Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

αχ αυτό το χλώριο! by Mind Map: αχ αυτό το χλώριο!
0.0 stars - 0 reviews range from 0 to 5

αχ αυτό το χλώριο!

Ο χημικός Dr. Otto Hutzinger είπε μετά το ατύχημα στο Σεβέζο : "Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνον ένα, το χλώριο".

το ελεύθερο χλώριο

Ανακαλύφτηκε το 1774 από τον Scheele που το θεώρησε αρχικά ως χημική ένωση. Αργότερα, το 1809, οι Gay-Lussac, Thenard και Daνy απέδειξαν ότι αυτό δρα ως απλό σώμα. Το χλώριο έχει χρώμα κιτρινοπράσινο. Η μυρωδιά του, που είναι βαριά και πνιγηρή, ερεθίζει τα αναπνευστικά όργανα. Είναι τοξικό αέριο. Έχει πυκνότητα 2,5 gr/cm3, υγροποιείται εύκολα και έχει σημείο ζέσης στους -35° C. Η εναποθήκευσή του και η μεταφορά του γίνεται ενώ βρίσκεται σε υγρή μορφή, μέσα σε φιάλες. Το αέριο χλώριο είναι αρκετά ευδιάλυτο στο νερό και δίνει "χλωριούχο νερό". Το χλώριο είναι τοξικό στην επαφή, την κατάποση και την εισπνοή. Απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών, γυαλιών ασφαλείας και καλού εξαερισμού κατά την χρήση του. Συγκεντρώσεις άνω των 500 ppm είναι θανατηφόρες. Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στον αέρα για οκτάωρο είναι 1 ppm. Είναι επίσης πάρα πολύ τοξικό για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Το χλώριο αποτέλεσε τη βάση για τα πρώτα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ενώσεις του χλωρίου που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή

χλωρίνη

χλωρίωση νερού

εντομοκτόνα

ενώσεις του χλωρίου που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία

βινυλοχλωρίδιο και PVC

χαρτί

χλωροφθοράνθρακες

ανεπιθύμητες ενώσεις χλωρίου

διοξίνες

πληροφορίες για το άτομό του

Το χημικό στοιχείο Χλώριο είναι ένα αμέταλλο στοιχείο. Ανήκει στην ομάδα VII του Περιοδικού συστήματος, τα Αλογόνα. Έχει ατομικό αριθμό 17 και ατομικό βάρος 35,453 , . Το σύμβολό του είναι Cl.Στη φύση βρίσκονται δύο σταθερά ισότοπα του χλωρίου: το 35Cl και το 37Cl, με ποσοστά 75,78 % και 24,22 %.  

ενώσεις του χλωρίου στη φύση

Το χλώριο υπάρχει στη φύση στο χλωριούχο νάτριο, (αλάτι), που βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο θαλασσινό νερό αλλά και ως ορυκτό αλάτι.Το αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, χρησιμοποιείται για να συντηρήσει και να δώσει γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχει επίσης φυσικά σε όλα τα τρόφιμα.Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή και για την καλή υγεία και σχετίζεται με την αρτηρική πίεση.

χημικά όπλα

  Το χλώριο και οι ενώσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως χημικά όπλα κατα τη διάρκεια των πολέμων.Το πρώτο χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο ήταν αέριο χλώριο, το 1915, από το γερμανικό στρατό εναντίον του γαλλικού. Στον πόλεμο του Βιετνάμ χρησιμοποίησαν ένα αποφυλλωτικό των δέντρων, τον «πορτοκαλί παράγοντα», που απογύμνωνε τα δέντρα από τα φύλλα τους για καλύτερο εντοπισμό των Βιετκόνγκ. Ράντισαν το Βιετνάμ με 14.000.000 γαλόνια από «πορτοκαλί παράγοντα», που περιείχε προσμείξεις διοξινών, με αποτέλεσμα 1.500.000 Βιετναμέζοι να εμφανίσουν καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και μόνιμες ασθένειες του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

χρειάζεται στα κύτταρα;

Το χλώριο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ένα αρνητικά φορτισμένο στοιχείο, που συνεργάζεται με άλλους ηλεκτρολύτες όπως το Κάλιο, νάτριο και ολικό διοξείδιο του άνθρακα( CO 2 ), για να βοηθήσει στη ρύθμιση της ποσότητας του υγρού στο σώμα και να διατηρήσει την οξεοβασική ισορροπία. Το χλώριο βρίσκεται σε όλα τα υγρά του σώματος αλλά στη μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στο αίμα και στο υγρό που υπάρχει έξω από τα κύτταρα του σώματος. Τις περισσότερες φορές το χλώριο αντανακλά τις συγκεντρώσεις του νατρίου, αυξάνεται και μειώνεται για τους ίδιους λόγους και σε άμεση συσχέτιση με το νάτριο. Όταν υπάρχει όμως κάποια οξεοβασική διαταραχή, τα επίπεδα του χλωρίου στο αίμα μπορεί να αλλάξουν ανεξάρτητα από τα επίπεδα του νατρίου καθώς το χλώριο δρα σαν ρυθμιστής. Βοηθά στο να διατηρηθεί η ηλεκτρική ουδετερότητα σε κυτταρικό επίπεδο μετακινούμενο μέσα ή έξω από το κύτταρο ανάλογα με τις ανάγκες. Το χλώριο  μπαίνει στο σώμα με την τροφή ή το αλάτι του φαγητού, το οποίο αποτελείται από ιόντα νατρίου και χλωρίου. Το περισσότερο χλώριο απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό, και το πλεόνασμα εκκρίνεται στα ούρα.   Τα φυσιολογικά επίπεδα του αίματος παραμένουν σταθερά, με μια μικρή πτώση μετά τα γεύματα γιατί το στομάχι παράγει οξύ μετά το φαί, χρησιμοποιώντας το χλώριο του αίματος.

τώρα έλεγξε τις γνώσεις σου