Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

SÖK INFORMATION by Mind Map: SÖK INFORMATION
0.0 stars - 0 reviews range from 0 to 5

SÖK INFORMATION

Välkommen till Värmdö gymnasiebiblioteks sökskola! Här får du tips om hur och var du kan söka efter information till ditt skolarbete. Glöm inte bort att du alltid kan be dina bibliotekarier om hjälp!

ALL INFORMATION OM HUR DU LOGGAR IN PÅ DATABASERNA FINNS I BIBBLANS HÖRNA PÅ FC. Du är automatiskt inloggad på de flesta databaserna i skolan.

GRATIS APPAR

Flera av bibliotekets databaser och tjänster har gratis appar du kan ladda ner via AppStore eller Google Play. Alex.seDNEBSCOhostLegimusNE.seNE:s språkapparSvD

Skolappar - fler tips!

HItta fler tips på bra appar för skolarbete via Skolappar.nu. Läs mer via länken!

SÖKA BÖCKER

Mycket information finns förstås att tillgå i tryckta böcker, inom alla ämnen man kan föreställa sig. Börja gärna med att söka böcker hos ditt skolbibliotek! Vi kan också hänvisa dig vidare till andra bibliotek eller låna in böcker från andra ställen.

DItt skolbibliotek

Börja med att se vad som finns på plats i ditt skolbibliotek! Vi har också möjlighet att beställa in böcker från bokhandel och andra bibliotek.

Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek består av 40 olika folkbibliotek, spridda över hela Stockholms stad. Huvudbiblioteket ligger vid Odenplan i Gunnar Asplunds kända byggnad.

Biblioteken i Stockholms län

Det här är en jättebra samsökningssida där man kan leta böcker hos alla de bibliotek som hör till Stockholms län. Kryssa i just din kommun, välj flera eller alla. Allt efter behov.

LIBRIS (högskole - och universitetsbiblioteken)

LIBRIS är en bibliotekskatalog som Kungliga biblioteket ansvarar för. Här söker man bland det material som finns hos landets alla högskole-, universitets- och specialbibliotek Vi har möjlighet att kostnadsfritt låna in material från dessa olika bibliotek hit till skolbiblioteket.

SNABBSÖK

När du ska påbörja ett informationssökning inför ett arbete kan det vara smart att börja med en helt kort snabbsökning för att orientera sig i ämnet och hitta bra söktermer. Tänk på att du kan hitta mycket material på nätet genom att använda engelska sökord!

Ne.se

NE.se är ett pålitligt uppslagsverk på nätet som nås från hela skolan. Här finns allt UR:s material tillgängligt, ordböcker, fakta om världens länder, m.m. Du kan skapa en personlig inloggning via NE.se, så att du kan använda uppslagsverket från vilken dator som helst. Det finns också gratis appar du kan ladda ner, till både iOS och Android.

Britannica School

Britannica School är ett väl ansett brittiskt uppslagsverk online. Här finns närmare hundratusen faktaartiklar, som du kan läsa på tre olika nivåer. Här finns också bilder, videos, e-böcker, kartor och mycket annat.

Britannica Foundation

Britannica Foundation är den lite enklare uppslagsverksdelen av Britannica. Mer kortfattad fakta på ett enklare språk.

Wikipedia

Uppslagsverk online som vem som helst kan redigera. Innehåller mängder av nyttig information, särskilt den engelska versionen som har så många användare. Men glöm inte bort källkritiken!

Bibblan svarar

En gratis frågetjänst från svenska bibliotekarier runt om i landet. Fråga vad som helst, på flera olika språk, och få svar senast dagen efter!

Söktjänster

Många googlar helt enkelt som standard, men det finns många olika söktjänster att välja bland. Olika sökmotorer når olika delar av internet, så det kan vara väl värt att testa olika söktjänster. Alta Vistahttp://se.altavista.com/ Askhttp://www.ask.com/ DuckDuckGoSöker utan att spåra dig.https://duckduckgo.com/ Metacrawler, som söker i flera stora sökmotorer samtidigthttp://www.metacrawler.com/ Yahoohttp://se.yahoo.com/

E-BÖCKER & LJUDBÖCKER ONLINE

E-böcker är när man läser text via sin dator/surfplatta/smartphone. Ljudböcker är en text som har lästs in av någon, så att man kan lyssna på hela boken istället för att läsa den. De finns i alla möjliga olika format: CD, MP3-filer, strömmande (streamade), o.s.v. Om du exempelvis har dyslexi eller en synnedsättning, har du rätt att få tillgång till talböcker. Dessa hittar du via sidan Legimus. Kontakta Studion eller dina bibliotekarier för att få veta mer!

Gratis e-böcker online

Det pågår många projekt runt om i världen med att tillgängliggöra böcker där upphovsrätten inte längre är något hinder. Många böcker går alltså att få tag på i sin helhet alldeles gratis direkt via nätet - lagligt! Här är några exempel på sådana sidor.

Gratis ljudböcker online

Det finns också flera ställen som erbjuder ljudböcker gratis helt lagligt. I ljudböckernas fall gäller upphovsrätten både texten som läses in och själva inläsningen. Därför krävs det att själva textens upphovsrätt har gått ut och att någon bjuder på sin inläsning av texten. Det finns exempel på sådana tjänster!

Talböcker

För dig som har en läsnedsättning finns det tillgång till talböcker, både kurslitteratur och skönlitteratur. Prata i första hand med Studion så hjälper de dig vidare!

FILMER

UR.se (via NE.se)

Skolan har tillgång till allt UR:s material (Utbildningsradion), både dokumentärfilmer, radioprogram m.m. inom en mängd olika ämnen.

