Solvind

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Solvind by Mind Map: Solvind

1. UV-strålingen har kortere bølgelængder end synligt lys og er derfor mere energirig.

2. Der findes tre typer af UV-stråling: UVA, UVB og UVC, hvor UVA har mindst energi, og UVC har mest energi.

3. Ozonlaget i atmosfæren lader ikke UVC-strålingen forbi og det samme med det meste af UVB-strålingen, hvor UVA-strålingen passerer igennem atmosfæren uden problem, dvs at strålinger med lidt energi kommer nemt igennem atmosfæren, og strålinger med meget energi bliver standset ar atmosfæren.

4. UVA-strålingen kan let trænge gennem det øverste lag af huden (overhuden) og ned i det mellemste lag (læderhuden).

5. Normalt gør UVA-strålingen ikke skade, men får blot nogle specielle hudceller, melanocytterne, til at danne det brune farvestof melanin, som gør huden brun.

6. Melaninet beskytter mod de mere skadelige UVB-stråler, som pga. deres høje energi kan give solskoldninger (forbrændinger i huden) og i værste fald hudkræft.

7. Solen sender ikke kun sollys men også stråler man ikke kan se (elektromagnetisk stråling) den sender også partikelstråling som består af protoner og elektroner

8. Partikelstrålingen er meget farlig for de levende organismer, hvis stallingen rammer i større mængder. Den kan fx ramme menneskerne, dyrene, planterne.

9. I atmosfæren er der gasser, som absorberer varmestråling. Man kalder dem for drivhusgasser fordi de i princippet har samme virkning som glasset i et drivhus.

10. Albedoeffekten er et objekts evne til at reflektere sollys.

11. Albedo betyder hvid, og man bruger begrebet til at angive hvor stor en procentdel af selve strålingen bliver reflekteret.

12. Sne kan reflektere op til 90% af sollyset, mens mørk jord kun reflekterer 10-15% men i gennemsnit reflekteres der ca. 30% af lyset fra jordens overflade.

13. Hvid reflekterer langt mere sollys end landjord.

14. UV Indekset i et solarium er på 12

15. Når strålingen rammer bliver en lille del også reflekteret af skyer og gasser