Jetzt loslegen. Gratis!
oder registrieren mit Ihrer E-Mail-Adresse
Kroppen von Mind Map: Kroppen

1. Muskler. Der er skeletmuskler, som er de muskler vi selv kan bevæge fx arme og ben. Der er glattemusklen, som er de muskler vi ikke selv kan styre, altså den der sidder fx ved tarmen og mavesækken. Og den sidste muskel er hjertemusklen, som er hjertet. Hvis man skærer en muskel over, så har den sådan nogle små runde rør inde i sig. Når muskler arbejder trækker de sig sammen, og når man slapper af bliver de længere.

2. Det lille kredsløb. Det lille kredsløb er det kredsløb, hvor hjertet pumper blod ud i lungerne og giver ilt til dem.

3. Det store kredsløb. Det store kredsløb får blod ud til hele kroppen, og forsyner hele kroppen med ilten fra lungerne, hvor blodet lige havde været i det lille kredsløb.

4. Hjertet. Hjertet holder hele blodomløbet i gang, pumper ilt ud i blodet og pumper blodet ud til hele kroppen. Hjertet sidder til venstre i brystet.

5. Lungerne. Lungerne optager den ilt, som vi ånder ind, og den ilt føres videre ud i blodet og til resten af kroppen. Lungerne sidder under ribbenene.

6. Leveren. Den er det næststørste organ lige efter huden. Leveren har enzymsystemer, som nedbryder alkohol, medicin, hormoner og giftstoffer. Den nedbryder også blodlegemer og noget af vores jern. Alt blodet fra tarmene kommer ud i leveren. Hvis vi er sultne/ikke har fået noget at spise i lang tid, så tager vi noget af levernes sukkerpot. Den danner galde. Den er delt op i 7 dele. Den sidder over galdeblæren og tolvfingertarmen.

7. Galdeblæren. Galden medvirker i, at tyndtarmen kan få fedtet fra maden. Efter leveren har dannet galden kommer det op i galdeblæren, hvor det derefter bliver ledt ud i tolvfingertarmen. Når der kommer et fedtholdigt måltid trækker galdeblæren sig sammen, og deler fedtet i små kugler, som så lettere kan nedbrydes. Man kan godt nøjes uden en galdeblære, for galden kan godt finde vej ud i tarmene. Galdeblæren sidder lige under leveren.

8. Tolvfingertarmen. Tolvfingertarmen er den første del af tyndtarmen, og den sidder lige efter mavesækken. Den har det navn fordi den er 12 fingers bredde. Tolvfingertarmen nedbryder fedt og andre ting, og så optager den næringen fra maden vi spiser. Efter maden har været i mavesækken kommer det ud i tolvfingertarmen, og der ligger maden i omkring 4 timer hvis ikke længere

9. Urinblæren. Urinblæren holder på urin. Den kan holde på ca. 500ml, men urinen kommer ud ved omkring 200-250ml. Den sidder foran livmoderen og skeden på en kvinde, og på en mand sidder den højere end på kvinden.

10. Bugspytskirtel. Den danner insulin, som gør at ens blodsukker ikke bliver for højt. Hver gang man spiser er der et antal kulhydrater, og jo flere kulhydrater der er, jo mere insulin danner du. Man har brug for blodsukkeret er på det rigtige antal, så man ikke er for træt.

11. Endetarm. Den er den der opbevarer på alt den mad vi spiser, til den er fuld, og så skal vi skide. Endetarmen giver også meget væske til maden, og spalter madens næringstoffer. Den sidder bag tyndtarmen

12. Tyktarmen. Tyktarmen er 150-170 cm lang. Den sidder udenom mange andre organer i maven. Den sorterer maden, så den tager de stoffer kroppen skal bruge, og så kommer alt det andet ud som afføring.

13. Mund og spiserør. Vi bruger munden til at spise og drikke, og det vi spiser kommer ned i spiserøret, som fører maden ned til mavesækken. Spiserøret er starten på fordøjelse systemet. Uden munden ville vi ikke få energi til hele kroppen, og kroppen kan ikke fungere uden energi. Munden sidder under næsen, og spiserøret er bag munden og fører ned til organerne.

14. Tyndtarmen. Efter tolvfingertarmen kommer maden over i tyndtarmen, hvor der sidder nogle små tarmtotter, som får stofferne fra den opløste mad. I tyndtarmen bliver sukker og protein transporteret ud i kroppen hvor den har brug for det. Den sidder midt på maven.

15. Nyrer. Den renser blodet for affaldsstoffer og danner urin. Alkohol er ikke godt for nyren, men man kan godt undvære én nyre. De sidder ved ryggen, men er beskyttet af ribbenene.

16. Mavesækken. Maden kommer fra spiserøret og ned i mavesækken. I mavesækken bliver der tilsat syre, og det er den syre, som smager grimt når man kaster op. Syren fjerner mange dårlige ting fra maden, og gør sådan, at maden bliver mindre. Når maden kommer ud fra mavesækken og videre til tolvfingertarmen er maden blevet mere flydende. Den sidder ved siden af leveren

17. Skelettet. Det har funktionen at det beskytter kroppen, gør sådan vi ikke er helt slatne og kan stå oprejst og det er der skeletmusklerne sidder fast.

18. Led. Mellem vores knogler er der led. Der er kugleled i hofte og skulderen, så gør sådan vi kan dreje det rundt i alle retninger. Så er der hængselsled i fingre albuer og knæ, som gør at vi kan bevæge dem frem og tilbage, ligesom en død. Og det sidste er et drejeled som er i albuen, albueben og i spoleben

19. Sanser. Vi har 5 sanser, synsansen, høresansen, lugtesansen, smagsansen og følesansen. De er alle meget vigtige for at vi overhovedet kan gøre noget, og opfange farver, lugte og se alt. Nogle af sanserne har krosdele forbundet til dem, fx øre, næse og mund.

20. Huden. Huden er opdelt i tre lag, overhud som er det øverste lag og beskytter os imod sol og varme, den er 0,1mm tyk. Så er der læderhud, som består af mage stærke fibre og som hårcellerne vokser op igennem. Til sidst er der underhuden, hvor der løber blodårer og svedkirtler igennem. Huden er tyndest på vores øjenlåg (1mm) og det er tykkest på ryggen (3 mm)

21. Kroppens forsvar. Når man bliver smittet med en sygdom prøver kroppen immunforsvar at bekæmpe de bakterier, hvis de ikke får bekæmpet bakterierne hurtigt nok bliver man syg, og så begynder kroppen at lave antistoffer, som nedbryder bakterien. Når kroppen har bekæmpet sygdommen kan man ikke få den samme sygdom igen, da kroppen kender sygdommen, og har lavet antistoffer til den.