Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Kategorije vozila by Mind Map: Kategorije vozila
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Kategorije vozila

Ovdje mozete naci informacije o kategorijama vozila!

Kategorija A

Motocikl je bicikl sa motorom. Suvremeni motocikli su vrlo složeni, a mogu biti jačine od 50 cc (kubičnih centimetara) do preko 1000 cc. Motocikli se diljem svijeta koriste za sport u motociklističkim disciplinama i razonodu.

Kategorija B

Automobil (samovoz) je motorno vozilo s karoserijom raznih oblika postavljenom na dvije osovine s četiri kotača, a većinom se koristi za prijevoz putnika. Osim sjedala za vozača može imati najviše osam sjedala. Razgovorno se u hrvatskom jeziku automobil najčešće naziva auto, a vrlo rijetko se koristi (iako nije nepoznat oblik) i samovoz, što je doslovni prijevod tuđice "automobil". Razvoj današnjih automobila je počeo 1886. godine u Njemačkoj. Prvi automobil je konstruirao i napravio Karl Benz, 3. srpnja 1886. u Mannheimu. Kratko nakon toga su i Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach u blizini Stuttgarta kao i Siegfried Marcus u Beču proizveli svoje verzije automobila.

Kategorija C

Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u cestovnom prometu. Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive: Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri osi kamiona ili u smjeru okomitom na os kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti". Cisterna je kamion koji ima mogućnost prijevoza tekućih i rasutih tereta npr. naftinih derivata, vode, mlijeka i ostalog. Kamion kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi Šleper ili tegljač je vozilo koje za sobom vuče jednu ili više poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući". Labudica je poluprikolica koja na sebi prevozi teret, vozila ili radne strojeve koji su izvan normiranih gabarita (u pravilu one koji nisu namjenjeni za samostalan prijevoz cestom). U engleskom jeziku, posebice u Americi truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u hrvatskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet.

Kategorija D

Autobus je motorno putničko vozilo koje služi za javni prijevoz većeg broja putnika u cestovnom prometu (obično automobilom nazivamo vozilo koje prevozi do 8 putnika, a od 9 naviše takvo vozilo zovemo autobus). Prijelazni modeli između automobila i autobusa su monovolumen i kombi ili mini-bus. Razlikujemo tri vrste autobusa ovisno o njihovoj namjeni: gradski autobus namijenjen je prijevozu putnika na kraćim relacijama (gradskom prometu). Karakteriziraju ga dvoja ili više dvokrilnih vrata za ulaz i izlaz putnika, mali broj mjesta za sjedenje (odnosno velik broj mjesta za stajanje), nemaju veliku maksimalnu brzinu ali zato imaju veća ubrzanja i usporenja u cilju što bržeg prijevoza putnika prigradski autobus namijenjan je prijevozu putnika na dužim relacijama od gradskog autobusa. Karakteriziraju ga sva sjedeća mjesta sa malim brojem mjesta za stajanje i dovoljna velika dvoja vrata za izlaz i ulaz putnika. međugradski autobus je namijenjen za prijevoz putnika na dugim relacijama. Karakteriziraju ga visoka udobnost za putnike (klima, televizija, WC), sva mjesta su sjedeća, veliki prostor za prtljagu putnika, vrata za izlaz i ulaz putnika su uža kombibus je namijenjen za prijevoz manjeg broja putnika (do deset, ne računajući sjedalo za vozača) i njihove prtljage. Koriste ga većinom hoteli i aerodromi za prijevoz putnika.

Kategorija E

Šleper ili tegljač je vozilo koje za sobom vuče jednu ili više poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".