FÍSICA I QUÍMICA
by Marina Ortega
1. Deus haver observat que si afegeixes sucre a poc a poc en un vas d'aigua mentre l'agites, el sucre es va dissolent fins que arriba un momento en què ja no es dissol en l'aigua, per més que continuïs agitant la solució. Quan això, es diu que la solució està saturada.
2. 5. Separació de substàncies
3. Una dispersió col·loïdal o col·loide és una mescla heterogènia.
4. Una suspensió és una mescla heterogènia.
5. 4. Suspensions i col·loides
6. Per identificar una solución cal indicar.ne no noomés els components, sinó també la proporció en què es troben. En tant per cnt en massa de solut és el nobre de grams de solut dissoltsen 100g de solució.
7. 3.3 Composició de les solucions
8. No totes les substàncies són solubles en un determinat dissolvent. Per exemple, la cera és insolubles en l'aigua, però insoluble en l'alchol. Quan sod líquids són solubles l'un en l'altre, diem que són misibles. Quan dos líquids són insolubles l'un en l'altres, dim que són inmiscibles.
9. 3.2 Substàncies solubles i insolubles
10. El solut és la substància que es dissol, és a dir, que es disgrega o dispersa en l'altra substància, que és el dissolvent.
11. 3.1 Dissolven i solut
12. 3. Les solucions
13. Un compost químic, os implement un compost, és una substància pura que es pot descompondré -a vegades amb dificultat- en altres substàncies més senzilles. Un compost químic està format per la unió de dos o més elements que están sempre en la mateixa proporció
14. Un element és una substància pura que no es pot descompondré en altres substàncies més smiples.. Els element s'uneixen i donen lloc a noves substàncies pures anomenades compostos.
15. 2.Les substàncies pures
16. La matèria heterogènia és aquella que, a simple vista, amb una lupa o amb un microscopi ``optic s'observa que està formada per diverses clases de matèria
17. Una matèria heterogèna rep el nom de mescla heterogènia o, simplement, mescla
18. Les substàncies pures están formades per una sola clase de matèria; per tant, són homogènies.
19. La matèria homogènia és la matèria que té les mateixes Propietats i la mateixa comosició en tots els punts de la seva massa.
20. 1.Matèria homogènia i heterogènia
21. Densitat= massa/volum
22. S'anomena densitat d'una subtància la massa de cada unitat de volum d'aquesta substància.
23. 5. La densitat
24. EL punt de fusió d'una substància pura és la temperatura a què es fon a la pressió atmosférica normal. El punt d'ebullició d'un líquid pur és la temperatura a la qual bull quan és en un recipient obert i la pressió atmosférica és la normal.
25. 4.Propietats característiques de les substàncies
26. Anomenem vaporització el pas de l'estat líquid al gasós, que es pot produir per evaporació o per ebullició. El pas invers, de gasós a líquid, s'anomena condensació o liquació.
27. 3.3 Vaporització i liquacó
28. El pas directe de l'estat sòlid a gas sense pasar per líquid s'anomena sublimació. El pas invers, de gas a sòlid, s'anomena cristal·lització.
29. 3.2 Sublimació i cristalització
30. Anomenem fusió el pas dde l'estat sòlid a líquid. El pas invers, de líquid a sòlid, s'anomena solidificació. El punt de fusió és la temperatura a partir de la qual una substància pura passa d'estat sòlid a estat líquid a la pressió atmosférica normal.
31. 3.1 Fusió i solidificació
32. Quan una substància passa d'un estat a un altre es diu que canvia d'estat.
33. 3.Els canvis d'estat
34. Sòlids
35. Quan un gas es refreda, la velocitat de les molècules que el formen dismiueix progressivament, i arriba un momento en que les molècules, quan passen a prop de les que l'envolten, són captades per les foces d'atracció del conjunt. Les molècules dels líquids es mouen desordenadament i están juntes.
36. Líquids
37. Els gasos están constïtuits per moltes molècules que están en moviment ràpid i continu. La velocitat de les partícules depèn de la temperatura del gas. Com més elevada és la temperatura, més rápidament es deplacen les partícules.
38. Gasos
39. 2.Teoria cineticomolecular
40. Les partícules dels gasos están molt separades les unes de les altres perquè les forces que hi ha entre elles són molt petites. Per això, la matèria en estat gasos no té forma fixa.
41. Estat gasóss
42. Els cossos en estat líquid no tenen forma fixa. Quan són dins d'un recipient, n'adopten la forma. Encara que s'hi apliqui una gran pressió, esl líquids gairabé no disminueixen de volum, són pràcticament incompressibles.
43. Els estats en estat sòlid tenen forma propia. Es poden deformar (uns més que altres), però per aconseguir-ho s'ha de fer un esforç.
44. Estat sòlid
45. HIi han tres típus de estats físics de la matèria:
46. 1.Els estats físics de la materia
47. TEMA 3: Propietats de la materia
48. TEMA 4: Mescles i solucions
49. Estat líquid
50. A mesura que es refreda el líquid, la velocitat de lespartícules que el formen disminueixen, de manera que es mouen més lentament. A una determinada temperartura, característica de cada substància, les partícules són captades per les forces de les partícules que tenen just al costat.