Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

ontwikkeling van het kind by Mind Map: ontwikkeling van het kind
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

ontwikkeling van het kind

Dreumes

Kinderen in de leeftijd van 1 tot 2 jaar worden "dreumes" genoemd. Kindjes in deze leeftijd zijn dol op herhaling. Heeft je kindje iets leuks ontdekt dan zal het steeds opnieuw willen zien/horen/doen tot jij er gek van wordt. Steeds maar weer hetzelfde spelletje, steeds opnieuw hetzelfde geluidje maken. Aan de andere kant vindt hij het ook machtig om nieuwe omgevingen te ontdekken en nieuwe dingen te doen.

Leren praten

Eerste schoentjes en spelen

1 tot 2 jaar

Iedereen nadoen

Dol op herhaling

baby

Een baby is in de baarmoeder in negen maanden uitgegroeid van een bevruchte eicel tot een compleet mensje, dat is een enorme ontwikkeling. Maar hij is natuurlijk nog lang niet "af", na de geboorte gaat de ontwikkeling gewoon door. Neem de ontwikkeling van de hersenen. Bij de geboorte bevatten ze al wel alle neuronen die nodig zijn voor de rest van zijn leven, maar de verbindingen moeten voor een groot deel nog worden aangelegd. En dat gebeurt tijdens het leren, het opdoen van ervaringen. Niet alleen erfelijkheid speelt een rol bij de ontwikkeling van de hersenen, maar ook de omgeving. Alle ervaringen die je kind opdoet, fysiek en emotioneel, zullen hun invloed hebben op hoe zijn hersenen zich ontwikkelen en hoe hij als mens zal worden.

hechting

brabbelen

huilbaby

tot 12 maanden

peuter

Het woord puberteit wordt meestal gebruikt voor de lichamelijke veranderingen die leiden tot het geslachtsrijp worden. Deze vinden plaats ergens tussen je negende en zestiende. ·        Het eerste teken is een groeispurt: je wordt in korte tijd een stuk langer. Maar eerst beginnen de voeten te groeien, waardoor deze een tijd lang extreem groot lijken. ·        Bij de groeispurt worden eerst de armen en benen langer voordat de romp groter wordt. Je lijkt dan alleen uit armen en benen te bestaan en kunt je onhandig voelen.

zindelijkheid

leren praten

peuter upuberteit

verlegenheid

vriendschappen sluiten

bassisschoolkind onderbouw

Bewegingsbehoefte Op deze leeftijd wil en moet het kind steeds bewegen. Het kan dus ook niet zo lang stilzitten en aandacht voor iets opbrengen. Dat noemen ze ook wel een korte spanningsboog. Zorg dus voor afwisseling van rust en beweging. Vertel niet langer als 5 minuten en speel daarna het verhaal uit. Liedjes met bewegingen doen het altijd goed. Grote fantasie Alles kan en niets is onmogelijk. Het kind heeft nog geen idee over tijd, afstanden en weinig begrip van de werkelijkheid. Het kan dus nog niet logisch denken.

Leren lezen

4 - 6 jaar

Grote ontdekkingsdrang

Belangrijk

Grote fantasie

Veel wat- en waarom vragen

Imiteren volwassene

Snelle taalontwikkeling

Basisschoolkind bovenbouw

Sociale ontwikkeling De 'groep' is nu sociaal oefenterrein. De groep geeft gevoel van veiligheid. Kind maakt zich losser van ouders, maar zelfstandig optreden gebeurt bijna altijd in groepsverband. Wat de 'groep' vindt is goed ook al denken de volwassenen daar anders over. Realiteitsperiode Kinderen ontdekken de wereld. Er is meestal een grote belangstelling voor heldenverhalen, ontdekkingsreizen, spannende verhalen en bijna allemaal zijn ze heldenvereerders.

8 - 10 jaar

Periode rustige groei

Veel energie

Geheugen volkomen ontwikkeld

Kunnen lang luisteren

Ontdekken wereld

Denken concreet

Meer behoeften aan een "groep"

Leren meer verantwoordelijk te worden

Neiging grenzen verzetten

Emoties

Puber

Peuterpubertijd: Sommige kinderen zijn hun hele peutertijd lang echte engeltjes. Oké, ze hebben weleens de bokkenpruik op, maar daar blijft het zo'n beetje bij. Bij andere peuters breekt voortdurend de hel los. Ze schoppen, slaan, krijsen en gooien met alles wat ze in hun vingers krijgen. Het kleine zusje moet het voortdurend ontgelden en op alles wat je zegt, weerklinkt een vastberaden "nee!". Dat is een ernstig geval van peuterpuberteit.  

meisjes: 9 tot 14 jaar

jongens:10 tot 17 jaar

psychische veranderingen

lichamelijke veranderingen

New node

baby foto

New node