סוכרת הריונית - GDS

Just an initial demo map, so that you don't start with an empty map list ...

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
סוכרת הריונית - GDS by Mind Map: סוכרת הריונית - GDS

1. לקריאה נוספת ברשת: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001898/ http://www.yoledet.co.il/complications-diabetic.asp http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/

2. סימפטומים אפשריים: הפרעות ריאה פתאומיות עייפות בולטת צמעון בולט השתנה מרובה בחילות ןהכאות ירידה במשקל למרות תאבון תקין או אף מוגבר

3. הגדרה: סכרת הריונית היא מצב של חוסר איזון של סוכר בגוף אשר נובע מהתנגדות יחסית להורמון אינסולין - כלומר הגוף פחות רגיש לפעולת האינסולין, המאובחן לרוב במהלך החצי השני של ההריון. חוסר האיזון מתבטא ברמות גבוהות של סוכר בדם האישה.

4. שכיחות: סוכרת הריונית היא תופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ-5% עד 14%מהנשים במהלך ההריון. לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת.

5. הסכנות: הולדת תינוק במשקל גדול - מעל 4 קילוגרם - וסיבוכי לידה כתוצאה מזה (כגון צורך בניתוך קייסרי) אנומליות עובריות התפתחותיות (הקשר לא הוכח כחד משמעי), סיכון מוגבר להיפוגליקמיה בילוד, צהבת ילודים, הפרעות נשימה כתוצאה מאי בשלות של ראיות התפתחות סוכרת סוג 2 אצל האם לאחר הלידה

6. אבחון: קיימת בדיקת סקר סטנדרטית - העמסת סוכר בכמות של 50 גר - הנקראת גם GCT. את הבדיקה מבצעים ללא צום. אם בבדיקה מתקבלת תוצאה לא תקינה, מבצעים בדיקה נוספת - הנקראת גם OGTT שלפי התוצאה שלה באבחנים את האישה כסובלת מסוכרת הריונית

7. בדיקת העמסת סוכר בכמות 50 גר - GCT כמו שאמרנו היא בדיקת סקר המזהה את הנשים בסיכון גבוה אשר צריכות לבצע בדיקב נוספת לקבלת האבחנה הסופית. בבדיקת GCT שותים מים עם סוכר ממומס בתוכם ובודקים את רמתו לאחר שעה אחת. ערכי סוכר מעל 130 מג/דל לאחר שעה נחשבים כלא תקינים ומחייבים בדיקה נוספת - OGTG.

8. בדיקת OGTG היא בדיקת העמסת סוכר בכמות 100 גר שעליה מתבססת האבחנה של סוכרת הריון. בניגוד לבדיקה הראשונה - GCT, בדיקה זו מתבצעת לאחר צום. לבדיקה כמה שלבים: בדיקת רמת הסוכר בדם לפני הבדיקה - בדיקה בצום. בטופס הבדיקה התוצאה תסומן כ-0. שתייה של 100 גרם גלוקוז מומסים במים. בדיקה של רמת הסוכר בדם כעבור שעה. בטופס הבדיקה התוצאה תסומן כ-60 (כלומר לאחר 60 דקות). בדיקה של רמת הסוכר בדם כעבור שעתיים. בטופס הבדיקה התוצאה תסומן כ-120. בדיקה של רמת הסוכר בדם כעבור שלוש שעות. בטופס הבדיקה התוצאה תסומן כ-180. לאחר בדיקת העמסת הסוכר אמורים לקבל ארבע תוצאות המשקפות את רמת הסוכר בצום, שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר שתיית הסוכר. גבול הערכים התקינים מוצג בטבלה. לציין, טור I מכיל את הערכים הנהוגים לשימוש ע"י מרבית הרופאים, טור II מכיל ערכים מחמירים יותר, הנהוגים ע"י מקצת מהרופאים.

9. טבלת הערכים ה ת ק י נ י ם המקובלים על רוב הרופאים והרופאים מחמירים: צום מעל 105 מעל 95 שעה מעל 195 מעל 180 שעתיים מעל 165 מעל 155 שלש שעות מעל 145 מעל 140 הערכים של הרופאים המחמירים - משמאל. עקרונית, סוכרת הריונית מאובחנת כאשר שתיים מתוך ארבעת התוצאות יוצאות לא תקינות.

10. הטיפול: בסוכרת קלה ניתן לטפל באמצעות דיאטה, הדרכה ופעילות גופנית. בסוכרת קשה יותר (כלומר רמות גבוהות של סוכר בצום או לאחר ארוחות) נדרשות לעיתים זריקות אינסולין. אישה לה התגלתה סכרת תידרש לעיתים קרובות להשתמש במכשיר המודד את רמת הסוכר בדם מספר פעמים ביום, (לרוב בצום ולאחר כל ארוחה) בכדי לוודא כי הטיפול שהוגדר לה אכן מייצב את רמת הסוכר.

