jægerstenalderen

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
jægerstenalderen by Mind Map: jægerstenalderen

1. samfund

1.1. jægerstenalderens samfund bestod af små menneske grupper og hver gruppe var sandsygligvis en stor familie

2. hverdag og arbejde

2.1. liv ordnet efter naturen og dyrerens cyklus de lever af og med naturen

2.2. de vidste præcis hvilket dyr og materialer, der kunne bruges til hvilket formål, og hvornår på året det var bedst at finde det

2.3. Det er ikke til at vide, hvordan stenalderjægerne fordelte hverdagens mange opgaver. Det var sandsynligvis nødvendigt, at alle hjalp til, både unge og gamle, mænd og kvinder.

2.4. Sysler var der nok af. Maden skulle tilberedes, pile blev repareret og nye fremstillet, dragter blev syet og smykker sat på. Der skulle også laves reb af bast, kurve af piletræ og beholdere af bark. Imellem travlheden havde de også tid til at lave fine og omhyggeligt dekorerede genstande og amulette

2.5. Når jægerne kom hjem med deres bytte, blev det renset og skindet flået af, hvorefter det blev bearbejdet til forskellige formål. Knoglerne blev taget fra, så de kunne anvendes til redskaber.

3. tro og religion

3.1. Stenalderjægernes tro drejede sig med stor sandsynlighed om dyr og natur, da det var yderst vigtigt for jægernes tilværelse.

3.2. Det er ikke til at vide med sikkerhed, hvilken tro de havde i jægerstenalderen. Stenalderjægerne var afhængige af naturen og dyrene, så troen havde nok noget at gøre med naturen.

3.3. Jægerne lavede små figurer af rav, som forestillede forskellige dyr. Et eksempel er et elsdyrhoved med huller til at binde en snor i. Figurernes formål har nok været at give ejermand jagtlykke.

4. bolig

4.1. der fandtes ingen landsbyer i jægererstenalderen

5. mad og drikke

5.1. Jægerfolkets menu var sammensat af diverse dyr fra land og vand, men også af planter, urter, bær og svampe

5.2. Fra jægerstenalderen findes der ingen opskrifter på mad. Men tidens mad kan næsten genskabes, hvis man ser på de redskaber, som jægerfolket brugte, og de dyr, der levede på den tid.

5.3. Gennem hele jægerstenalderen flyttede menneskene rundt afhængigt af, hvor der var mad.

5.4. Dengang havde jægerfolket ikke mulighed for at drikke mælk. De havde nemlig ingen husdyr, der kunne give mælk. Men de kunne sandsynligvis lave mange andre drikkevarer.

6. dragter og mode

6.1. Jægerfolkets tøj skulle passe til deres liv og hverdag. Derfor har det nok været vigtigt, at tøjet var nemt at bevæge sig i. Det eneste materiale de havde var dyreskind – uld fandtes ikke. Måske brugte de også plantefibre som fx bast, som de havde nålebundet sammen til tøj. Præcis hvordan dragten så ud, vides ikke.

7. barndom

7.1. Fra de var små hjalp børnene givetvis til med hverdagens opgaver

7.2. Børnene i jægerstenalderen havde sandsynligvis også tid til at lege.

7.3. Jægerstenalderens håndværk var vigtige, og børnene var de voksnes lærlinge. Det kan bl.a. ses på flintsmedens arbejdspladser. Her findes ikke kun hans flintaffald, men også affald efter børns flinthugning.

7.4. På børnenes slidte mælketænder kan det ses, at de allerede som 5-6-årige brugte deres tænder som redskab til bl.a. at bearbejde skind. De brugte også deres tænder til andet. Der er fundet klumper af beg eller harpiks med tandaftryk fra børn på 7-10 år.

7.5. Ikke alle børn blev voksne, mange døde tidligt. På børnenes grave kan man se, at de blev begravet på bopladsen ligesom de voksne.

8. opfindelser

8.1. I løbet af jægerstenalderen blev der udviklet nye arbejdsmetoder og redskaber. De fleste kom frem ved at udveksle ideer og nyheder med befolkning i andre lande. Økser og keramik er to af jægerstenalderens opfindelser.

8.2. At bruge flint til redskaber var en stor opfindelse den gang. Økser af flint blev opfundet i jægerstenalderen.

8.3. Med økser kunne både store og små træer fældes, træet man kunne bruge til hytter og redskaber.

8.4. I Ertebølletiden lærte man at lave keramik. Det lærte man fra folk i andre lande syd på, som allerede levede af landbrug. De næste 6.000 år blev keramik brugt til bl.a. gryder og kopper.

9. danmark i verden

9.1. Selvom Danmark ikke havde den store betydning i det internationale billede i jægerstenalderen, havde man kontakt til andre lande. Nogle danskere sejlede ud til sydkysten og solgte ting og viden.