סכרת הריונית

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
סכרת הריונית by Mind Map: סכרת הריונית

1. איבחון: איך ומתי

1.1. מקובל לבצע בדיקת העמסה של 50 גרם סוכר לא בצום, בין שבועות 24-28 להריון, כבדיקת סקר לכל הנשים. נשים שלהן היה ערך גבוה מהתקין בדם כעבור שעה (מעל 130 מ"ג), יבצעו העמסה של 100 גרם ובדיקת הסוכר בדם שעה ושעתיים ולעיתים גם שלוש שעות לאחר מכן, בצום. במידה והערכים גבוהים מהתקין (ערכים תקינים בטבלה המצורפת) יתקבל אבחון של סכרת הריונית

2. דרכי טיפול (תרופתי ולא תרופתי)

2.1. ראשית חשוב לנטר את רמתה גלוקוז בדם- בצום ושעה אחרי הארוחה. יש להדריך את המטופלת כיצד לנטר (באמצעות מכשיר גלוקומטר ומהם הערכים התקינים, ועל החשיבות שבעקביות הניטור). כמו כן יש להתאים את אורח החיים הן מבחינת התזונה (דגשים חשובים כוללים צריכת חלבון רזה ודל שומן כגון בדגים, פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך למשל בטטה ואף צמצום הרכב הפחמימות בתפריט אם ניתן עד ל33% לפי המלצות של תזונאים מסוימים. יש להסדיר ובמקרים מסוימים להפחית את צריכת הקלוריות היומית ולהתאים תפריט מסודר- תוך ייעוץ והפנייה לתזונאית. כמו כן יש להדגיש את חשיבות הפעילות הגופנית בהורדת רמת הסוכר בדם ובירור עם המטופלת איזו פעילות גופנית המועדפת עליה היא תוכל לשלב בסדר יומה לדוגמה הליכות הן טובות משום שהן מתונות וגורמות לעליה מתונה בקצב לב ונשימה. מומלצת פעילות גופנית ל30 דקות ביום לפחות. כמו כן הדרכה על הזרקת אינסולין ועל בטיחות הטיפול באמצעות זריקות אינסולין בהריון. יש להסביר כי מתן הטיפול התרופתי והזרקות האינסולין יחלו לאחר שהטיפול השמרני ע"י שינוי התזונה ואורח החיים לא הוביל לשינוי ברמות הסוכר בדם, אך חשוב עם זאת להדגיש שגם בזמן מתן האינסולין יש להמשיך ולשמור על ההרגלים החדשים לטובת האם והתינוק ולטובת נסיון השמירה על ערכי סוכר מאוזנים בדם. מאחר וההריון מוגדר כהריון בסיכון, יש להסביר לאם את ניטור תנועות העובר הן מבחינת תחושתה האישית (שלוש תנועות בחצי שעה) והן מבחינת בדיקות כגון אולטראסאונד ואקו במהלך ההריון כולו.

3. סכנות לאם ולעובר עקב סוכרת הריונית

3.1. השפעה על העובר: סיכון מוגבר להפלה, מומים מולדים, הפרדות שליה, לידת עובר מת. השפעה על הילוד:מאקרוסומיה ועליה בכמות השומן בגופו, חושף אותו לסוכרת ומחלות כלי דם, פיתוח השמנת יתר חולנית, ולכן חשוב לעקוב. מבחינת האם ישנה סכנה של יל"ד ורעלת הריון, יש להתייחס להריון זה כהריון בסיכון על כל המשתמע מכך. ישנה עליה בשכיחות ניתוחים קיסריים בנשים עם סוכרת הריונית. כמו כן קיימת סכנת ההיפוגליקמיה וסיבוכיה, כמו במחלת סכרת שאינה הריונית.

4. האם הסוכרת נעלמת לאחר הלידה?

4.1. לאחר הלידה בודקים את רמת הגלוקוז בדם היולדת. ב90% מהיולדות היא חוזרת לנורמה. בנשים אשר ילדו עובר מעל 4.5 ק"ג, או שרמות הגלוקוז בדם בהריון היו מעל 120 מ"ג לד"ל, או שסוכרת הריון אובחנה אצלם בשלבים מוקדמים- מתבצע מעקב צמוד של משקל והיקף בטן כמו גם רמת סוכר משום שקיימת סכנה שהסכרת ההריונית תתפתח לסוכרת טייפ 2 כמחלה כרונית. כ6 שבוועת לאחר הלידה קובעים לה בדיקה לוודא שלא התפתחה סוכרת.

5. מה צפוי לתינוק מיד לאחר הלידה

5.1. מהתינוק יילקחו בדיקות דם מיד לאחר הלידה, בכדי לבדוק את רמת הסוכר שלו בדם. אם הרמה נמוכה ינתן עירוי נוזלים עשיר בגלוקוז. התינוק היה חשוף ברחם לרמות סוכר גבוהות משום שהאם סבלה מסוכרת הריונית ולכן עלול לחוות מצב של תת סוכר בדם לאחר הלידה.

6. הגדרה ופתפיזיולוגיה

6.1. סכרת הריונית מאובחנת לראשונה במהלך הריון ומתאפיינת בתפקוד לקוי של תאי בתא, האחראים על הפרשת האינסולין בלבלב. בהריון התנגודת לאינסולין עולה, בעקבות עליה במסת השומן של האם ועקב ההורמונים המופרשים. תאי בתא בלבלב מפרישים יותרויותר אינסולין בכדי לפצות על התנגודת הזו, כאשר בנשים עם סוכרת הריונית- תאי הבתא מתאפיינים בתת פעילות, לא מפרישים מספיק אינסולין ולכן רמת הסוכר גבוהה בדם

7. גורמי סיכון

7.1. לידת תינוק ששקל מעל 4.5 גרם בלידה קודמת, ,BMI גבוה מ30, סכרת הריונית בלידה קודמת, הסטוריה משפחתית

8. סימנים לסכרת הריונית

8.1. הסימפטומים כוללים: יובש בפה, צמאון, תכיפות במתן שתן, עייפות, זיהומים חוזרים לרבות פטרת, טשטוש ראייה.

9. הדרכת המטופלת