Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Historia by Mind Map: Historia

1. Burime materiale

2. Ishin te fortifikuar

3. Prekeshin shpesh nga semundjet epidemike dhe zjarret

4. Tipari kryesor i qyteteve mesjetare ishin:

4.1. Nuk u shkeputen perfundimisht nga bujqesia

4.2. Popollsia e qyteteve ishte e larmishme

4.3. Qytetet mesjetare veteqeveriseshin

5. Historia eshte shkence shoqerore e cila studion te kaluaren e shoqerise njerezore.

6. Ndahet ne:

6.1. Historia Parahistorike

6.2. Historia Antike

6.3. Historia Mesjetare

6.4. Historia Moderne

6.5. Historia Bashkohore

7. Parahistoria ka zgjatur disa miliona vjet.Ndryshe quhet edhe periudha e bashkesise primitive njerezore.Ajo ndahet ne dy periudha kohore.

7.1. Koha e gurit:

7.1.1. Paleolit

7.1.2. Neolit

7.2. Koha e Metalit

7.2.1. Koha e Bakrrit

7.2.2. Koha e Bronxit

7.2.3. Koha e Hekurit

8. Burim Historik quhet cdo send qe na jep te dhena.Burimet ndahen ne:

8.1. Burimet e shkruara

8.2. Burimet gojore

9. permbajtja

9.1. Qyteterimet boterore ne mesjete

9.2. Qyteterimet ne fillimet e historise moderne

9.3. Koha e ndryshimeve thelbesore

9.4. Periudha e tronditjeve te medha

9.5. Qyteterimet bashkekohore

9.6. Qyteterimi antik grek dhe ai romak

10. Besimi lindi si nevoje e njerezve per te frenuar dukurio te tilla si :termetet,zjarret,vullkanet qe ata nuk i shpjegonin dot.

10.1. Besimi i njerezve ne parahistori ishte politeizmi:pra besimi ne shume fe,Ku permendim:

10.1.1. Animizmi

10.1.2. Magjia

10.1.3. Totemizimi

10.1.4. Kultet

11. Arti lindi ne periudhen e fundit te paleolitit.

12. Shkrimi lindi rreth 5000/5500 vjet me pare.

12.1. Kuneiform

12.2. Hieroglif