Principiul Inerției

Principiul Inerției/lecție clasa a VII-a

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Principiul Inerției by Mind Map: Principiul Inerției

1. Rețin

1.1. Principiul inerției: „Orice corp își păstrează starea de repaus sau de mișcare uniformă rectilinie în care se află, cu condiția ca nicio forță să nu acționeze asupra corpului și să nu-l constrângă să-și schimbe starea“ (Isaac Newton, Principiile matematice ale filosofiei naturale – 1686).

1.2. Principiul fundamental al mecanicii clasice: Dacă asupra unui corp de masă m acționează o forță F, atunci corpul se va deplasa cu o accelerație a, care are direcția și sensul forței și este dată de relația: F=ma . Aplicând principiul fundamental al mecanicii clasice pentru deplasarea unui corp sub acțiunea greutății, se obține relația dintre greutate, masă și accelerația gravitațională: G=mg.

2. Aplic

2.1. Dintr-un avion care zboară orizontal este lăsat să cadă liber un pachet cu medicamente și alimente, destinat locuitorilor unui sat izolat în urma unei alunecări de teren. Va cădea pachetul pe sol într-un loc situat pe aceeași verticală cu locul din care a fost eliberat? În zona respectivă nu bate vântul în timpul căderii pachetului. Desenează traiectoria pachetului ce cade către sol și explică forma acesteia.

3. Experimentez, observarea efectelor inerției

3.1. Materiale necesare: bilă de biliard, suprafață plană și orizontală lucioasă (podeaua sau suprafața lucioasă a mesei de lucru), un tac pentru biliard, un bol din sticlă, de dimensiuni mari, mai multe cărți, trei mere de dimensiuni asemănătoare, o scândură, un cui și un ciocan.

3.1.1. Modul de lucru • Așază bila de biliard pe suprafața orizontală și lucioasă (imaginea 1), apoi lovește-o ușor cu tacul. Observă mișcarea bilei și notează concluziile în caiet. • Pune bila de biliard la marginea superioară a bolului din sticlă sau a unui profil în formă de arc de cerc (imaginea 2) și las-o liberă. Observă mișcarea bilei și notează concluziile în caiet. • Așază cărțile pe cele trei mere, pune scândura peste cărți și bate cuiul cu ciocanul în scândură (imaginea 3). Observă comportarea merelor. Se vor strivi merele? Notează concluziile în caiet.

3.1.1.1. Concluzii • În urma interacțiunii dintre tac și bila de biliard, aceasta se va deplasa rectiliniu și uniform până când va fi oprită de un obstacol sau până când ajunge la marginea suprafeței netede. • Bila lăsată liberă la marginea superioară a bolului se va deplasa cu viteză crescătoare către fundul bolului, sub acțiunea forței de greutate. După ce ajunge la fundul vasului, bila urcă, datorită inerției, către marginea superioară a bolului. Apoi coboară din nou și mișcarea se repetă. După o nouă coborâre, bila va urca din ce în ce mai puțin, până când bila se va opri pe fundul bolului. Bila este oprită de forțele de rezistență; în lipsa acestora, mișcarea ar continua la nesfârșit. • În urma lovirii cuiului cu ciocanul, acesta va pătrunde în scândură, iar merele nu se vor strivi datorită proprietății de inerție a cărților, care tind să rămână în repaus și se opun deplasării.