AVANTGUARDISME

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
AVANTGUARDISME by Mind Map: AVANTGUARDISME

1. AUTORS DESTACATS

1.1. Joan Brossa

1.2. Joan Salvat-Papasseit

1.2.1. Joan Salvat-Papasseit va ser un poeta autodidacte que va treballar de llibreter i va simpatitzar amb les ideologies anarquistes. Va néixer a Barcelona i molt aviat va perdre el pare.

1.2.2. Malgrat la brevetat de la seva vida, la implicació i la producció literària de Salvat-Papasseit va ser molt important i decisiva per a la recepció dels moviments d’avantguarda a Catalunya. La temàtica de les seves obres s’inspirava en la seva pròpia vida quotidiana. Aprofità molts elements de la mar, a la qual sempre va viure molt lligat, tal com ho reflecteix L’irradiador del port i les gavines (1921). Altres composicions com La rosa als llavis (1923), considerat un dels grans poemes eròtics de la literatura europea, han estat obres cabdals de la literatura catalana del segle XX.

1.3. Josep Vicenç Foix

1.4. Joaquim Folguera

1.5. Josep Maria Funoy

2. CARACTERÍSTIQUES

2.1. La cerca constant d’ innovació per fer la revolució de l’art emprant referents reals allunyats de la tradició o bé explorant altres vies d’inspiració lligades al subconscient.

2.2. La velocitat, el moviment, la tecnologia, el món urbà i, més endavant, el món dels somnis i de l’inconscient són els temes i els referents més destacats.

2.3. L’experimentació formal i conceptual és present en totes les propostes de l’avantguardisme. Les fronteres entre les disciplines tradicionals de l’art (pintura, literatura, música...) es fan difuses.

2.4. L'artista es considera un visionari situat en una posició avançada, a l’avantguarda de la societat.

2.5. Durant el primer terç del segle XX, les idees i el receptari de les diverses avantguardes es reflecteix en els manifestos promulgats a escala europea i en les versions que en fan els artistes de cada país.

2.6. A Catalunya, les avantguardes no formen un moviment cohesionat, sinó que més aviat es manifesten associades amb un sol individu. Els més destacats són Joan Brossa, Joan Salvat-Papasseit, Josep Vicenç Foix, Joaquim Folguera i Josep Maria Junoy. A més a més, el paper de les revistes artístiques i literàries (Un Enemic del Poble, Trossos, Dau al Set, L’Amic de les Arts) va ser determinant per a la difusió de les obres i de l’ideari dels autors catalans i europeus.

2.7. L’abast temporal de l’avantguardisme és ampli i, a Catalunya, es pot dividir en tres períodes. El primer (1916-1924), dominat pel futurisme i algunes manifestacions cubistes, tenia en Salvat-Papasseit i en J. V. Foix els representants més prolífics. El surrealisme esdevé el corrent imperant durant el segon període (1926-1938). El tercer (1948-1956) comprèn els anys de postguerra durant els quals es va publicar la revista Dau al Set.

3. AVANTGUARDES

3.1. FUTURISME

3.1.1. El futurisme neix el 1909, quan Filippo Tommaso Marinetti publica el seu Manifest del futurisme en el diari parisenc Le Figaro.

3.1.2. Volia trencar amb la tradició de la història de l’art mostrant interès i admiració per la vida contemporània, per la tecnologia i els nous invents.

3.1.3. La literatura futurista fusionava la poesia amb altres tècniques i formes visuals per dotar les composicions de moviment i de ritme.

3.1.4. Els recursos més emprats pels futuristes catalans van ser les «paraules en llibertat» que floten pel blanc del paper, la supressió dels adjectius i dels signes de puntuació, la introducció d’espais en blanc, l’ús dels verbs en infinitiu, la deconstrucció del vers, el joc amb les diferents tipografies...

3.2. CUBISME

3.2.1. El cubisme va començar sent un moviment pictòric que descomponia les imatges en figures geomètriques, però a partir del 1913 també es va manifestar en el vessant literari.

3.2.2. Els cubistes fragmentaven el contingut i pertocava a l’espectador o al lector de reconstruir-lo aprofitant els elements triats per l’autor: imatges, cal·ligrama, collages, paraules fragmentades...

3.2.3. El model seguit pels cubistes catalans fou el francès Guillaume Apollinaire, un gran creador de cal·ligrames.

3.3. SURREALISME

3.3.1. El surrealisme va néixer a França l’any 1924 quan André Breton va publicar el Manifest surrealista, en què afirmava el poder i la capacitat creadora de l’automatisme psíquic.

3.3.2. Els somnis i el subconscient explorat per Sigmund Freud servien de base per a aquesta nova avantguarda.

3.3.3. A Catalunya, el surrealisme va assolir el màxim nivell amb Salvador Dalí, l’inventor del mètode paranoicocrític. Acompanyat de Lluís Montanyà i Sebastià Gasch, Dalí va proclamar el Manifest groc (1928), una versió a la catalana del manifest de Breton.

3.3.4. En el terreny de les lletres, la tècnica de l’escriptura automàtica és un mètode literari a través del qual es manifesta l’inconscient: en agafar llapis i paper i deixar brollar les paraules, les idees i els pensaments en llibertat, és l’inconscient l’encarregat d’encadenar les paraules i els conceptes.