Ivan Gundulić Dubravka

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Ivan Gundulić Dubravka by Mind Map: Ivan Gundulić Dubravka

1. Tema

1.1. Izmišljeni je stari običaj prema kojemu se svake godine svetkuje jedan dan u čast Svetog Vlaha; tada se priređuje pir najljepše djevojke i najljepšeg mladića prema odabiru gradskih sudaca.

2. Ideja

2.1. Prikaz uzorne slike prave ljubavi i čestitosti te veličanje slobode kao najvećeg dobra

3. Alegorija

3.1. Najvažnija stilska figura koja se može prepoznati u ovom djelu je alegorija. Predstavlja alegoriju Dubrovnika i njegove slobode. Među značajnijim povjesničarima književnosti koji su u svom radu spominjali Gundulićevu Dubravku prvi je Franjo Marković (1888.), koji je Dubravku tumačio kao alegoriju za suvremeni dubrovački politički svijet.

4. Glavni likovi

4.1. Glavni likovi, Dubravka i Miljenko, lijep su i plemenit mladi par na čijoj sudbini i događajima vezanim uz nju Gundulić gradi dramsku fabulu. Umjesto očekivana izbora Miljenka i Dubravke kao najljepšeg para čiji će se pir proslaviti na blagdan svetkovanja slobode, sudci uz Dubravku izbiru ružnoga bogataša Grdana koji ih je potkupio zlatom. Grdan ipak ne uspije u svome naumu jer se na vrijeme umiješa bog Lero i spriječi taj neprirodni savez izazvavši u crkvi, netom prije obreda vjenčanja, trešnju i grmljavinu te zatamnivši plamen na ognju. U trenutku Miljenkova ulaska u crkvu trešnja i grmljavina prestaju, a oganj opet bukne čistim plamenom, što su prisutni protumačili kao jasan znak božji da Miljenko, a ne Grdan, treba s Dubravkom stupiti u brak.

4.2. U posljednjem prizoru drame, na samoj svetkovini slobode, svećenik prvi prinosi simbolični zavjetni dar: pušta iz kaveza ptice boga ljubavi. Slijede ga Miljenko s granom masline te Dubravka s ružicom. Na kraju i likovi koji su simbolizirali mane dubrovačkoga društva koje su prijetile opstanku slobode Dubrovnika – Zagorko, Divjak, Vuk, Jeljenka, Gorštak – u čast te iste slobode žrtvuju upravo svoje mane i poroke, odnosno njihove simbole, predajući ih kao zavjetni dar.

5. Vrijeme radnje

5.1. 17.stoljeće

6. Književna vrsta

6.1. Pastorala s elementima pastirske igre i melodrame.

7. Književni rod

7.1. Drama,lirika,epika(djelo objedinjuje sva tri književna roda

7.2. Što se tiče stilskih izražajnih sredstava, najviše ima epiteta kojima se opisuju likovi, ljepota, Dubrovnik, priroda, to su, na primjer, zeleno (listje), blag (dan), rajska (lipota), gizdava (Dubravka), lijepa (vila). Nadalje, Gundulić koristi i metafore, antiteze, nabrajanja, aliteracije, asonance.