Matspjälkning (maten spjälkas betyder att den brytas ner till de minsta delarna)

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
Matspjälkning (maten spjälkas betyder att den brytas ner till de minsta delarna) by Mind Map: Matspjälkning (maten spjälkas betyder att den brytas ner till de minsta delarna)

1. Tjocktarm och ändtarm

2. Nu är maten en vattnig sörja när den kommer till tjocktarmen. Tjocktarmen har till uppgift att ta tillbaka det vatten som finns i sörjan, så att vattnet stannar i kroppen. Det gör att sörjan blir hårdare och hårdare, så att sörjan till slut blir en bajskorv. Bajskorven släpps ut ur ändtarmen när du bajsar. Dina muskler i ändtarmen styrs av din hjärna så att du inte bajsar innan du är beredd. Och nu har din färgglada måltid blivit en brun bajskorv.

3. Mun och matstrupe

3.1. Du tar en tugga från en gaffel. Med tänderna maler du maten till mindre bitar. Samtidigt blandas tuggan med saliv. Förutom att starta nedbrytningen av maten gör salivet så att tuggan blir hal. Då blir det blir lättare för din kropp att svälja tuggan. När du sväljer pressas tuggan av matstrupens muskler ner till magsäcken.

3.2. Magsäck

3.2.1. I magsäcken får maten bada i ett bad med magsafter. Magsafterna kallas magsyra. Magsäcken har massor med muskler som kramar ihop din mat med magsyran. Den mat som bryts ner i magsäcken är kolhydrater och proteiner. Nu ser man inte längre att maten har varit pizza eller något annat när den glider vidare till nästa organ.

3.2.2. Tolvfingertarm och tunntarm

3.2.2.1. I små portioner förs maten, som nu har blivit en saft, till tolvfingertarmen. Nu har all mat börjat brytas ner till de minsta delarna. Och maten fortsätter att spjälkas när den kommer till tunntarmen som är nästa organ. I tunntarmen finns det tarmludd på väggarna. Tarmluddet är som veckad hud och består av massor med blodkärl. Blodet tar genom tarmluddet upp de otroligt små delarna som har bildats av maten. Man säger att näringen tas upp av kroppen här i tunntarmen.