Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Felsefe by Mind Map: Felsefe

1. Filozofların çalışmaları, kendilerinden sonraki filozoflar için temel olması ve felsefenin gelişmesi için önemlidir.

2. Thales Bazı kaynaklara göre tarihin ilk filozofu ve bilim insanı olarak kabul edilir. Evrene yönelik açıklamasında maddeye dayalı bir ilke öne sürmüştür.

3. Anaksimandros,Güneş saati üzerinden güneşin konumunu Belirleyen bir alet geliştirdiği ve yeryüzü haritalarını çizdiği de söylenir.

4. Anaksagoras,Felsefe tarihinde varlıkların temeline yönelik “nous” kavramıyla Öne çıkmıştır. Bu kavram, maddeleri bir amaca göre düzenleyen ve hareket ettiren ilkeyi işaret eder.

5. Herakleitos,Varlıklar üzerine oluş düşüncesiyle öne çıkmıştır. Yapıtlarının Anlaşılması güç olması ve anlatımını özdeyişler şeklinde yapmasından dolayı ona “karanlık herakleitos” Denmiştir. Düşünce tarihinde “aynı ırmağa iki kez giremezsin” sözünün sahibidir.

6. Demokritos’a göre arkhe, maddenin en küçük yapı taşına kadar bölünüp artık bölünemeyecek hâle gelindiğinde elde kalan son parçadır. O, bu parçaya atom demektedir. Atomlar sonsuz, değişmeyen, boşluksuz ve yer kaplayan özelliktedir. Atomların bir araya gelmesi doğum, atomların birbirinden ayrışması ise ölümdür.

7. İlk dönem filozoflarının cevaplarını doğadan elde etme düşüncesi, onların doğa filozofları olarak bilinmesini sağlamıştır.Bu dönem felsefesinin ana problemi, varlığın ilk nedeninin ne olduğu düşüncesidir.Varlığı oluşturan ilk neden sorunu, aynı zamanda varlığın ilk maddesinin ne olduğu problemi olarak da görülmüştür.Varlığın ilk nedeni; temel, ilk ilke ve arkhe olarak da isimlendirilmiştir. İlk neden, her şeyin ondan çıktığı ve her şeyin temelini belirleyendir.

8. Diogenes,“Kinik” felsefi öğretisini savunan filozoftur. Hayatta malın mülkün önemli olmadığını, insanın doğaya uygun yaşamasının gerektiğini ileri sürmüştür.

9. Felsefe insanın kendisini ve toplumu anlama ve açıklamasıdır.Herşeyin hakikatını bulmak amaçtır.

10. İlk medeniyetlerin felsefenin doğuşuna etkisinden önce mitos,masal,mistik öğretileri bazı bilgi birikimlerinin oluşunu sağlamıştır.Mısır ve Sümer medeniyetleri felsefi düşünce için ilkler olarak belirlenmiştir.

11. Anaksimenes,Evren Sistemi ve varlıkların oluşmasıyla ilgili düşünceleri felsefe tarihinde öne çıkmıştır.Güneş ve ay tutulmaları hakkında doğru bilgiler vermiştir.

12. Epiktetos,Stoa felsefesinin temsilcilerindendir,ahlak alanındaki düşünceleriyle tanınmıştır.Bilgelik, irade, özgürlük ve doğaya uyum gibi konularda fikirleriyle öne çıkmıştır.

13. Aristoteles,mantık, siyaset ve biyoloji gibi birçok bilgi alanında çalışmalarıyla öne çıkan,Kendinden önceki felsefeler ve bilimsel çalışmalar hakkında vermiş olduğu bilgiler dolayısıyla ilk felsefe ve bilim tarihçisi olarak da bilinir. Canlıları sınıflandırması bakımından da ilk biyolog olarak bilinir.

14. MÖ 6-MS 2. yüzyıl felsefesi, Antik Çağ felsefesi olarak da bilinir. Doğa felsefesi olarak adlandırıldığı dönemde ilk neden ve değişim; felsefenin insana yöneldiği dönemde Sokrates ve sofistlerin bilgi ve ahlak; sistematik felsefenin başladığı dönemde ise Platon ve Aristoteles’in varlık, bilgi ve değer alanına ait tartışmaları öne çıkar.

15. Empedokles,Filozof ve aynı zamanda bilim insanıdır. Empedokles’te arkhe, tek bir maddeden değil dört ana maddeden oluşur: su, toprak, hava ve ateş. Kendinden başka bir şeye indirgenemeyen ve hareketsiz olan bu ana maddeleri hareket ettiren dış bir gücün olması gerektiğini söyler. Bu güç, sevgi ve nefrettir.Sevgi birleştirici, nefret ise ayırıcı ilkedir. Kendinden önceki doğa filozoflarının arkhe anlayışlarını sentezlemiştir.

16. Lao Tse Lao Tse, Taoizmin kurucusu olarak kabul edilir. Tao; patika ve yol daha sonraları ise inanç ve öğreti anlamlarında kullanılmıştır. Lao Tse’ye göre dünya var olan ve var olmayanlardan meydana gelmiştir. Var olmayanların isimlendirilmesiyle var olanlar oluşmuştur. Bu değişim, sonsuz bir kaynaktan beslenir. Bu kaynak Tao’dur. Her şey Tao’dan çıkar ve ona geri döner. Tao, bu hâliyle tüm değişimlerin içinde değişmeden kalandır. Tao düşüncesiyle doğa filozoflarındaki temel madde, ilke veya arkheye benzetilebilecek bir cevheri dile getirmiştir.