Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Ausländer by Mind Map: Ausländer
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Ausländer

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de tegenwoordige tijd. In het begin van het verhaal zijn er een paar hoofdstukken die bestaan uit een flashback, waarin Peter uitlegd hoe de situatie in Polen was, en hoe hij zijn ouders verloor

Plot

Pjotr Brück, een Poolse jongen, woont in een klein dorpje in Polen, als zijn ouders omkomen bij een inval van de Duitse troepen in Polen. Hij gaat naar een weeshuis, en na een paar weken moeten hij en de andere jongens, een test ondergaan, bij het hoofdkantoor van ras en volkshuisvesting. Hij blijkt een perfect Arisch uitziende jongen, en krijgt de kans om naar Duitsland te gaan, in een pleeggezin. Bij zijn pleeggezin, fam. Kaltenbach, gaat alles fijn. Ook ontmoet hij een meisje, Anna Reiter, en al snel heeft hij een relatie met haar. Peter gaat, net als alle Duitse jongeren, naar de Hitlerjugend. Daar leert hij Segur kennen, een doorsnee Duitse jongen uit die tijd. In de loop van de tijd komt Peter steeds meer tegen het strengen bewind in Duitsland te staan. Hij gaat naar de verkeerde feesten en is het niet eens met zijn pleegouders. Helemaal als hij ontdekt dat zijn pleegvader, Franz Kaltenbach, verschrikkelijke testen doet met Joden. De ouders van Anna zitten in het verzet, en helpen joden met onderduiken. Hij voert steeds kleine taken uit voor hen, maar tegelijkertijd ook voor de Hitlerjugend. Op een dag wordt de vader van Anna opgepakt door de Gestapo, en moeten Anna, Frau Reiter en Peter vluchten. Zij doen een poging om te vluchten naar Zweden, waar een familielid van de familie Reiter woont...

Personages

Hoofdpersoon

Bijna-hoofdpersonen

Bijpersonen

Personen die Bijna niet voorkomen

Perspectief

In het verhaal komt bijna alleen een alwetende verteller voor, alle gesprekken en gedachtes en situatie worden opgezegd.

Motieven

Motieven in het verhaal zijn moeilijk te ontdekken, maar wat ik ontdekte is dat Peter veel terugdenkt aan zijn ouders. Op momenten waarop dit dichtbij komt, bijv. De dochters zitten bij de pleegvader op schoot, of Pleegvader vertelt over Polen met een niet al te goede toon.

Tijd

Ruimte

Het verhaal speelt zich in het prille begin van het verhaal af in het weeshuis in Polen. De rest van het verhaal Helemaal in Berlijn, behalve aan het einde. Hierin wordt de vlucht van Duitsland naar Zweden beschreven. Alles is in de jaren 1940 - 1944, middenin de Tweede Wereldoorlog. Iets meer gedetailleerd speelt het verhaal zich vooral af bij Peter thuis, bij Anna thuis, en bij de Hitlerjugend.

Les

Wat ik heb geleerd van dit boek is; dat ik meer geleerd heb van de situatie in Duitsland durende de Oorlog. En als conclusie vindt ik dat wij het de Duitse bevolking, die toen leefde, niet kwalijk moeten nemen.