Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Romantizam by Mind Map: Romantizam

1. Francuska

1.1. Romantizam se u Francuskoj književnosti javlja nešto kasnije nego u drugim književnostima. Propagirao je zahtev za slobodu u političkoj sferi.Romantizam je pridavao važnost ulozi imaginacije i subjektivnom pristupu, zajedno sa slobodom misli i govora. Prva velika ličnost Francuskog romantizma bio je fransoa Rene de Šatorbijan. Sva dela su napisana u prozi poput autobiografije "Memoari iz groba".

1.1.1. Predstavnici

1.1.1.1. Žermena de Stal

1.1.1.1.1. (1766-1817)Pravim imenom Žermena Neker. Bila je francuska književnica. Rodjena u Parizu. Otac joj je bio bankar i ministar finansija Luja XIV. 1803. godine prognana je iz Pariza. Do 1807. obilazi Nemačku i Italiju. Na osnovu tih putovanja piše knjigu koja je uništena po Napoleonovoj naredbi, a ona je proterana u Kope. Nakon njegovog pada vraća se u Pariz. Umrla je 1817. u Parizu.

1.1.1.2. fransoa Rene de Šatorbijan

1.1.1.2.1. (1768-1848)Bio je francuski književnik i ostavio veliki trag. Bio je sin grofa i brodovlasnika. Odbio je poziv za vojnika i otišao u književnike. Odlaskom u Pariz objavljuje svoje prve pesme. Zbog nemaštine u Americi vraća se u Francusku. Ponovnim dolaskom u Pariz naglo stiče reputaciju književnika svojim delima „Atala“ i „Duh hrišćana“. Snagom svoje mašte i sjajnim stilom koji je sjedinjavao živu rečitost i živopisno slikanje, vršio je veliki uticaj na romantičarski pokret. Umire u Parizu 1848. gde nakon smrti njegova slava tek dolazi.

1.1.1.3. Viktor Igo

1.1.1.3.1. (1802-1885) Najplodniji i najznacajniji pisac francuskog romantizma. Bio je pesnik, slikar, dramaturg, romanopisac, drzavnik...Bio je protivnik klasicizma i predvodio nove skole francuskog romantizma. Od njegovih najznacajnnijih dela mozemo izdvojiti "Jadnici", "Zvonar Bogorodičine crkve" i "Kromvel i Ernani".

2. Rusija

2.1. Ovaj period bio je vrhunac ruske knjizevnosti, a ovu epohu naziivaju i "Zlatno doba". Aleksandar Puškin je zasluzan za pocetak ove epohe, uz njega su i Vasilij Andrejevič Žukovski i Mihail Jurevič Ljermontov. Glavne ideje ruskog romantizma su prepoznavanje vrednosti duhovnog i kreativnog zivota svake osobe i njenog prava na nezavisnost i slobodu.

2.1.1. Predstavnici

2.1.1.1. Aleksandar Sergejevič Puškin

2.1.1.1.1. (1799-1837) Bio je plemićkog porekla kao i Bajron. Nazivaju ga ocem ruske književnosti.Puškin je svojim delima definisao standard modernog ruskog jezika. Medju prvima je u Rusiji počeo da pise narodnim jezikom. Počeo je lirskim pesmama i negovao poemu. Najznačajnija dela su mu: "Ruslan i Ljudmila", "Cigani"...

2.1.1.2. Mihail Jurevič Ljermontov

2.1.1.2.1. (1814-1841)Bio je ruski pisac rodjen u Moskvi. Smatra se jednim od najvećih ruskih pesnika svih vremena. Njegovo najznačajnije delo je njegov proslavljeni roman "Junak naseg doba". Njegova pesma "Smrt pjesnika" posvećena je Puškinovoj smrti. Nije upeo u ličnim naporima da se posveti isključivo karijeri pisca i dovede svoj život u red, jer je ponovo izazvan na dvoboj, u kome je mlad izgubio život.

3. Engleska

3.1. Romantizam se u Engleskoj pojavljuje nedugo nakon što se pojavljuje u Nemačkoj. Džozef i Tomas Vorton su postavili teorijsku osnovu romantima u Engleskoj. Džordž Gordon Bajron je napoznatiji pesnik engleskog romantizma. On je najvše uticao na tok evropskog romantizma. Za njegovo ime vezan je pojam Bajronizam, pogled na svet romantičarskih pesnika koji su stvarali u duhu Bajronove poezije. Bajronizam je duh vremena koji je doneo razočarenje u ideale i osećanje svetske tuge. U Engleskom romantizmu opevana je priroda, idealizovana seoska jednakost i moralna čistota, izražena mržnja prema civilizaciji. Snažni socijalni akcenti izbijaju iz ove poezije.

