Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Seksuaalisuus by Mind Map: Seksuaalisuus

1. Mielihyvä

1.1. Seksuaalinen mielihyvä tarkoittaa nautinnollisia tuntemuksia tai toimintaa. Seksuaalinen mielihyvä tukee seksuaalista hyvinvointia.

1.2. Seksuaalinen hyvintointi

1.2.1. Seksuaalinen hyvinvointi on merkittävä osa ihmisen yleistä hyvinvointia. Seksuaalinen hyvinvointi koostuu yksilön oman sukupuolen ja seksuaalisen identiteetinsä mukaisesta elämästä. Seksuaalinen hyvinvointi ei ole riippuvaa seksuaalisesta aktiivisuudesta, vaan yksilöin seksuaalinen hyvinvointi riippuu siitä, kokeeko tämä olevansa riittävän tyytyväinen seksuaaliseen elämäänsä ja seksuaaliseen minäkuvaansa.

1.2.2. Seksuaaliterveys on seksuaalisuuteen liittyvä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnintila. Positiivisen seksuaaliterveyden edellytys on hyvä ja kunnioittava asenne seksuaalisuuteen ja siihen liittyviin suhteisiin. Terveessä seksuaalisuhteessa ei ole esimerkiksi väkivaltaa tai pakottamista.

1.2.2.1. Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta voi olla puheita tai tekoja. Tätä ovat esimerkiksi pakotetuksi tuleminen, väkivalta sekä kulttuurisiin perinteisiin liittyvä kaltoin kohteleminen ja pakottaminen.

1.3. seksi on toimintaa yksin tai useamman ihmisen välillä, josta seuraa seksuaalista mielihytvää.

2. Intiimit suhteet

3. Lisääntyminen

3.1. seksuaalisuuteen liittyy myös lisääntyminen ja lisääntymisterveys.

4. Sukupuoli-identiteetti

4.1. sukupuoli-identiteettejä on monenlaisia ja se tarkoittaa kokemusta omasta sukupuolestaan.

4.1.1. Intersukupuolisilla ihmisillä sukupuolipiirteet kehossa eivät ole yksiselitteisesti ainoastaan mies- tai naistyypillisiä.

4.1.2. Cis-sukupuoliset ovat niitä henkilöitä, joiden sukupuoli-identiteetti vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta.

4.1.3. Ihminen voi määrittää itsensä myös sukupuolettomaksi tai muunsukupuoliseksi.

4.1.4. Transsukupuolisten ihmisten sukupuoli-identiteetti ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta.

5. Seksuaalioikeudet

5.1. Seksuaalioikeudet ovat osa ihmisoikeuksia. Seksualioikeuksiin kuuluu: -saada seksuaalikasvatusta -oikeus kehon koskemattomuuteen -oikeus päättää haluaako lapsia -oikeus tavoitella tyydyttävää ja nautinnollista seksielämää

6. Seksuaalinen suuntautuminen

6.1. seksuaalisia suuntautumisia on hyvin erilaisia. Tunnetuimpia näistä ovat hetero, homo ja biseksuaali. Heterot tuntevat seksuaalista tai emotionaalista vetoa toista sukupuolta kohtaan. Homo taas tuntee vetoa samaa sukupuolta olevaa henkilöä kohtaan. Biseksuaali voi tuntea vetoa molempia sukupuolia kohtaan, eli miehiä ja naisia. Näiden lisäksi on olemassa vielä kaksi erilaista seksuaalista suuntautumista, queer ja aseksuaali. Queer tarkoittaa, ettei ihminen halua määrittää omaa seksuaalista suuntautumistaan ja aseksuaali ei koe lainkaan seksuaalista vetoa toiseen ihmiseen.

7. Erotiikka

8. sukupuoli

8.1. suomessa tunnistetaan juridisesti tällä hetkellä kaksi fyysistä sukupuolta, mies ja naien. Muualla maailmassa tunnetaan myös kolmassukupuoli.

8.2. Sukupuolta ei voida aina määrittää fyysisien ominaisuuksien perusteella selkeästi mieheksi tai naiseksi, silloin puhutaan intersukupuolisuudesta.

8.3. Ihmiset määrittelevät sukupuolensa myös muunsukupuoliseksi tai sukupuolettomaksi..

9. Sukupuoliroolit

9.1. Sukupuoliin liittyy paljon sukupuolirooleja, eli oletuksia tai ajatuksia mitä tietyn sukupuolen edustajan tulisi tehdä tai olla tekemättä. Esimerkiksi tietyt ammatit, harrastukset tai vaatteet voidaan liittää vahvasti tiettyyn sukupuoleen sidonnaiseksi. Nämä sukupuoliroolit näkyvät jatkuvasti yhteiskunnassamme esimerkiksi somen ja mainosten kautta.

9.2. Todellisuudessa ihmisillä on hyvinerilaisia mieltymyksiä ja tarpeita sukupuolestaan riippumatta.