zijn hersenactiviteit verliest bij een ongeluk en daarna omgebouwd wordt tot een robot. Zijn brein wordt helemaal vervangen door computerchips en technologie. De hoofdstukken zijn: De terugkeer van mijn vriend Niets is wat het lijkt Bjorns herstel Met voorbedachten rade Deze hoofdstukken zijn onderverdeeld in verschillende subhoofdstukken.

4. Thema's

4.1. Vriendschap: Het verhaal gaat vooral over de vriendschap van Bjorn en Kevin. Ze waren altijd beste vrienden. Kevin merkt dat er iets anders is aan Bjorn, doordat de vriendschap anders aanvoelt. Iets klopt niet. Ook worden er veel andere vriendschappen gesloten.

4.1.1. Toekomst en gevolgen: Bjorn is inmiddels half mens, half robot. Iets wat op dit moment helemaal nog niet mogelijk is. Misschien wel helemaal nooit. Stel het experiment van Bjorn lukt, dan kan dit uiteindelijk voor veel problemen zorgen. Er zou een onverslaanbaar leger gemaakt kunnen worden die geprogrammeerd kan worden naar de bevelen van een slechterik zoals in dit geval Professor Takanishi.

5. Plot:

5.1. Cyberboy gaat over een jongen, Kevin. Twee jaar geleden raakte zijn beste vriend Bjorn gewond bij een ongeluk. Bjorn verliest al zijn hersenactiviteit en is hersendood. Bjorn zijn ouders namen hem mee naar het buitenland op zoek naar hulp. Zijn brein wordt als een experiment helemaal vervangen door computerchips en technologie door Professor Takanishi. Sinds het ongeluk heeft Kevin niets meer over Bjorn gehoord. Inmiddels zit Kevin op de middelbare. Als er op een dag een nieuwe jongen in de klas komt, staat Kevin zijn hart bijna stil. Het is Bjorn! Hoe kan dit? Bjorn was hersendood. Hoewel Kevin erg verbaast is, is hij ook heel erg blij om zijn vriend terug te zien. Toch is er iets veranderd. Bjorn is anders dan hij was voor het ongeluk. Hij gedraagt zich anders, maar omdat hij heel aardig is tegen iedereen, denk niemand er aan om er iets over te zeggen. Dat doet Kevin wel. Hij merkt dat Bjorn geen echte herinneringen heeft, maar fotomomenten uit zijn hoofd heeft geleerd. En dat Bjorn zo vriendelijk is tegen iedereen, is omdat hij de gezichtsuitdrukking kopieert van degene met wie hij praat. In andere gevallen gedraagt hij zich juist totaal niet vriendelijk. Hij geeft bijvoorbeeld meteen toe aan de leraar dat Kevin bij hem heeft gespiekt tijdens de wiskunde toets. Zoiets doet een vriend niet. Kevin vraagt zich af hoe Bjorn is genezen en of hij nog wel een mens is. Op het moment dat Kevin achter de waarheid komt, is hij bereid er alles aan te doen om Bjorn zijn geheim veilig te houden.

6. Personages

6.1. Kevin

6.1.1. Kevin is een jongen die dacht dat hij zijn beste vriend, Bjorn op de basisschool was verloren door een ongeluk. Dit was misschien toch niet zo. Kevin merkt al snel dat Bjorn veel is veranderd. Uiteindelijk ontdekt hij dat er iets aan de hand is met Bjorn.

6.2. Bjorn

6.2.1. Bjorn is bij een ongeluk in een coma geraakt en vervolgens door zijn ouders meegenomen naar het buitenland. Iedereen ging er vanuit dat hij overleden was, omdat er geen hersenactiviteit meer was voordat hij wegging. Na twee jaar kwam hij terug, maar eigenlijk is hij door een professor getransformeerd tot half mens en half robot.

6.3. Joris

6.3.1. Joris is een goede vriend van Kevin en helpt Kevin bij het ontdekken van alle geheimen over Bjorn. Joris is de grappenmaker van de klas. Dit komt bijna in ieder hoofdstuk weer duidelijk naar voren.

6.4. Anne

6.4.1. Anne is een klasgenoot van Kevin en is verliefd op Bjorn. Zij wordt uiteindelijk door Kevin en Joris betrokken bij de plannen om Bjorn te redden van het experiment.

6.5. Daphne

6.5.1. Daphne is de zus van Anne en is bekend met de illegale computerwereld. Ze weet hoe je computers kunt hacken en kan zo de geheimen over Bjorn achterhalen. Uiteindelijk zorgt zij ervoor dat Bjorn wordt losgekoppeld van het experiment.

6.6. Martin

6.6.1. Martin is de vader van Bjorn en kan niet goed accepteren dat zijn zoon een soort robot is geworden. Hij is degene die alles vertelt en uitlegt aan Kevin.

6.7. Berend

6.7.1. Berend is een journalist die zich voordoet als privé-detective, om zo alles te weten te komen over Bjorn en daar geld mee te verdienen. Kevin en zijn vrienden zijn Berend uiteindelijk te slim af.

