Get Started. It's Free
or sign up with your email address
De Rekentoets by Mind Map: De Rekentoets

1. Kritiekpunten

1.1. Geen curriculum

1.1.1. Geen lessen

1.1.2. Geen boeken

1.1.3. Leraren en leerlingen weten niet wat ze kunnen verwachten op de toets, waardoor voorbereiding erg lastig is

1.2. Wat wil de regering bereiken met een rekentoets? Hoe denkt de regering een maatschappij te krijgen, die goed kan rekenen en minder in de schulden komt, door een rekentoets in te stellen? Zou de regering dan ook niet extra lessen moeten plannen? Hoe kan een toets zo'n verschil maken?

1.3. Geen geld

1.3.1. Omdat er weinig geld is, is het voor scholen heel erg lastig om rekenlessen te geven.

1.3.2. De regering zorgt ook niet voor geld voor rekenlessen, zij leggen deze verantwoordelijkheid bij de scholen.

2. Verschillende niveau's

2.1. De regering wil dat iedereen goed kan hoofdrekenen. Toch zijn er verschillende niveau's voor de rekentoets: de toetsen voor VMBO en HAVO zijn makkelijker dan die van VWO. Zou je juist niet denken dat, aangezien de regering wil dat iedereen kan hoofdrekenen, dat de toets voor iedereen hetzelfde niveau is?

2.2. VMBO en HAVO konden de niveau's van de rekentoets niet aan, waardoor ze lage cijfers hadden op hun eindrapport. Hierdoor zijn de moeilijkheidsgraden van hun toetsen omlaag gegaan. Je kunt je afvragen, is het dan juist niet aan de regering en de school om les te geven in rekenen, zodat ze het leren, ipv ze een makkelijkere toets voor te schotelen?

2.3. Waarom is de rekentoets alleen voor VWO bepalend voor het slagen, terwijl er van iedereen wordt verwacht dat hij de rekentoets serieus neemt, en dus ook kan hoofdrekenen?

3. Verleden (2012 - nu)

3.1. Pilots

3.2. Experimenten

3.3. Resultaten

3.3.1. Rijksoverheid.nl

3.4. Eigenlijk had de rekentoets in 2015 voor alle niveau's bepalend moeten zijn voor het eindexamen. Tot op het heden is dit alleen voor VWO.

4. Wat is de rekentoets?

4.1. Op de LAKS website staat: ''Sinds schooljaar 2013-2014 moeten scholieren in het voortgezet onderwijs de rekentoets maken. In het onderwijs en in de samenleving waren namelijk zorgen over de rekenvaardigheden van scholieren. Er zijn toen niveaus opgesteld die vertellen hoe goed scholieren op bepaalde momenten in hun leerloopbaan zouden moeten zijn in rekenen. Deze niveaus heten de referentieniveaus. Met de rekentoets wordt getest of je op het rekenniveau zit dat hoort bij jouw schooltype (vmbo, havo, vwo).''

4.2. Filmpje: Examenbladmbo.nl - Voorlichtingsfilm totstandkoming rekentoets

5. Waarom is de rekentoets ingesteld?

5.1. Wat vindt de regering zo belangrijk aan de rekentoets?

5.1.1. Welke politieke partijen waren voor en welke politieke partijen waren tegen?

5.2. Universiteiten, instituties en bedrijven kwamen klagen bij de regering: jonge mensen kunnen niet goed genoeg hoofdrekenen. Ze wilden dat de overheid daar iets aan wilde veranderen.

5.2.1. Zien deze initiatiefnemers verschil, sinds dat de rekentoets 5 jaar geleden is ingesteld?

5.3. Welke andere partijen zijn voor/tegen? Denk hierbij aan belangrijke mensen in het onderwijs of in de samenleving. Wat vinden rekendeskundigen van de toets?

6. Toekomst

6.1. Hoe gaat de rekentoets er voor de leerling in de toekomt uitzien?