Igor Stravinsky

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Igor Stravinsky by Mind Map: Igor Stravinsky

1. Élete

1.1. Stravinsky 1882. június 5-én, 17-én és 18-án született. Hogyan lehetséges ez?

1.2. Stravinsky tanára írta a Seherezádé című művet. Ki volt a nevezetes oktató?

1.3. Sorolj fel 3 Stravinsky balettet!

1.4. Ki a képen látható hölgy és hogyan kapcsolódik Stravinskyhez?

1.5. Póker, Joker, Deal, Dealer. Hogyan kötődnek a szerencsejátékban használt szavak a Kártyajáték című baletthez?

1.6. Fischer Iván karmester egyik kedvenc művének tartja a Kártyajáték balettet. Hogyan vélekedik az alkotásról a dirigens a következő videóban?

1.7. Stravinsky Zongoraszonátája segítette át Bartók Bélát egyik alkotói válságán. Hallgassuk meg a művet és keressünk jelzőket a zene jellemzésére!

1.8. Nagyon érdekes párhuzam figyelhető meg Bach 3. Brandenburgi versenye és Stravinsky Dumbarton Oaks című kompozíciója között. Milyen hasonlóságokat és különbségeket érzékelhetünk?

1.9. Dobby, a házimanó nagyon szereti Stravinsky zenéjét, ezért egy szófelhőt készített a zeneszerző tiszteletére. Azonban az életével még nincs pontosan tisztában, ezért hibás adatokat kevert a szóhalmazba. Válogassátok ki a nem odaillő fogalmakat, neveket!

1.10. Stravinsky egyik legközelebbi barátja, munkatársa, életrajzírója, a zeneszerző leveleinek és CD-felvételeinek gondozója. Kiről lehet szó?

2. Tűzmadár

2.1. Napjainkban élő karmester, akinek legendás a Tűzmadár felvétele.     Ki vezényel?

2.2. Hogy hívják a 2 percnél látható hegedűs játékmódot?

2.3. A Tűzmadár leghíresebb részlete Kascsej tánca. Hallgassuk meg a felvételt és keressünk olyan TV-reklámokat, akciófilmeket, melyekben feldolgozták a zenét!

2.4. A következő felvételen maga a zeneszerző vezényli saját Tűzmadár balettjének fináléját. Milyenek a mester gesztusai, mozdulatai?

2.5. Milyen ruhát viselhet a Tűzmadár szerepét eltáncoló balettművésznő? Készítsünk kosztümtervet a Google Drawings segítségével!

3. Tavaszi áldozat

3.1. Melyik évben volt a balett botrányos bemutatója?

3.2. A 20. század egyik leghíresebb balett-táncosa szerepelt a premieren. Kire gondolunk?

3.3. A Művészetek Palotájában egy egész napos Stravinsky-maratont szerveztek. Tájékozódjunk a Tavaszi áldozatról a kultúrintézmény honlapján!

3.4. A Disney már 1940-ben a Tavaszi áldozat zenéjére készített mesefilmet. Miért választhatták ezt a művet a dinoszauruszok harcához?

3.5. Maurice Béjart koreográfiája nem az ősközösség brutalitását állítja előtérbe, hanem másképpen értelmezi az áldozati táncot. Mi lehet a rendező koncepciója a mellékelt videó alapján?