3.1.1. Predstavnici

3.1.1.1. Džordž Gordon Bajron

3.1.1.1.1. (1788-1824) Bajron je bio najpoznatiji pesnik evropskog romantizma. Bio je plemićkog porekla.Živeo je u Italiji gde je bio u vezi sa raznim ženama. Bio je u intimnoj vezi sa svojom rodjakom. Njegova iskustva opisao je u pesmi "Don Žuan". Prihvatio je poziv 1823. i otišao u Grčku da pomaže u borbi protiv otomanskog carstva. Prvu zbirku pesama "Kratkotrajne stvari" uništio jer nije bio zadovoljan njenim estetskim dokumentima. Umro je 1824. od malarije. Najvažnija dela su mu "Čajld Harold" i "Don Žuan".

3.1.1.2. Džon Kits

3.1.1.2.1. (1895-1821) Bio je Engleski pesnik koji je postao jedna od kljucnih figura romantičarskog pokreta. Pripadao je drugoj generaciji romantičarskih pesnika. Kitsovu poeziju karakteriše bogat izvor reci i senzualna slikovnost.Za vreme svog kratkog života nije bio dobro prihvaćen od strane kritike, ali je njegov uticaj na pesnike bio značajan. Najznačajnija dela su mu"Oda jeseni", "Osamo","Oda slavuju".

3.1.1.3. Persi Buše Šeli

3.1.1.3.1. (1792-1822)Persi Biš Šeli se rodio u imućnoj porodici provincijskog plemića.Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika romantizma. Šeli je bio egocentrik, ali je stvarao vizije boljeg života čitavog čovečanstva iz svoje zanesenjačke vitalnosti i vere u ljudsku lepotu i plemenitost. Smatrao je da u životu i pesništvu ima posebnu misiju, da se odupre tiraniji u svim njenim oblicima i da u drugima probudi svest o tome da je čovečanstvu potrebna sloboda. Imao je veoma buran i kratak život koji se završio tako sto se udavio u zalivu na povratku iz Livorna.

4. Nemačka

4.1. Nemački pred romantizam je dinamičniji i raznovrsniji u žanrovskom pogledu. Prva faza Nemačkog romantizma naziva se Sturm und Drang (oluja i nagon) ili Doba genija.Izražava se pobuna protiv racionalizma, ističe slobodu mašte i osećanja, teži za prirodnošću. Napušta se kult razuma, svojstven prosvetiteljstvu i klasicizmu, a uzdiže se kult osećajnosti i ispoljavanje individualizma.

4.1.1. Predstavnici

4.1.1.1. Johan Gotfrid Herder

4.1.1.1.1. (1744-1803)Bio je nemački pesnik i filozof. Često ga nazivaju ocem kultnog nacionalizma. Herder je kao nastavnik i luteranski sveštenik putovao po Evropi do 1776. kada se nastanio u Vajramu, kao vrhovni sveštenik velikog vojvodstva. Kasnije je postao najveći intelektualni protivnik prosvetiteljstva i dosta je uticao na razvoj romantizma u Nemačkoj.

4.1.1.2. Johan Volfgang fon Gete

4.1.1.2.1. (1749-1832)Bio je pisac, političar, pesnik, filozof...Gete je bio jedna od najznačajnijih pojava i nemačke književnosti i i evropskog klasicizma i romantizma krajem 18. i početkom 19. veka. Najpoznatiji roman mu je "Patnje malog Werthera", epistolarni roman u kojem je prikazana tragična sudbina hipersenzibilnog, nesrećno zaljubljenog Werthera sklonog maštanju i uživanju u prirodi.

4.1.1.3. Hajnrik Hajne

4.1.1.3.1. (1797-1856) Rodjen u Dizeldorfu u imućnoj jevrejskoj porodici. Išao je na univerzitet u Bonu gde je upoznao Avgusta Vilhelma, jednim od teorijskih zagovornika romantičarske škole. Smatra se jednim od najvećih lirskih pesnika 19. veka u Nemačkoj. Sa druge strane njegova dela su u dva navrata zabranjivana u Nemačkoj. Njegovo delo "Slike s putovanja" objavljuje 1826. i postaje široko poznat. Objavio je niz satira.Umro je u Parizu 17. februara u teškoj bolesti. Njegova najpoznatija dela su:"Knjiga pjesama", "Njemačka, zimska bajka"...