ULAZNI I IZLAZNI UREĐAJI

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
ULAZNI I IZLAZNI UREĐAJI by Mind Map: ULAZNI I IZLAZNI UREĐAJI

1. To su uređaji za reprodukciju zvučnih zapisa. Spojeni su kao i monitori, na posebnu karticu – zvučnu karticu.

1.1. Redirect Notice

2. ULAZNI UREĐAJI

2.1. ULOGE

2.1.1. Oni nam služe za unos podataka iz okoline sustava i zadavanje naredbi računalu. To su tipkovnica, miš, skener, touchpad ili osjetilna ploha, digitalni fotoaparat, videokamera i dr.

2.2. TIPKOVNICA

2.2.1. Osnovni uređaj za unos podataka u računalo prije nastanka miša. Postoje bežične tipkovnice i one koje se na računalo spajaju USB priključkom.

2.2.1.1. Redirect Notice

2.3. MIŠ

2.3.1. Ne služi za unos teksta nego pripada u pokazivače.Pomicanjem miša pomiče se pokazivač, a pritiskom se daje naredba računalu. Kao i kod tipkovnice, postoje bežični miševi a i oni koji se povezuju putem USB priključkom. Danas koristimo optičke miševe,a prije su se koristili elektromehanički.

2.3.1.1. Redirect Notice

2.4. SKENER

2.4.1. Dokument u “papirnom obliku” pretvara u digitalnu datoteku,a postoje i programi koji skenirane tekstove pretvaraju u tekstualne dokumente. Postoje tri glavne vrste skenera: ručni, stolni s nepomičnim i stolni sa pomičnim papirom.

2.4.1.1. Redirect Notice

2.5. TOUCHPAD

2.5.1. Na prijenosnom računalu ( laptopu ) postala je zamjena za miša. Pomicanjem prsta po njoj rezultira pomicanjem strelice na zaslonu monitora. Uz dodirnu plohu najčešće se nalaze i tipke koje imaju istu funkciju kao i tipke miša.

2.5.1.1. Redirect Notice

2.6. ČITAČ CRTIČNOG KODA

2.6.1. Omogućuje izravan, brz i praktički nepogrešiv unos podataka o određenom objektu u računalo. Najčešće se upotrebljuje za očitavanje podataka o proizvodima u trgovini (oznaka ili šifra robe). Sastoji se od izvora svijetlosti koje pretvara odbijenu zraku u električne impulse i elektroničkogh sklopa koji te impulse pretvara u oblik prihvatljiv računalu.

2.6.1.1. Redirect Notice

2.7. MIKROFON

2.7.1. Služi za unos zvuka u računalo , spojen je pomoću zvučne kartice.

2.7.1.1. Redirect Notice

2.8. KAMERA

2.8.1. Uređaj koji omogućava izravan prijenos slike iz okoline u računalo. Pohranjivanje podataka se vrši u memoriju fotoaparata, a zatim se prenosi na tvrdi disk

2.8.1.1. Redirect Notice

3. IZLAZNI UREĐAJI

3.1. ULOGE

3.1.1. Prikazuju rezultate rada korisniku računala koji se vide na zaslonu monitora, pokazuje projektorima ili se ispisuju na pisaču. Standardni izlazni uređaj je monitor,a većina računala opremljena je sa zvučnicima i pisačem. Također izlazni uređaji koji se često koriste su projektor i crtalo.

3.2. MONITOR

3.2.1. To je najvažniji izlazni uređaj jer se preko njega odvija prikaz rada, cjelokupno sučelje za rad i komunikacija s računalom. Monitor i računalo povezujemo grafičkom karticom (elektronički sklopovi koji obrađuju podatke i pretvaraju ih u oblik prihvatljiv prikazu na monitoru ). Bitna obilježja su mu razlučivost, način izgradnje i veličina. Pomoću niza točkica (piksela) prikazuje se slika na zaslonu. Razlučivost je najveći mogući broj piksela koje monitor može pokazati na zaslonu. Što je veća,veća je i kvaliteta slike. Prije su se proizvodili CRT monitori koji su zauzimali puno mjesta i trošili puno električne energije,a danas se proizvode tanki LCD i LED monitori koji su tanki, koriste manje energije, manje zrače i duže traju. Veličina monitora mjeri se u inčima a predstavlja dužinu dijagonale vidljivog dijela zaslona.

3.2.1.1. Redirect Notice

3.3. PISAČ

3.3.1. Iglične pisače karakterizira sporost ispisa.

3.3.1.1. Redirect Notice

3.3.2. Tintni pisači su najzastupljenija uz osobna računala,a razlozi tome su kvaliteta ispisa i povoljna cijena pisača.

3.3.2.1. Redirect Notice

3.3.3. Laserski pisači su najbrži i najkvalitetniji.

3.3.3.1. Redirect Notice

3.4. PROJEKTOR

3.4.1. Koristimo ga kada sliku s monitora želimo pokazati većem broju ljudi,npr. kod projekcija ili izlaganja. Koristi se u poslovnom svijetu, ali i u obrazovnim ustanovama. Treba dobro obratiti pozornost na razlučivost i snagu projekcijske žarulje tijekom kupnje.

3.4.1.1. Koristimo ga kada nam podatci koje smo obradili na računalu, trebaju u papirnatom obliku. Razvijali su se paralelno s računalima. Dijelimo ih prema vrsti ispisa. Postoje iglični ( matrični ), tintni i laserski.

3.4.1.2. Redirect Notice

3.5. ZVUČNICI

3.6. SLUŠALICE

3.6.1. jedan ili par malih zvučnika koje korisnik drži u blizini svoga uha da bi mogli čuti zvuk koji izlazi iz nekog izvora zvuka kao naprijer: pojačalo, CD uređaj, walkman, iPod, telefon, ili neki drugi uređaj koji proizvodi zvuk.

3.6.1.1. Redirect Notice

3.7. CRTALO

3.7.1. Namijenjen za izradu crteža i nacrta. Sva se crtala temelje na osnovnome načelu: relativnom pomicanju pera za crtanje u odnosu prema mediju na kojemu se crta. Pomak u bilo kojem smjeru ostvaruje se kombinacijom dvaju neovisnih i međusobno okomitih pomaka koji se označuju kao pravac x i y. Postoje dvije vrste crtala: crtalo s nepomičnim papirom i crtalo s pomičnim papirom.

3.7.1.1. Redirect Notice