6.8. Professor Takanishi

6.8.1. Professor Takanishi is een Japanse professor die experimenten op mensen uitvoert en ze in robots verandert, zodat hij later op dezelfde manier een onverslaanbaar leger kan produceren.

7. Tijd:

8. Ruimte:

8.1. Het is niet bekend in welke stad het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich vooral af op school en de huizen van Kevin en Bjorn.

9. Eigen mening

9.1. Ik vond het een spannend boek. Het hele verhaal bleef ik nieuwsgierig. Tijdens het lezen kwamen er steeds nieuwe vragen in mij op en had ik niet een keer het gevoel dat het saai werd. Ik vond het ook heel goed dat hoe verder je in het boek komt, hoe duidelijker het plot wordt. Wat ook best logisch is natuurlijk, maar in sommige verhalen is dit niet zo. In bijna ieder hoofdstuk kwam naar voren dat het goed is om net als Kevin, altijd naar je eigen gevoel te luisteren. Hij wist zeker dat er iets mis was met Bjorn en heeft dit tot de bodem uitgezocht. Hierbij heeft hij wel de hulp van zijn vrienden, Anne en Joris gevraagd. Omdat Anne haar zus, Daphne veel verstand heeft van het hacken van computers heeft Kevin ook haar hulp ingeschakeld. net als in het echte leven kun je niet alles alleen en heb je vrienden nodig. Dit geldt ook voor Bjorn als Cyberboy. In het midden van het verhaal komen ook andere mensen achter Bjorn zijn geheim. Dit komt door Berend, een journalist die zich voordoet als privé-detective. Bjorn verdwijnt en iedereen is opzoek naar hem. Om te verdwijnen schakelt hij de hulp in van zijn vrienden, Kevin, Joris, Anne en Daphne. Ik kon me goed inleven in de situaties van het boek, omdat Kevin en Bjorn dezelfde leeftijd hebben als ik. Ook vond ik het boek best realistisch, want in de tijd waarin wij leven bestaan er al "menselijke" robots. De titel van het boek viel mij wel een beetje tegen. Deze had best iets mysterieuzer gemogen. Deze heeft samen met de flaptekst groot en deels al verraden waar het over zou gaan. Een jongen die terug is gekomen als een soort robot.

10. Structuur

10.1. Het boek vertelt het verhaal van Bjorn en Kevin in bijna een chronologische volgorde. Het verhaal begint bij hoe Bjorn terugkeert en daarna lees je pas waarom Bjorn in eerste instantie weg was. Vervolgens gaat het verhaal chronologisch verder op het punt dat Bjorn terug is en wordt er af en toe iets uit het verleden verteld. Je merkte duidelijk in het verhaal dat het verhaal bijna afgelopen was.

11. Feitelijke gegevens:

11.1. * 1e druk, 2016 * 221 pagina's * Uitgeverij Holland * 2016

12. De eerste zin

12.1. "Op maandagochtend stond Bjorn plotseling in onze klas." Dit is de aller eerste zin waar het verhaal mee begint. Na het lezen van de flaptekst weet je natuurlijk meteen dat het om de jongen gaat die eigenlijk dood zou moeten zijn.

13. Vertelperspectief

13.1. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Kevin, de beste vriend van Bjorn. Die ik vorm is goed te zien in de twee voorbeelden hiernaast.

13.1.1. "Op maandag was Bjorn weer op school. Hij zag er hetzelfde uit als anders. 'Goedemorgen, Kevin' zei hij tegen mij, terwijl hij het lokaal binnenliep. Goedemorgen? Zoveel beleefdheid had ik vroeger nog nooit van hem gehoord. 'He Kef,'riep hij toen altijd. Wat een verschil."

13.1.2. "In de pauze kwam Joris naast me zitten. Ik zat juist op mijn smartphone te googelen op de naam van Takanishi. 'wat zoek je?' vroeg hij nieuwsgierig. 'Niks zei ik, terwijl ik de zoekpagina van mijn scherm veegde. Joris vond het niet leuk om buitengesloten te worden, dat zag ik wel aan zijn gezicht."

14. Flaptekst

14.1. "Uit de dood teruggekeerd... Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Inmiddels heeft hij zijn leven weer een beetje opgepakt. Daarom is de schok enorm als hij ineens oog in oog staat met zijn beste vriend. Springlevend. Dezelfde ogen. Dezelfde stem. Bjorn is terug! Kevin kan het niet geloven. Er is nog nooit iemand teruggekeerd uit de dood. Waarom uitgerekend Bjorn? "

15. Stijl

15.1. Het is een boek voor jongeren tussen de 9 en 14 jaar, dus de stijl is best simpel. Er wordt gebruik gemaakt van korte zinnen en er zitten niet veel moeilijke woorden in het verhaal, behalve de woorden om de transformatie tot robot uit te leggen.

16. Laatste zin

16.1. "En ik zal ze eerlijk vertellen dat ik niet weet waar Bjorn gebleven is, maar dat het mij met trots vervult, dat ik altijd zijn beste vriend was."