Kötü Amaçlı Yazılımlar

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Kötü Amaçlı Yazılımlar by Mind Map: Kötü Amaçlı Yazılımlar

1. Truva Atları (Trojanlar)

1.1. Bilgisayarda faydalı bir iş icra eder gibi görünmekte iken, aslında sisteme zarar vermek amacıyla yazılmışlardır.Truva programlarını yazanlar programın görünen kısmında, özellikle görsel anlamda bir şeyler yapıyor gibi görünen ancak bilgisayara zarar verebilecek kodlar da içeren programlar yazarlar.

1.2. Trojan Banker programları;online bankacılık sistemleri , e-ödeme sistemleri ve kredi veya banka kartı ile ilgili hesap bilgilerinizi çalmak için tasarlanır.

1.3. Trojan Downloaderlar; bilgisayarınıza Truva atları ve reklam yazılımı gibi yeni kötü amaçlı yazılım programı sürümleri indirip yükler.

1.4. Trojan-IM programları; Skype ve benzeri anlık mesajlaşma programlarında kullandığımız oturum açma bilgilerini ve parolaları çalar.

1.5. Trojan-Mailfinder; bilgisayarınızdaki e-posta adreslerini toplayabilir.

2. Virüsler

2.1. Doğrudan bilgisayara ve yazılımlara zarar vermek için yazılmışlardır.Truva yazılımları gibi olmayıp , görünen yüzde icra ettikleri hiçbir şey yoktur.Yapıları gereği görünüp , fark edilmemeleri gerekir.

2.2. Virüsün bilgisayarlarda tespit edilmesi

2.2.1. Programın yüklenmesi normalden uzun sürüyorsa

2.2.2. Hiç beklenmedik hata mesajları ekranda görüntüleniyosa

2.2.3. Bellek alanı normalden az görünüyorsa

2.2.4. Kütükler bozuluyor ve aniden siliniyorsa

2.2.5. Ekranda değişik karakterler görünüyor veya kayıyorsa

2.2.6. COM ve EXE uzantılı programların uzunlukları , tarih ve zamanları değişiyorsa

2.2.7. Ekrana beklenmeyen yazı ve isimler geliyorsa

2.2.8. Tuşa basıldığında müzik çalıyorsa sistemde virüs olduğundan şüphelenilmelidir.

3. Ağ Solucanları

3.1. Ağ bağlantıları vasıtasıyla sistemden sisteme kendini kopyalayabilen programlardır.Virüs gibi sisteme büyük zararlar verebilecekleri gibi Truva atı gibi faydalı bir iş yapar gibi görünebilirler.

3.2. Virüsler bir sistemde çok fazla sayıda kopya bulundurabilirken virüslerden farklı olarak ağ solucanı sistemde bir tane bulunur.Kimi zaman bir sistem faaliyeti gibi görünerek kendini gizler ve başka sistemlere bir kullanıcı gibi bağlanarak bilgi çalar, kimi zamanda bulaştığı sisteme dışarıdan müdahalelere imkan veren arka kapılar (backdoor)açar.

4. Casus Yazılımlar

4.1. Casus yazılımlar(Spyware),internet bağlantısına sahip bilgisayarlarda ,kullanıcının bilgisi dışında başka sitelere bağlantı kurmaya , internetten istem dışı reklamlar indirmeye ve belirli sitelere yönlendirme yapmaya yarayan yazılımlardır.Bilgisayarda arka planda çalıştıkları için fark edilmezler ve bağlantı hızını yavaşlatırlar.Bilgilerin yönlendirildiği sitelerdeki reklamları kullanıcı istemesede ekrana taşırlar.İnternet tarayıcısının açılış sayfasını değiştirir ve başka sitelere yönlendiriler.

4.2. İnternet bağlantısına sahip olmayan bilgisayarlarda iş göremezler.Anti-virüs programları ile temizlenemezler çünkü virüs değillerdir.Casus yazılım temizleme program paketleri vardır.

4.3. NASIL KORUNABİLİRİZ?

4.3.1. Güncellemelerinizi düzenli yapın

4.3.2. Güvenli yazılımlar seçin

4.3.3. Virüsten korunma yazılımı kullanın

4.3.4. Güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımı kullanın

4.3.5. Güvenmediğiniz internet sitelerine dikkat edin

4.3.6. Bilmediğiniz e-postaları ve dosyaları açmayın

4.3.7. Aldatmacalara dikkat edin