PUDOKKAAT
저자: Hannu Linturi

1. Lukio-opintoihin sisällytetään yleisesti yliopistojen, yritysten ja yhteisöjen tarjoamia kursseja. (OPPIYHTEISÖ, OPPIMATERIAALI) TÄMÄ EI HAJOITTANUT TESTIPANEELIA NIMEKSIKÄÄN.
2. Suosituissa lukioissa on lukukausimaksu.
3. OHJAUS, ERITYINEN TUKI, ITSEOPPIMINEN
4. Tietoverkon ja lähteiden käyttö on luonnollinen osa kaikkia näyttöjä (ARVIOINTI, OPPIMATERIAALI)
5. Lukiot erikoistuvat opiskelijoiden yksilöllisten oppimistapojen perusteella. (LUKIOVERKKO)
6. Opettajilla ei ole luokkaopetusta, vaan he ohjaavat ajasta ja paikasta riippumattomia oppimisprojekteja.
7. SELITE: Koulutuksen kontrolliohjauksesta siirryttiin vuosituhanten kahta puolta kansalliseen ja kansainväliseen arviointiohjaukseen (ks. Koulutuksen arviointikeskus http://www.helsinki.fi/cea/, Koulutuksen tutkimuslaitos http://ktl.jyu.fi/, Pisa http://www.pisa.oecd.org/ ). Vuonna 2030 arviointitoiminta on laajentunut suoritusten hyväksymiseen ja sertifiointiin sekä yleissivistävässä että ammatillisessä koulutuksessa.
8. Tehokkuusyhteiskunta on johtanut pinnalliseen ajatteluun. (ks. varsinainen barometri Oppiminen ja yhteiskunta-mittari teesi 3 Yhteinen aika)
9. Opiskelijat osallistuvat atiivisesti oman lukionsa toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.
10. Lukioita kehitetään palvelukeskuksina, joihin keskitetään myös perusopetus, liikuntatilat, vanhusten palveluyksikkö, päiväkoti, kirjasto, kahvila sekä joitain pienyrityksiä (OPPIYHTEISÖ)
10.1. Lukio-opintoihin kuuluu pakollisena ammattiopintoja.
11. Suomalaisen lukiotutkinnon voi suorittaa usealla kielellä (esim. arabiaksi ja venäjäksi). TÄMÄNSUUNTAINEN ON JO PERUSBAROMETRISSA.
12. Lukion opettajilta edellytetetään kykyä opettaa englanninkielisillä kursseilla. (ajatus Futurex-tuloksista)
13. OPPIMATERIAALI AUTENTTISET AINEISTOT
13.1. Lukiolainen tuottaa itse ja opiskelijaryhmässä puolet omasta oppimateriaalistaan. OPPIYHTEISÖN KOHDASSA TEESI, JOSSA OTETAAN KANTAA MYÖS TÄHÄN.
13.1.1. Painetusta oppimateriaalista on luovuttu kokonaan.