Războiul ciudat (3 septembrie 1939 – 10 mai 1940)

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Războiul ciudat (3 septembrie 1939 – 10 mai 1940) by Mind Map: Războiul ciudat             (3 septembrie 1939 – 10 mai 1940)

1. Alte denumiri

1.1. Războiul crepuscular

1.2. Războiul comic

1.3. Războiul fulger

1.4. Războiul plictisitor

2. De ce a fost numit astfel?

2.1. Aproape că nu a fost nici o luptă și nici o bombă

2.1.1. Guvernul a avut mai mult timp să protejeze Marea Britanie

3. Ce reprezintă?

3.1. O perioadă de inactivitate combativă între Aliaţi şi Germania după prăbușirea Poloniei din 1939

4. Caracterizare

4.1. Lipsa acțiunilor militare în ciuda faptului că Franța și Marea Britanie au declarat război Germaniei, după ce aceasta a atacat Polonia.

5. Desfășurare

5.1. În timp ce majoritatea efectivelor germane erau angajate în luptele din Polonia, o forță germană foarte mică apăra linia Siegfried, de la frontiera cu Franța. De cealaltă parte, pe Linia Maginot, trupele franco-britanice ședeau pe poziții, implicându-se doar în câteva hărțuieli minore.

5.2. Fluturași de propagandă au fost parașutați deasupra Germaniei, iar în Marea Britanie au sosit unități canadiene.

6. Aliații (Franța și Marea Britanie) și planurile lor

6.1. Unul dintre planurile întocmite de aceștia a fost oprirea aprovizionării Germaniei cu petrol, adică unul dintre elementele ei esențiale ducând la considerarea atacării Caucazului doar de către francezi. Plan care nu s-a întâmplat deoarece Franța nu avea fronturi în apropierea Caucazului.

6.2. Singurul loc în care mai puteau interveni Aliații era marea, astfel instituie blocada, având ca obiectiv să protejeze vasele comerciale aliate, care însumau în jur de 23 de milioane de tone, de corsari și de submarine germane.Germania primește materiale prime aduse din teritoriile luate de la Polonia.Mai apoi, urmând ca germanii să aducă pierderi aliaților de 1,3 milioane de tone.

6.3. Germania avea nevoie de oțel pentru fabricarea armelor, restul minereurilor fiind aduse din Suedia. Aliații încearcă să oprească aprovizionarea cu minereu de fier, din moment ce nu au reușit să oprească aprovizionarea cu petrol. Guvernul britanic cere Suediei să întrerupă exportul cu minereu de fier și promite ajutoare în cazul în care Germania ar fi protestat, însă Suedia respinge, dorind să rămână neutră.

7. Încheiere

7.1. Aliații văzând că războiul nu poate fi prevenit, au început să se pregătească să câștige, fiind ajutați de președintele American Roosevelt, permițându-le să achiziționeze echipamente din America. Pe de altă parte în Germania, Hitler voia un răgaz pentru a putea desăvârși ocuparea Poloniei, mizându-se pe faptul că Aliații nu vor declanșa ofensiva. Armatele stăteau inactive, iar soldații și ofițerii primeau concedii de pe front. Perioada de inactivitate se încheie o dată cu invadarea Danemarcei și Norvegiei de către Germania.