Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Slaveri by Mind Map: Slaveri
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Slaveri

Slaveri i USA

Der var også slaveri i USA. Især i syd-staterne. Der var man ikke imod slaveri. I syd-staterne kunne man nemlig dyrke bomuld. Det var et stort arbejde, og derfor havde man brug for slaver. I nord USA var man imod slaveri.

Borgerkrigens start

Der kom en ny præsident i USA. Han hed Abraham Lincoln. Han var imod udbredelse af slaveri. Syd-staterne var bange for at det ville ende med at slaveri blev forbudt. Derfor meldte de sig ud af USA. Det ville præsidenten ikke have, og det endte med en borgerkrig der startede 1861.

Frie men ikke lige

De sorte var nu frie, men de blev behandlet dårligere end de hvide. Der blev (især i syd-staterne) lavet love så de sorte ikke kunne stemme eller ikke kunne gå på samme skoler som de hvide mm.

Hvad er slaveri

Slavehandel

Slavehandel foregik tit ved auktioner-

Slaver er:

En slave er et menneske der ikke kan bestemme over sit eget liv og sin egen krop. Det kan være mennesker i alle aldre, køn mm.

Slaveejere

Slaveejeren kunne gøre hvad han ville med slaven. Han kunne sælge dem, leje dem ud og sætte dem til at lave hårdt arbejde. Jeg tror at det kun var rige personer der havde slaver.

Slaver efter krige

Efter krige valgte vinderen tit at gøre det folk  der havde tabt krigen til slaver. Mange krige opstod på grund af at folk ville have slaver.

FN og menneskerettigheder

FN's verdens-erklæring om menneskerettigheder kom i 1948.

Slaveri i 1700-tallet

I 1700-tallet begyndte folk at mene at alle mennesker er lige. Uafhængigheds-erklæringen kom i 1778, men mange mente at den kun galte for hvide mennesker.

Mauretanien

Mauretanien (i Nordafrika) var det sidste land der afskaffede slaveri. Det skete i 1883

Slaveri - før og nu

Hvornår startede det

Man ved ikke hvornår slaveriet opstod, men man ved de har været der i lang tid.

De første slaver

Man ved ikke hvornår det startede, men man har et billede fra Irak. Det er lavet 3600 år f.v.t. Det forestiller krigsfanger, og man er næsten sikke på at de er blevet solgt som slaver.

Slaveri i Grækenland og Rom

Der var forskel på slavernes vilkår i Rom og i Grækenland (år 200 f.v.t - 500 e.v.t). Men en ting var ens for alle. De skulle arbejde hårdt, og de fleste havde dårlige leveforhold.

Spartakus

Spartakus flygtede sammen med mange andre gladiatorer op på et bjerg. Igennem 2 år samlede han en hær på 900.000 mænd og kvinder. Det lykkedes ham at slå de romerske soldater af flere omgange, men til sidst tabte de.

Vikingernes trælle

Vikingerne hentede deres trælle i europa, hvor de også jagtede ting af værdi.

Trælle i DK?

Nogle eksperter mener at der var mange trælle i DK. Andre mener at der ikke var. Men man kan aldrig være sikker. Man ved at der har været en klasse af folk der stod under de andre, men man ved ikke om de var trælle.

Trekants-handel

Danmark var også med til trekants-handlen. Man mener at mellem 66000 - 86000 slaver blev sejlet over havet, til plantagerne. Det foregik ca. i 1600- til 1700-tallet.

Plantager i Vestindien

Fra 1450 - 1850 blev slaver sejlet til plantager i Vest-Indien. Der skulle de dyrke sukkerrør, tobak og bomuld.

De Dansk Vestindiske Øer

Danmark var også med i trekants-handlen. Den handel forgik i ca. 1600-tallet til 1700-tallet. Man mener at danske skibe sejlede mellem 66000 til 85000 slaver til plantager.

Danmark ophæver slavehandel

I 1700-tallet vendte mange lande sig imod slavehandel. Christian d. 7 skrev under på at det skulle være ulovligt at HANDLE med slaver i danske områder. Det skete d. 16 marts 1792.

Danmark ophæver selve slaveriet

Slaveriet fortsatte på de Dansk Vestindiske Øer. Men i 1848 skete der noget stort. Peter von Scholten der var den danske generalguvernør, sagde at alle slaver på de Dansk Vestindiske Øer, nu var frie.

Slaveri i moderne tid

Slaveri er forbudt i hele verden, men der er stadig mange mennesker der lever som slaver.

FN's erklæring om menneskerettigheder

FN's erklæring om menneskerettigheder kom i 1948. Da den blev lavet, blev det forbudt at have slaver.

Slaver pga. fattigdom

De fleste nuværende slaver er slaver på grund af fattigdom. De bliver nød til at sælge sig selv til slaveriet for at overleve.

Hvor mange slaver?

ISO (en FN-organisation) har i 2005 lavet en grundig undersøgelse om hvor mange slaver der findes i verden. I alt er der mindst 12.300.000 slaver.

Sex-slaver

Der er sex-slaver i hele verden. Det er oftest kvinder og børn.De fleste af denne slags slaver bliver flyttet fra en verdensdel til en anden. I Thailand er der 35.000 sex-slaver der kommer fra Sydøst asien.

Børnearbejde

Man ved ikke hvor mange børnearbejdere der findes. UNICEF mener at der er 158 mio. børn i verden mellem 5 og 14 år som er børnearbejdere. 5,7 mio. af de børn udfører tvunget arbejde, under forhold der kunne ligne slavers.

Chokolade

Der findes mange børnearbejdere i kakaoplantagerne. Meget af den kakao bliver sendt til europa. Regeringer og chokoladefribrikker vil stoppe børnearbejdet, men det er stadig meget udbredt.

Kampen mod børnearbejde

En dreng ved navn Iqbal, der selv havde væretbørnearbejder blev leder for en ungdomsorganisationen for den organisation der reddede ham selv. Sammen kæmpede de imod børnearbejde. Han reddede mange, men der var mange der ikke kunne lide ham. En dag hvor han cyklede i Pakistan, blev han skudt.

Kan slaveriet afskaffes?

Man ved selvfølgelig ikke om man kan afskaffe slaveriet, men hvis man fjerner den værste fattigdom (så folk ikke bliver nød til at sælge sig selv til slaveri), så ville det nok hjælpe rigtig meget. Det ville også hjælpe meget hvis folk kun ville købe varer der er blevet lavet uden slavearbejde og børnearbejde.

Typisk arbejde for børnearbejdere

Her er et par ting der ville være typisk for børnearbejdere at arbejde med/som:- Sex-slaver.- Arbejde i landbruget (kakaoplantager og lign.)- Fabrikker (hvor de væver tæpper og lign.)