İNTERNET VE İLETİŞİM

Plan your projects and define important tasks and actions

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
İNTERNET VE İLETİŞİM by Mind Map: İNTERNET VE İLETİŞİM

1. WWW NEDİR?

1.1. Dünya Çapında Web (İngilizce: World Wide Web, kısaca WWW veya web), örümcek ağları gibi birbiriyle bağlantılı sayfalardan, İnternet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servistir. İnternet ve web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira web sadece internet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından idare edilmektedir. WWW, 1994 yılından beri hızla büyümekte, kullananların yaş aralığı genişlemektedir.

2. İNTERNET NEDİR?

2.1. INTRANET NEDİR?

2.1.1. İntranet, sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı bir ağdır.

2.2. EXTRANET NEDİR?

2.2.1. Ekstranet (İng. extended intranet;[1] kısaca extranet) bir işletmenin, işletme dışındaki paydaşları ile veri ve enformasyon paylaşımı için mevcut telekomünikasyon altyapısını kullanarak teşkil ettiği bilgisayar ağına verilen addır.

3. İNTERNETE NASIL BAĞLANILIR?

3.1. Bu konuda da Internet'e nasıl bağlanılacağına bir bakalım: Evinde bir kişisel bilgisayara sahip olan kişiler Internet'e nasıl bağlanır ve Internet'ten nasıl yararlanırlar? 1. ISP (Internet Service Provider). Internet Servis Sağlayıcılar olarak adlandırılan bu kuruluşlar. Kişiler öncelikle bir ISP'den aldıkları kullanıcı adı ve şifresiyle Internet'e bağlanırlar. Bu bağlantı ISP firmaları (Örneğin Superonline gibi) tarafından belli bir ücret karşılığında satılır. Örneğin abonelik ücreti olarak aylık 10 Milyon TL gibi. 2. Modem. ISP tarafından verilen kullanıcı adı ve parolasını aldık. Ancak bilgisayardan Internet ağına bağlanmak için modem aygıtı ve telefon hattı gerekir. Modem bilgisayarda hazır olan ya da sonradan eklenebilen bir donanımdır. Modem sayesinde telefon hatları aracılığıyla Internet'e bağlanılır. Bu nedenle ISP size bağlantı için çevireceğiniz bir telefon numarası verir. 3. İşletim Sistemi: Bilgisayarımızda bulunan işletim sistemi, Internet'e bağlanmamızı sağlayacak şekilde (çevirmeli ağ- dial up connection) olmalıdır. Örneğin Windows işletim sistemleri. İşletim sistemi üzerinde ayarlamalar yapılarak Modemin kullanılması ve ISP'den alınan telefon numarası çevrilebilmelidir. 4. Internet Explorer. Intertnet'ı bağlanıldı. Her şey tamam. Ancak, Internet üzerindeki Web sitelerinin ve Web sayfalarının görülebilmesi için bir tarayıcıya (borwser) gereksinim vardır. Bunu da işletim sistemi sağlar. Örneğin yaygın kullanılan Internet tarayıcısı Internet Explorer'dır.

4. TCP/IP NEDİR?

4.1. TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.

5. HTTP NEDİR?

5.1. HTTP (İngilizce Hypertext Transfer Protocol, Türkçe Hipermetin Aktarma İletişim Kuralı) bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim kuralıdır.

6. İNTERNET’İN TARİHÇESİ

6.1. TÜRKİYE'DE İNTERNET TARİHİ

6.2. DÜNYA'DE İNTERNET TARİHİ

7. WEB TARAYICILARI VE ÖZELLİKLERİ

7.1. Google Chrome

7.1.1. Dependencies

7.1.2. Milestones

7.2. Mozilla Firefox

7.2.1. Schedule

7.2.2. Budget

7.3. Opera

7.3.1. KPI's

7.4. Safari

7.5. Yandex

7.6. İnternet Explorer