Tradicijska glazba Međimurja i Podravine

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Tradicijska glazba Međimurja i Podravine by Mind Map: Tradicijska glazba  Međimurja i  Podravine

1. NARODNE PJESME

1.1. MEĐIMURSKA POPEVKA karakteristična je tradicijska pjesma međimurskoga kraja. Ona je jednoglasna, izvorno a cappella, a kasnije se pjeva i uz pratnju glazbala. Tekstovi su raznovrsni, a najčešće su teme: ljubav prema rodnome kraju, djevojci ili muškarcu te rastanak s voljenom osobom. Međimurska je popevka uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine nematerijalne kulture.

2. NARODNA GLAZBALA

2.1. CIMBAL je tradicijsko glazbalo Međimurja, izgrađeno od drvene rezonantne kutije preko koje su napete žice. Svira se batićima čiji je vrh presvučen vatom.

2.2. BANDISTI - riječ je o limenome puhačkom orkestru koji često djeluje u sklopu vatrogasnoga društva ili kao gradska glazba. Svirači su takvih orkestara amateri, koji uče svirati u samome orkestru od drugih svirača.

2.3. MUŽIKAŠI ILI GUCI - manji sastav koji često prati pjesmu i ples ovoga kraja. Sastoji se od svirača violine, bugarije (tambure), cimbala i kontrabasa. Ponekad im se pridružuje i zvuk klarineta ili drugih puhaćih glazbala.

3. KRAJOLIK I LJUDI

3.1. Koje rijeke protječu kroz taj kraj? Što misliš, zašto su ove pokrajine upravo tako nazvane?

3.2. Nekada su stanovnici Međimurja tražili zlato u rijekama. Dok su muškarci zlatarili, djevojke su izrađivale čipku.

4. NARODNI PLESOVI

4.1. U Međimurju su česti plesovi u paru poput čardaša, valcera ili polke, a u Podravini se javljaju i plesovi u kolu. Pogledaj video međimurskog plesa zvanog "regica" (pogledaj video od 5:00 do 6:00 minute).

5. NARODNE NOŠNJE

5.1. Svakodnevna se odjeća razlikovala od svečane. Razlike u odijevanju otkrivale su statusne razlike: dječja odjeća, odjeća udanih žena i muškaraca i starijih bila je jednostavnija, a najviše su se kitile djevojke i momci pred udaju, odnosno ženidbu. Žene su preko gornjeg dijela tijela prebacivale velik rubac cvjetnog uzorka prekižen na prsima i vezan na leđima.