Seni Kraf Tangan Melayu

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
Seni Kraf Tangan Melayu by Mind Map: Seni Kraf Tangan Melayu

1. Batik merujuk kepada kain yang mempunyai corak yang terang dan menarik. Batik terdapat dalam pelbagai bentuk, antaranya ialah batik tulis, batik skrin, batik celup, dan batik terap

2. Kumpulan 1

2.1. Kain Batik

3. Apakah kraf tangan itu?Jelaskan.

4. Bagaimanakah kraf tangan itu terhasil?

5. 2.Bagaimanakah kraf tangan itu terhasil ?

5.1. Jawapan:

6. Jawapan: Semula batik dibuat di atas bahan dengan warna putih yang terbuat dari kapas yang dinamakan kain mori. Dewasa ini batik juga dibuat di atas bahan lain seperti sutera, poliester, rayon dan bahan sintetis lainnya. Motif batik dibentuk dengan cairan lilin dengan menggunakan alat yang dinamakan canting untuk motif halus, atau kuas untuk motif berukuran besar, sehingga cairan lilin meresap ke dalam serat kain. Kain yang telah dilukis dengan lilin kemudian dicelup dengan warna yang diinginkan, biasanya dimulai dari warna-warna muda. Pencelupan kemudian dilakukan untuk motif lain dengan warna lebih tua atau gelap. Setelah beberapa kali proses pewarnaan, kain yang telah dibatik dicelupkan ke dalam bahan kimia untuk melarutkan lilin.

7. Jawapan ; Bakul rotan . Bakul rotan adalah sejenis kerajinan tangan yang berguna sebagai wadah yang dibuat dari anyaman bambu yang dibuat sedemikian rupa.

8. 1.Apakah kraf tangan itu? Jelaskan.

9. Kumpulan 2

9.1. Keris

9.2. Apakah kraf tangan itu? Jelaskan.

9.2.1. keris ini terkenal dengan bilah ikal yang tersendiri, walaupun banyak mempunyai bilah lurus juga.

9.3. Bagaimana kraf tangan itu terhasil?

9.3.1. Keris telah dihasilkan di kebanyakan rantau di Indonesia selama berabad-abad

10. Kumpulan 3