Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Medie-tjenester by Mind Map: Medie-tjenester
0.0 stars - 0 reviews range from 0 to 5

Medie-tjenester

Note til dette mind map. Her finder du tjenester der helt eller delvist indeholder brugbare materialer til fx undervisningsbrug. Tjenesterne er ordnet efter medietyper. Vælg derfor først om du vil finde musik, billeder, film eller noget andet, og klik på det lille plus ud for punktet. Dette mind map er udgivet af Peter Leth, Lær IT.dk under Creative Commons licensen BY.Som bruger af MindMeister kan du klone dette mind map og tilpasse eller bygge videre på dette indhold sådan som det passer dig. Husk kildeangivelse og angivelse af CC-licens.

Kulturarv

Kulturperler

KULTURPERLER   Her kan du tilgå samlingen på tre måder, efter materialetype, fx film eller billeder, fagområder fx militærvæsen, eller institutioner og udgivere, fx Odense Bys Museum. De tre indgangsvinkler giver dig et godt værktøj til at gå efter indholdet. Når du så har fundet den samling du ønsker at studere nærmere, bliver du først orienteret om samlingens omfang, indhold og ikke mindst vilkår for anvendelse. Mange af disse samlinger tillader fri anvendelse. Man kan ikke søge ud fra disse vilkår så det er lidt af en skattejagt. Besøg fx Gamle Odensebilleder, (findes under Odense Bys Museer), der har en samling på ca. 10.000 billeder som vi faktisk må bruge på vilkår der mindre om CC:BY-NC. Omvendt har Nationalmuseet altså også 100o billeder om Danmarks Oldtid, men disse materialer må desværre ikke anvendes til digital undervisning. Sådan kan du altså opleve forskellige betingelser. Kulturperler er som sagt en tjeneste der kan være med til at skaffe noget af det materiale der ellers er svært at finde, nemlig vores danske kulturarv og historie.  

Wikimedia Commons

Fin wiki-side hvor det er medieklip der er i centrum.

The Commons - på Flickr

The Commons er en samling museer, biblioteker og nationale samlinger der er gået sammen om at udgive dele af deres samlinger, hvor ophavsretten er overdraget til samlingen eller forældet, og hvor værket dermed kan tilgå det offentlige rum som et værk under Public Domain.

Billeder

Flickr.com

Fra denne oversigt kan du vælge mellem mere end 130 millioner billeder der alle er klar til at komme ind i skolen, nemlig alle de billeder der er udgivet med en Creative Commons licens.

Wikimedia Commons

På Wikimedia Commons finder du masser af indhold og medier som du må benytte efter de gældende licenser. Typisk er det licenser der indeholder Share Alike (SA) som altså kræver at du eller eleven videregiver deres materialer under samme vilkår.

Car Photos - alverdens biler

Alverdens biler - samlet ét sted - og udgivet under CC licenser. En skat for bilentusiaster.

Picasaweb.com

Picasaweb er hjemmesiden for de billeder som alle brugere af Picasa (det gratis og i øvrigt forrygende billedprogram fra Google). Efter din søgning vælger du Flere Indstillinger, og her kan du så nederst vælge mellem en række Creative Commons Besøgende kan selvfølgelig kun se og søge i de billeder der er lagt ud til offentligheden.  

Google - billedsøgning

Den måde du selv taste adressen på ...

Imagebank - irsk portal

Denne mindre billedbase er skøn til at finde irske motiver. De fleste billeder er udgivet under CC. BY-NC

Fotofinneren - svensk portal

Denne svenske portal er oplagt når man ledere efter svenske og nordiske motiver. CC: BY-NC-SA

Musik

Jamendo.com

Incompetech

Newgrounds.com

Freesound.com

CC Mixter

Samlinger

Archive.org

Archive.org Archive.org er en helt enestående samling af materialer. Her finder du alle medietyper, hvoraf store dele af disse er udgivet under åbne licenser som Creative Commons og Public Domain.  

Wikipedia Dansk

Oversigt over alle Creative Commons ressourcer

Denne oversigt er lavet ved at den enkelte tjeneste tilmelder sig på siden og selv beskriver omfang og genre. Siden har derfor ikke garanti for at være opdateret og korrekt.

Den store Danske

Den store danske Tjenesten Den store Danske er IKKE benytter ikke Creative Commons licenser. Til gengæld har de formuleret nogle vilkår der er tilsvarende anvendelige at opfylde til undervisningsbrug. Se også underpunktet Vilkår og Rettigheder der henviser til siden bestemmelser.

Wikiversity

Wikiversity er endnu et Wikiprojekt - og dermed er alt indhold som udgangspunkt udgivet under en CC:BY-SA licens. Formålet med Wikiversity er som navnet også klinger, at skabe et åbent university.  

Søgemaskiner

Creative Commons - søgning

Denne søgemaskine er også default i Firefox-browseren. Her har du en direkte tilgang til de største samlinger og søgemaskiner - alt sammen lige til at gå til.

Let's CC.net

En af de mere interessante CC-tjenester. En rigtig brugervenlig oplevelse.

Google Avanvceret Søgning

Creative Commons - indholdsfortegnelse

På denne side har du et komplet overblik over alle de tjenester og hjemmesider der har en større eller mindre samling CC-licenseret materialer. Listen på denne side opdateres af brugerne selv, og er derfor kun vejledende.

Lydeffekter

Freesound.org

CC Mixter

SoundCloud

ca 10k lydklip til download

Filmklip

Skoletube

Blip.tv

TED

Tekster

Project Gutenberg

Projekt Gutenberg Gutenberg er en online bogsamling der overvejende består af tekster, hvis ophav er forældet i forhold til de 70 år efter forfatterens dødsår. Disse tekster er derfor hvad der i engelsk ophavsret omtales som Public Domain. Det betyder at de er frit tilgængelige og kan benyttes til alle de formål du måtte ønske. Jf. §3 i ophavsretten skal forfatteren som altid kreditteres, men det er også den eneste forpligtelse.

LibriVox

LibriVox Lydbøger til fri afbenyttelse. På Librivox findes en tilsvarende bogsamling af værker, der primært er forældede og dermed frit tilgængelige. Disse værker er indtalt til lydbøger, der ligeledes er udgivet under public domain. Det betyder at du er velkommen til at hente og nyde disse værker - samt klippe og klistre i dem som du måtte finde det hensigtsmæssigt. Det gratis program Audacity vil i den forbindelse være velegnet til at redigere lydklippene.