Egyptens faraoer

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
Egyptens faraoer by Mind Map: Egyptens faraoer

1. Mumier

1.1. Da der der var faraoer i Egypten balsamerede man ligene af faraoer, så de ikke ville rådne op. (Balsamere vil sige at gøre dem til mumier), og dette var en lang proces: Først vaskede man den dødes krop. Derefter tog man indvoldene ud, altså hjerte, lunger og så videre. Så blev kroppen tørret i 40 dage. Kroppen blev derefter renset og dyppet i urter. Så blev huden dyppet i harpiks, og strimler af tøj der var gnedet i harpiks blev viklet rundt om liget. Og så blev alle gaverne til dem lagt ved mumien i en sarkofag.

1.2. Dette er en mumie

2. Hvad er en farao?

2.1. En farao er en person fra det gamle Egypten som herskede i landet indtil han eller hun døde. En farao var en blanding af en gud og en konge. Man tilbedte ham eller hende, men de kom også ud og besøgte byerne for at vise at de var mennesker. Man mente at en farao var Ra's, solgudens, søn. Den første farao var Hor Aha. Den sidste farao der var, det var Kleopatra. Der var ikke særlig mange kvinder der var faraoer, det var for det meste mænd. Men der var dog et par kvinder, for ellers ville alt gå i kaos hvis der ikke var en farao. De mest kendte kvindelige faraoer var Nefertiti, Hatshepsut, Nefertari og så selvfølgelig Kleopatra.

3. Tutankhamon

3.1. Tidlig død - Hvilken årsag?

3.1.1. Han døde da han var meget ung, kun 19 år gammel. Man har aldrig rigtig vidst hvorfor han døde så tidligt, men siden man fandt liget har man undersøgt det et par gange. Røntgenbilleder, som blev taget af hans kranium i 1968 viste nemlig at han havde en skade på baghovedet, og derfor var det en mulighed at han var blevet dræbt med et slag i baghovedet, og derfor var det de første teorier. Det kunne muligvis også være at han var faldet af en stridsvogn. Han havde et brud på venstre lårbensknogle, som også kunne være et bevis på at han var faldet fra en stridsvogn. I den nyere tid har man lavet nogle CT-scanninger som viser at skaderne i hovedet muligvis opstod da man balsamerede liget, altså da han var død og man gjorde ham til mumie. Skaden i benet derimod, mener man er opstået et par dage før hans død. Scanningerne viste også at hans venstre knæ var rykket af led. Disse benskader kunne muligvis godt tyde på stridsvogns-ulykken, men forskerne mente at hvis det var sket ville han have mærker over hele kroppen. Scanningerne af hans fødder viste dog noget andet. Knoglerne var nemlig smuldret væk. Dette skyldtes ifølge forskerne Köhlers sygdom, som får knoglerne til at forsvinde. Denne sygdom er arvelig og måske et resultat af den indavl der var ved faraoerne. Da de undersøgte hans knoglemarv fandt de en endnu større dræber. De fandt dna fra malaria-parasitter. Nærmere undersøgelser viste at han var invaderet af en af de mest dødelige versioner af malaria, Malaria Tropica.

3.2. Hvem var han?

3.2.1. En af de mest berømte faraoer var Tutankhamon. Han blev farao 1.334 f.v.t. Der var han kun 8 år gammel. Han døde dog allerede som 19-årig. Han blev sandsynligvis gift med sin halvsøster. Man tror det fordi at der var malet billeder af hans halvsøster i hans grav. Han blev gift da han var cirka 12 år gammel. Han blev meget berømt for alle de ting han havde fået med i graven sammen med hans mumie. Han fik blandt andet en over 1 tons tung kiste af det reneste guld, en jern-dolk (Jern var meget værdifuldt i Egypten på det tidspunkt, mere værdifuldt end guld), smykker, en trone og så den berømte guldmaske, som nu er udstillet på det store museum i Cairo.

3.3. Dette er et billede af Tutankhamons guldmaske som er udstillet på det store museum i Cairo

4. Pyramiderne

4.1. Pyramiderne blev bygget som grave til faraoerne. Der var grave til flere faraoer i hver pyramide. Den største pyramide er Keops-pyramiden som blev bygget til farao Keops. Den ligger ved byen Giza, og i 4500 år var den verdens højeste bygning. Den var et af verden syv vidundere.

4.2. Keops pyramiden: