HNW-tips

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
HNW-tips by Mind Map: HNW-tips

1. Iets leuks, bijzonders, niet-doen

1.1. Zorg dat je plezier hebt in wat je doet, dat scheelt bijzonder veel tijd!

1.2. Zie werken als bijzaak en om te voorzien in je eerste levensbehoefte. Geniet meer van wat je hebt in je privéleven, zeker de kleine dingen. De rest volgt dan vanzelf. Werk om te leven, leef niet om te werken.

1.3. Doe iedere dag iets waar je wat van leert en maak er een gewoonte van om anderen daar iets leuks over te vertellen.

1.4. Stilte moment van (bijv.) 10 minuten waarbij je (eventueel) je ogen sluit, je je ontspant en je je hoofd leegmaakt. Tijdens deze 10 minuten staat de dictafoon aan die jouw uitgesproken gedachten (c.q. verstoringen) registreert. Omdat de stiltes niet worden opgenomen heb je na het stilte moment heerlijk je hoofd leeg en al je gedachten geregistreerd in een korte memo op de dictafoon van je Smartphone. Advies gebruik de (iPhone) app “Pocket Dictate” van “NCH Software”, want deze app heeft een sneltoets waarbij jouw opname automatisch wordt verstuurd naar jouw (bij de standaard instellingen opgegeven) mailadres.

1.4.1. De opnames in je mail kun je op elk gewenst moment afluisteren en op die manier kun je je actielijsten, projectlijsten etc. achter elkaar bijwerken. En als je dat niet doet, dan … heb je in ieder geval je hoofd leeg met de wetenschap (lees: rust) dat je je gedachten hebt opgenomen en altijd nog vanuit dat “Pocket Dictate” mapje kan afluisteren.

1.5. Werk afwisselen met houden/kweken kanaries. Ik werk veel thuis, na een tijdje gewerkt te hebben word mijn focus altijd minder. Dan kijk ik even snel 5-10min bij de kanaries, even drinkwater verversen of iets dergelijks. Ben je even met compleet wat anders bezig. Om daarna met frisse moed weer te beginnen met de werkzaamheden. Werkt voor mij ook echt ontspannend in drukke periodes.

1.6. Doe elke dag iets wat Je anders nooit doet en probeer 10 minuten per dag te mediteren

1.7. Elke dag één weiger-momentje, gewoon zelf beslissen om iets niet te doen of juist iets te doen wat goed voelt maar wat tegen de gevestigde mores ingaat. Hou jezelf scherp, gun ook ieder ander zijn weiger-momentje. Reflecteer op waarom en wat, doe een keer iets onverwachts, en leer van je iegen reactie en die can anderen.

1.8. 57 jaar gezocht: het laatste jaar erg veel gevonden! Ik hoop hier nog jaren plezier van te hebben en veel mensen met dezelfde wensen blij te kunnen maken door Lifehacking en GTD te delen.

1.9. Nr 1 tip: laat je niet gek maken, maak tijd voor reflectie of meditatie

1.10. Ga op tijd naar bed.

2. Delegeer

2.1. Met een beetje geluk vinden je kinderen dit leuk en nemen ze jouw taakjes al spelenderwijs over

2.2. Delegeer alles wat je kan delegeren. Kijk eens hoeveel tijd je dan overhoudt.

3. Doen

3.1. Beperk uw tijd welke je besteedt aan het surfen op internet. Installeer LeechBlock voor FireFox of StayFocusd voor Chrome. Daarmee kun je bepalen wanneer en hoe lang je bepaalde sites kunt bezoeken.

3.2. Take a decision and go for it!

3.3. Slimmer werken is een werkvorm voor ondernemers. Dus stop met praten en gewoon DOEN!

3.4. Als je snel afgeleid bent en dat weet van jezelf: zorg dat je iemand hebt die (letterlijk?) je af en toe in je nekvel grijpt en zorgt dat je weer even gefocust bent. Iemand die even komt vragen naar de stand van zaken.

3.5. Praktisch gezien betekent dit ga met zijn allen nieuw gedrag uitproberen en evalueren. Mijn eigen werkervaring bij Achmea leerde mij vind hierin een balans tussen kennis en actie.

3.6. Lees niet teveel over slimmer werken, maar ga gewoon werken! Dus, lifehacking.nl uit, rss feeds uit, en focussen.

3.7. Het nieuwe werken is durven, delen maar vooral doen.

3.8. Wat werkt, werkt!

4. Plan

4.1. Gebruik de vrijdagmiddag als schrijfmiddag.

4.2. Blok 1 dagdeel per week, 1 dag per maand en 1 week per kwartaal vrij in je agenda. Op deze geblokte dagen kunnen er geen afspraken gemaakt worden. Plan deze blokkades al voor het gehele jaar. Het is mijn ervaring dat er altijd op het laatste moment toch nog urgente afspraken gepland moeten worden, maar er blijft voldoende tijd over om veel zaken af te ronden, dingen te creëeren, of een dag vrij te nemen om te relaxen

4.3. Velen (zijn zo nieuwsgierig en) openen als eerste actie van de dag hun Inbox. Ik stel elke dag 2 à 3 minimumdoelen die ik moét afwerken ik m’n mailbox mág openen.

4.4. Plan je week op zondagavond

5. Probeer je routines uit te leggen aan een kind. Als het kind ze snapt zijn ze eenvoudig genoeg zodat je er niet zal tegen opzien om ze te volgen en/of zal vergeten.

6. Tools, boeken en sites

6.1. Mijn tip zijn twee tools om sneller te lezen. Beide tools laten de woorden van een tekst één voor één op het scherm zien in de gewenste snelheid. Mijn favoriet is ReadQuick (http://readquickapp.com) op de iPad. Op de PC gebruik ik de web app Spreeder (http://spreeder.com).

6.2. Volg eens een freelunch webinar, inspirerend!

6.3. Lees liever ‘The 4 hour workweek’.

6.4. Haal meer uit je iPad of iPhone. Dat zijn tools die je bij een goed gebruik als geen ander kunnen helpen om efficient te werken. Om dat allemaal zelf uit te vinden of tussen alle sites met veel identieke berichten met vooral speculaties die niet blijvend interessant zijn uit te vissen wat echt nuttig is kost alleen erg veel tijd. Google maar eens op tiplijst + ipad of tiplijst + iphone en je komt een berg gratis tips tegen die je tijd en geld besparen. Wie meer wil kan ook gratis per maand een aanvulling krijgen.

7. Afleidingen beperken/als beloning

7.1. trek je internetverbinding uit je pc en je bent al een end op weg

7.2. Mail

7.2.1. Klinkt mss wat kinderlijk: je mailbox gebruiken als beloning voor je werk… maar het werkt wel!!!

7.2.2. Daarnaast nog 2 keer per dag de mail checken en de het popup van je mail uitzetten.

7.2.3. Emailmelding op je mobiel uit……geeft rust! Checken wanneer het jou uitkomt. Afwezigheidsassistent aan met de mededeling dat je mogelijk later reageert dan men van je gewend is = nog meer rust en ruimte in je hoofd!

7.3. Heb je een pauze, en wil je even interessante berichten lezen, zet dan een timer, zodat je niet te lang bezig bent. Bovendien blijf je dan geconcentreerd op je werkgerelateerde websites, want als de timer afgaat, moet je stoppen.

7.4. Gebruik een aparte browser voor werk (of studie). Als je gaat werken, sluit je de browser met je privé-email, facebook, twitter, en alle andere interessante afleiders. Je werkt dan alleen in de browser met je werk-email, en de werk-links die je echt nodig hebt.

7.5. Geen kranten lezen en geen TV kijken. Echt belangrijk nieuws bereikt jou toch wel. Wat levert het op? Tijd natuurlijk, maar ook rust in je hoofd zonder al die overtollige info waar je de herinnering eraan soms nog dagenlang moet blijven onderdrukken.