KOMPJUTERI

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
KOMPJUTERI by Mind Map: KOMPJUTERI

1. EKRANI: Ekrani ose monitori sherben per te shfaqur komandat qe ne i japim kompjuterit. Ekrani perbehet prej disa pikave te vogla qe quhen PIXEL. Siperfaqja e ekranit permban numer te caktuar pixelash dhe ajo lidhet me karten grafike.

2. KASA: Kasa eshte kutia metalike ku brenda saj ndodhen pjeset perberese te kompjuterit

3. BLLOKU USHQIMOR: Ushqyesi furnizon me energji te gjitha pjeset perberese te kompjuterit.

4. MOTHERBOARD:Motherboard eshte nje pllake e holle plastike e mbushur me qarqe ku lidhen te gjitha pajisjet kompjuterike. Ajo eshte nje nder pjeset me te rendesishme te kompjuterit.

5. PROCESORI:Procesori ose CPU eshte nje nder perbersit me te rendesishem te kompjuterit i cili perbehet nga nje qark ne menyre direkte apo indirekte ai kryhen te gjithe punen qe ne bejm ne kompjuter. CPU eshte nje qark i integruar i perbere nga transistore dhe element te tjera elektronike te montuara sipas nje skeme te caktuar.

6. RAM:Ram (Random Access Memory) ose Memorje me kapje te rastit. Eshte memoria e cila perdoret per te ngarkuar fillimisht systemin, programet dhe te dhenat qe jane ne perpunim gje e cila ndodh menjehere pasi ndizet kompjuteri. Kjo eshte memorja baze e sistemit, ajo ruan informacionin vetem kur kompjuteri eshte ndezur dhe i humb ato pasi kompjuteri fiket.

7. HARD DISKU:Hard Disku ose HDD është paisje hardverike që shërben për ruajtjen e të dhënave. Ka kapacitet shumë të madh dhe mundëson qasje më të shpejtë në të dhëna në krahasim me CD-ROM-in. Është memorje e qëndrueshme. Kjo do të thotë se të dhënat e magazinuara në Hard-Disk që mund jenë praktikisht çdo lloj informacioni me të cilin ne punojmë në kompjutër si dokumente, muzikë, lojra etj, ruhen edhe pasi kompjuteri fiket.

8. KARTA GRAFIKE:Karta Grafike eshtë qarku që mundëson shfaqjen e imazheve në ekran. Quhet kartë sepse ka formë drejtëkëndëshe dhe montohet në motherboard. Montimi behet neprmjet sloteve qe ndodhen ne bord. Kablli i monitorit që shkon tek kasa lidhet pikërisht me kartën grafike. Karta grafike eshte ajo paisje e cila ben te mundur kthimin e sinjaleve dixhitale ne sinjale analoge. Sinjali dixhital perbehet nga informacioni qe pershkruan ne vlera numerike gjith harten e pixelave ne ekranet e kompjuterave.

9. TASTIERA:Tastiera ka pamje te ngashme me pjesen e perparme te makines se shkrimit.Duke shtypur tastet, futen ne njesine qendrore te dhenat dhe komandat, te cilat shfaqen ne ekran. Kjo krijon mundesine qe te dhenat te kontrollohen perpara se te kalohen ne kujtesen e kompjuterit.

10. MOUSE:Mouse-i është më i zakonshmi nga pajisjet shënjuese. Pjesa më e madhe e mouse-ve sot janë mouse optikë ( e kapin lëvizjen duke skanuar me lazer sipërfaqen mbi të cilin lëvizin) ndryshe nga ato mekanikë (lëvizja mekanike e dy ingranazheve përkthehet në lëvizje të kursorit në

11. SD-ROOM:Ndodhen në pjesën e përparme të kasës. Janë pajisjet që lexojnë apo shkruajnë mbi kompakt disqet (CD) dhe DVD-te.