11. מה מומלץ לאכול? ארוחות קטנות: מומלץ לאכול בכל מספר שעות ארוחות קטנות המכילות חלבון, פחמימה וירק. אין צורך להימנע לחלוטין מצריכה של פחמימות, אלא רק להפחית את כמותן בארוחה. מומלץ לעבור לצריכת דגנים מלאים: לחם מלא, אורז מלא, קורנפלקס מלא וכו'. מזונות אלו נספגים בגוף בצורה איטית יותר ומורידים את רמות הסוכר בדם. להימנע ממתוקים: מומלץ להימנע ממתוקים ועוגות ולקנות ממתקים, גלידות ומתוקים שעברו אישור של אייל (אגודת הסוכרת). כיצד ניתן לשלב פחמימות בתפריט? מנת פחמימה שווה לאחת מהאפשרויות הבאות: -פרוסת לחם -שלוש כפות ביתיות של אורז/פתיתים/תירס/ קטניות - פרי בינוני -חצי תפוח אדמה או חצי בטטה בינוניים מומלץ לאכול כשלוש ארוחות עיקריות (לדוגמה: בוקר, צהריים וערב) המכילות עד שתי מנות פחמימה ובארוחות הביניים עד מנה אחת.

12. :בשורה תחתונה - הפרוגנוזה האם יש יותר מומים לעוברים של נשים סוכרתיות? התשובה היא כן, אולם שיעור המומים יהיה קטן יותר ככל שהאיזון יהיה טוב יותר בתחילת ההריון. שיעור המומים מלידה ירד מ־20 אחוז אצל נשים לא מאוזנות ועד לחמישה אחוזים או פחות בנשים עם איזון טוב. בסיכומו של דבר, אישה סוכרתית עם איזון טוב וללא פגיעה חמורה באיברים נוספים, יכולה לצפות להריון מוצלח.

13. ומה לגבי פעילות גופנית? מחקרים מראים כי פעילות גופנית סדירה לפני ובמהלך ההריון מורידה את הסיכון לחלות בסוכרת הריון אצל נשים עם השמנת יתר (BMI מעל 33) ומסייעת לאיזון סוכר אצל נשים עם סוכרת הריון. לכן מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתאימה.

14. גורמי סיכון: יפור משפחתי של סוכרת הפרעות לחץ דם ריבוי מיי שפיר גיל מעל 25 עודף משקל ילודים במקל מעל 4 קג בהריונות קודמים

15. לסיכום: הטיפול בסוכרת הריונית צריך להתבצע על-ידי מרפאות או מומחים בעלי ניסיון בתחום. מומלץ טיפול משולב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.אישה עם סכרת הריונית תהיה במעקב הריון בסיכון גבוה, בדרך כלל לפחות אחת לשבועיים, במרפאה להריון בסיכון גבוה או אצל רופא מטפל בעל ניסיון בתחום.

16. הטיפול בעובר: במקביל לטיפול באם, מומלץ לבצע הערכת משקל ובדיקה של כמות מי השפיר באמצעות אולטראסאונד כדי לזהות מוקדם מצב של ריבוי מי שפיר. במידה והעובר גדל במהירות גבוהה מהרגיל, יתכן כי יוחלט על זירוז לידה (זו איננה מדיניות אחידה וקיימת שונות בין המרכזים הרפואיים השונים. לכן יש להתייעץ לגבי החלטה שכזו עם הצוות הרפואי במרכז בו את מתעתדת ללדת ועם הרופא המטפל שלך).

17. הטיפול בתינוק: אשר נולד ילד לאם עם סוכרת הריונית יש לדווח על כך לרופאי הילדים. במהלך הטיפול וההשגחה אחר היילוד תילקח בחשבון האפשרות שהיילוד יסבול מרמות נמוכות של סוכר בדמו (היפוגליקמיה) וסיבוכים נוספים, ולכן בדרך כלל יילקחו ממנו דגימות דם לאחר הלידה. במידה ורמות הסוכר של התינוק נמוכות, יינתן לו עירוי נוזלים מועשר בגלוקוז, על מנת לשמור על רמות סוכר תקינות. עירוי זה יואט בהדרגה על מנת לגמול את התינוק מעירוי סוכר חיצוני. מחקרים חדשים מראים על קשר בין תינוקות שנולדו לנשים שסבלו מסכרת הריון לבין השמנת יתר של התינוק או הופעת סכרת אצלו בגיל מאוחר יותר.