Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

ROMANTIKKEN "Ånden slumrer i stenen, drømmer i planten, vågner i dyret og kommer til bevidsthed i mennesket” by Mind Map: ROMANTIKKEN "Ånden slumrer i stenen, drømmer i planten, vågner i dyret og kommer til bevidsthed i mennesket”
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

ROMANTIKKEN "Ånden slumrer i stenen, drømmer i planten, vågner i dyret og kommer til bevidsthed i mennesket”

Adam Oehlenschläger

Adam yndede at opfatte sig selv som den muntre, lykkelige og ungdommelige poet. Blev kronet som Nordens digterkonge  i domkirken i Lund. Mest kendt for Guldhornene, vores nationalsang og skuespillet Alladin eller Den forunderlige lampe.

Hør radioudsendelsen

Læs Guldhornene

Opgave

På baggrund af læsningen og radioudsendelsen skal du skrive en kort analyse, hvor du skal blandt andet skal komme ind på: 1. På hvilken måde skildrer digtet overgangen fra Oplysningstiden til Universalromantikken? 2. Hvem er helte og hvem er skurke? 3. Hvorfor i alverden danske skoleelever skal kende digtet.

Raad til den unge Ægtemand

Læs dette noget mere jordnære digt af Adam. Prøv at forklare, hvorfor Oehlenschläger også skrev denne form for poesi og hvorfor det aldrig blev udgivet.

Steen Steensen Blicher

Fattig midtjysk præst der elskede jagtture på heden langt mere end sin præstegerning. Skrev (meget lange) noveller med upålidelige jeg-fortællere om triste og bitre skæbner. På den måde kunne han tjene lidt ekstra til at brødføde de mange børn.Mest kendt for den tragiske Hosekræmmeren og En landsbydegns dagbog. Begge handler om kærlighed, der ikke kan realiseres.

Hosekræmmeren - hvad fanden skete der lige der?

Hosekræmmeren - teksten

Opgave

H.C. Andersen

DK´s mest berømte digter, der primært skrev kunsteventyr, der spillede sammen med Romantikkens tankegang. Hans eventyr kan altid forståes på to planer - en for voksne og en for børn. Dannelsestanken går igen og betyder at man i en identitetsrejse hjemme-ude-(nyt) hjem skal modnes igennem de udfordringer man møder. Andersen var en rastløs sjæl, der ikke følte sig forstået i sit hjemland.

Danmark mit fædreland

Outlandish´ udgave

Opgave

Læs og hør sangen! 1. Hvad fortæller HC. A om sit fædreland. Inddel i kategorier. 2. Er det en realistisk fremstilling. Hvorfor/hvorfor ikke? 3. Hvilke nationalromantiske træk kan du finde i teksten.

B.S Ingemann

Lærer på Sorø Akademi, som skrev salmer: I østen stiger solen op, Glade jul, Dejlig er jorden m.m. Men Ingemanns sind var ikke kun lyst, og han skildrede livet som en kampplads mellem lys og mørke. Han skrev derfor også dæmoniske tekster. Samtidig skrev han en række historiske romaner fra Danmarks storhedstid i Vikingetid og Middelalder.

Glasskabet

Nu titte til hinanden

Opgave

Læs både digt og novelle. 1. Hvad er det for en opfattelse af livet, der gør sig gældende i henholdsvis digt og novelle. 2. Hvordan kan det lade sig gøre, at Ingemann kan skrive to så vidt forskellige tekster.

Nu titte til hinanden - Youtube

N.F.S Grundtvig

Grundtvig var præst og fornyede kirken. Han stod for en glad og levende kristendom - i centrum var fortællingen - det levende ord. Grundtvig var meget produktiv og skrev ca. 700 salmer. Ligeledes var han meget optaget af den nordiske mytologi. Han startede højskolebevægelsen og gjorde op med den sorte terpeskole.

Langt højere bjerge

Opgave

1. Hvad fremhæves som specielt dansk? (brug dine egne ord, men husk at skrive, hvor du finder grundlaget) 2. Forklar meningen i 5 strofe - hvad handler det om? 3. Hvad menes der med den sidste verselinje:"Når få har for meget og færre for lidt" Er du enig/begrund?

Thorvaldsen

Skim biografien fra "Den store danske..".

Artikel om T.& kristendommen

Kristus fra Vor Frue

Opgave

Skriv brevet fra Thorvaldsen, som han sender til sin ven H.C. Andersen. Han er stadig i Rom og i fuld gang med sin Kristusfigur. Skriv om hans forhold til Gud, hans overvejelser om Kristus udtryk og hans syn på det at være kunstner.

Købke

Købke har inspireret mange danske malere, men mente selv, at han var inspireret af den gode gud. Malede blandt andet store historiske malerier som Københavns bombardement og Slaget på reden. Disse nederlag var netop udgangspunktet for at søge indad.

Efterårsmorgen ved Sortedamsøen

Rundt om maleriet

Opgave

Med udgangspunkt i et nøje studie af billedet og teksten, skal du skrive "indefra" manden, der går langs søen.Han er en mand af sin tid. D.v.s, at han  går der i 1810 - lige i starten af den romantiske periode. Hvad tænker han, hvor er han på vej hen og hvorfra?? Du må gerne forsøge at skrive et digt i romantisk stil (store følelser - og i rim) - Bare giv den gas!

Martinus Rørbye

Udsigt fra kunstnerens vindue

Opgave

1. Læs om Martinus Rørbye og hans billede via linket.2. Zoom ind på billedet og studér alle detaljerne.3. Se de to film nederst på siden "Flere blikke på værket"4. I højre side er der et link til Kunsthistorier online - følg linket - læs derefter historien om vinduets betydning i den særlige undergenre til Romantikken - kaldet Biedermeier.5. Med al den viden I har samlet om kunstværket, skal I skrive det brev som Martinus skriver til sin trolovede Rose Frederikke Schiøt, mens han sidder ved bordet ved vinduet. Husk at bruge gammelt højtideligt sprog. (Alle navneord med stort og husk at å ikke fandtes, men at man brugte aa istedet)