Malazgirt Savaşı

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Malazgirt Savaşı by Mind Map: Malazgirt Savaşı

1. İslam Dünyası’nda Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un Fethine kadar devam edicek olan bir çözülme dönemine girmiştir.

2. Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşta Selçuklu ordusunu Sultan Alparslan, Bizans ordusunu ise Romanos Diyojen idare etmiştir.

3. Bizans İmparatorluğu’nun topraklarına yönelen Türklerin oluşturduğu tehlikeyi ortadan kaldırmak istemesi Malazgirt Savaşı’nın en temel nedenlerindendir. Çünkü bu dönemde Doğu sınırlarında Selçuklu Devleti gittikçe güçlenmekte ve Bizans topraklarını hedef alan Türk akımları Bizans’ı fazlasıyla uğraştırmaktaydı.

4. Selçuklu sultanı Alparslan’ın stratejisi bu savaşta daha güçlü görünen Bizans’ı yenilgiye uğratmıştır.

5. Malazgirt Zaferi gerek Türk gerek İslam gerekse Dünya Tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

6. Savaştan sonraki 10 yıl içerisinde Müslümanlar, Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti'nin temelleri atılmıştır.

7. Bizans'ın güçlü bir ordu ile kendisine savaş başlattığı haberleri üzerine Sultan Alparslan, Bizans’a elçi yollayarak barış teklifinde bulunmuştur fakat bu teklifi reddedilmiştir. Bu teklifin reddedişi üzerine Bizans ve Selçuklu 26 Ağustos 1071’de Muş’un Malazgirt ovasında yani bugünkü Van, Ağrı ve Erzurum illerinin ortasında karşı karşıya gelmiştir.

8. Alparslan’ın Bizans’ı yenilgiye uğratması sonucunda Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Üstelik bu büyük yenilgi Bizans’ın bölgedeki hakimiyetine indirilen büyük bir darbe olup Bizans’ın güç kaybını başlatmıştır. Bu güç kaybı da Türklerin Anadolu’da kalıcı olmalarını sağlamıştır ve Türk nüfus hareketini sistemli bir hale sokmuştur. Bundan sonraki süreçte Anadolu Türkler tarafından hızla fethedilmeye başlanmış ve Anadolu’da 1. Beylikler Dönemi olarak adlandırılan yeni bir dönem başlamıştır.