Jorden, månen, solen og stjernerne

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Jorden, månen, solen og stjernerne by Mind Map: Jorden, månen, solen og stjernerne

1. Galakser -En galakse er en samling af stjerner, og en typisk stor galakse indeholder et par hundrede milliarder stjerner. Stjernerne bliver holdt på plads af tyngdekræften. Exoplaneter - Grunden til, at der næsten kun er fundet kæmpeplaneter, er formentlig, at de er nemmere at afsløre end planeter på størrelse med Jorden. Forskerne har dog fundet enkelte planeter, der kun er få gange større end Jorden, og det er dem, der er størst interesse for, fordi vi regner med, at det er på sådan en planet, vi måske vil finde liv, der minder om os selv. Big bang -Nogle forskere mener, at big bang var det der dannede verden. Universet blev dannet for lidt over 13,7 mia år siden. Sorte huller -sorte huller er objekter, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at de ingenting fylder. Tæt på et sort hul er tyngdekraften så stærk, at selv lyset med dets hastighed på 300.000 km/s ikke kan slippe væk. Liv i rummet -Ingen ved om der er liv i rummet, men der er muglighed for at der kan være liv i rummet. Supernova -En supernova opstår, når en af universets tunge stjerner har opbrugt alt dens brændstof. Alle stjerner bruger størstedelen af deres levetid på at omdanne brint (H) til helium (He), og det frigiver den energi, som får stjernen til at lyse.

2. Solen: - Solen er den centrale stjerne i solsystemet. - Som den nærmeste stjerne er den af afgørende betydning for livet på Jorden. - Solen er den som varmer solen op. - Hvis vi ikke havde solen, ville vi være uddøde. - Solen bruger H til at brande og danne HE, som varmer jorden op. Altså - Solen er kun en lille prik i mælkevejen. - solen blev dannet for over 4,5 milliarder år. - Solen består næsten kun af de to luftarter hydrogen og helium. - Solen bruger H til at brande og danne HE, som varmer jorden op. - Der er ca. 16 millioner grader i solens centrum. På overfladen er der ca. 5500 grader.

3. Jorden

3.1. Jorden er den tredje planet i solsystemet regnet fra Solen og har den største diameter, masse og tæthed af jordplaneterne.

3.2. Jorden har et magnetfelt, som beskytter os mennesker mod nogle farlige ståller.

3.3. Jordens magnetfelt hjælper også mod meteorer, til en hvis størrelse.

3.4. Den kredser med 11000 km´t rundt om solen

3.5. Jorden hæler med 23 grader

3.6. Når jorden er kommet hele vejen rundt om solen er der gået et år.

4. Månen:

4.1. Månen er Jordens eneste måne og den femtestørste naturlige satellit i solsystemet.

4.2. Månen er en stjerne, som er meget tæt på jorden.

4.3. Månen skygger for solen om natten, det er derfor der bliver mørkt

4.4. Der er forskellige slags måner, hvis man kan kalde det det. Bl.a. halvmåne, fuldmåne og nymåne.

4.5. månen har 3 faser

4.6. månen bevæger sig rundt om jorden.

4.7. Der går 29,5 dage mellem to fuldmåner

4.8. På månen er der bjerge og kratere.

4.9. De flade områder kaldes have.

4.10. Dens størrelse i forhold til Jorden gør den til den relativt største måne i solsystemet, som omkredser en planet.

4.11. Månes overflade er nærmest ørkenagitg

4.12. Man tror månen er et stykke af jorden, som er faldet af jorden, da jorden og en asteroide slog sammen

4.13. I starten var månen tæt på jorden, men den har stille og roligt bevægede sig væk fra jorden

5. Solen

5.1. Solen er den som varmer jorden op

5.2. Hvis vi ikke havde solen var vi uddøde

5.3. Solen bruger H til at brande og danner HE, det er det som varmer jorden op.

5.4. Solen er en lille prik af mælkevejen.

5.5. Solen er gul og rød, den er farlig hvis man kommer for tæt på den.

5.6. Solen: - Solen er den centrale stjerne i solsystemet. - Som den nærmeste stjerne er den af afgørende betydning for livet på Jorden. - Solen er den som varmer solen op. - Hvis vi ikke havde solen, ville vi være uddøde. - Solen bruger H til at brande og danne HE, som varmer jorden op. Altså - Solen er kun en lille prik i mælkevejen. - solen blev dannet for over 4,5 milliarder år. - Solen består næsten kun af de to luftarter hydrogen og helium. - Solen bruger H til at brande og danne HE, som varmer jorden op. - Der er ca. 16 millioner grader i solens centrum. På overfladen er der ca. 5500 grader.

6. Stjernerne

6.1. En stjerne er en glødende kugle af plasma, der er i dynamisk balance, idet den holdes sammen af tyngdekraften og udspilet af strålingstrykket fra dens indre fusionsprocesser. Den nærmeste stjerne i forhold til Jorden er Solen, der er kilden til det meste af den energi der er til rådighed på Jorden.

7. Solsystemet: - Solsystemet består af: solen, otte planeter, et par dværgplaneter og mange kometer og asteroider. - Midtpunktet er solen. - Det er tiltrækningskraft fra solens store masse, der holder planeterne i deres egen baner.

8. Universet