Bibliotekets YouTube-kanal

Här hittar du korta filmer om informationssökning, källhantering, litteratur och annat matnyttigt.

Instruktionsfilmer om databaser

Via bibliotekets hemsida hittar du instruktionsfilmer om databaserna Alex, Artikelsök och EBSCO Masterfile.

Söktips inför gymnasiearbetet

Vi har gjort en kort film med söktips inför gymnasiearbetet. Kolla gärna in den!

LÄNKSAMLINGAR

Vi vet alla att det finns ett nästan obegränsat antal webbsidor där vi kan hitta information om saker. Däremot kan det vara svårt att hitta rätt och dessutom känna att man har koll på källkritiken. Därför är det smart att använda länksamlingar. Dels finns länkarna redan sammanställda och ordnade ämnesvis. Och dels är det redan någon som har tittat på sidorna, så man får lite hjälp med sin källvärdering.

Bibblans egna länkar

Vi har samlat länkar som vi kan vara till nytta för er i era skolarbeten. Klicka på Tags (=ämnesord) för att orientera er bland de olika ämnena. Glöm inte bort att titta på våra databaser! De hittar du på bibliotekets startsida samt i Bibblans hörna på FC.

Länkskafferiet

Skolverkets länksamling som speciellt riktar sig till elever och personal i landets alla skolor. Drivs av Umeå universitet.

Mölndals länkkkatalog

Stadsbiblioteket i Mölndal har en ambitiös och omfattande länkkatalog som finns fritt tillgänglig online. Man bläddrar sig fram i bibliotekets ämnesordning genom att först välja huvudavdelning (exempelvis C - Religion) och sedan får man flera underavdelningar att välja på.

DATABASER

En databas är en samling information (data) där materialet är granskat och organiserat för att det ska vara lätt att hitta. Att söka i databaser kan underlätta för dig att hitta tillförlitlig information till dina skolarbeten. En databas innehåller ofta material om ett särskilt ämne (ex olika länder) eller en särskild typ av material (ex artiklar). Biblioteket har abonnemang på flera olika databaser för att våra elever ska kunna använda dem helt gratis. Om det inte står någon anmärkning, så går databaserna går att använda även hemifrån. Klicka dig vidare för att se vilka databaser du har tillgång till via bibblan! Lösenorden hittar du i Bibblans höra på FC.

UPPSLAGSVERK ONLINE

Gör dig själv en källkritisk tjänst och använd inte bara Wikipedia när du behöver snabb och kortfattad information! Vi har abonnemang på flera kontrollerade och tillförlitliga uppslagsverk online, som du har tillgång till från vilken dator som helst.

SÖK TIDNINGSARTIKLAR

Artiklar i dagstidningar och tidskrifter är en väldigt användbar källa som blir lätt att få tillgång till genom artikeldatabaser. Vi rekommenderar framförallt Artikelsök.

FÖRFATTARE, LITTERATUR & SPRÅK

Sök dikter, fakta om författare, få boktips eller slå upp ord på andra språk under denna rubrik.

NATURVETENSKAP

Vi har en abonnemang på en stor, engelskspråkig naturvetenskaplig databas med artiklar inom ämnen som biologi, kemi, matematik och miljöfrågor. Läs vidare genom att klicka på plus-symbolen och sedan Science in Context!

SAMHÄLLE & EKONOMI

Sök fakta om exempelvis världens länder, konflikter, dagsaktuella samhällsfrågor och mycket annat under denna rubrik.

SÖK STIPENDIER

Har du ett projekt du vill söka pengar för? Titta in i vår stipendiedatabas Global Grant. Det är ofta tidskrävande att söka bland stipendier, då många är instiftade för länge sedan och en del har väldigt specifika krav. Men det kan självklart vara värt att lägga ner den tiden!

CREATIVE COMMONS Sökskolan av Värmdö gymnasiebibliotek är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported licens. Based on a work at http://www.mindmeister.com/156874878/s-k-information. Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på http://biblioteket.vgy.se/.

Senast uppdaterad av Fia Idegård, Värmdö gymnasiebibliotek 2015-02-26

BIBLIOTEKARIERNA

I ditt skolbibliotek arbetar två bibliotekarier, som bara är till för elever och personal i skolan. Vi hjälper dig gärna med informationssökning och källvärdering! Läs mer om bibliotekets verksamhet via hemsidan och i Bibblans hörna på FC.

KÄLLVÄRDERING OCH KÄLLHANTERING

Ne.se definierar källkritik som att "genom kritisk prövning försöka fastställa om en källas informativa innehåll är sant eller falskt, brukbart eller oanvändbart för den fråga man söker svar på, dvs. om källan är trovärdig". Det handlar alltså om att bedöma om materialet du tittar på är dels trovärdigt och dels relevant för det du arbetar med. Källhantering handlar om hur du citerar/refererar och anger referenser i din källförteckning, för att undvika plagiat och fusk. Här kommer lite länktips där du kan läsa mer om detta. Dina bibliotekarier hjälper också gärna till!

Kolla källan

Kolla källan är Skolverkets avsnitt om källkritik. Läs mer under de olika rubrikerna i vänsterspalten!

Källkritik på internet

Webbsidor kan vara extra svåra att värdera källkritiskt. Skolverket har tagit fram en lathund för detta, som kan vara till hjälp.

Att skriva vetenskapligt (Umeå universitetsbibliotek)

Umeå universitetsbibliotek har mycket användbart material om hur en skriver vetenskapligt och hanterar referenser, med mera.

Källkritik (Umeå)

Här finns mer att läsa om källkritik, från Umeå universitetsbibliotek.

Skriva referenser (Umeå)

Här finns praktisk information om hur du skriver referenser och citat, samt samlar ditt material i en källförteckning.

Vår instruktionsfilm om källhantering

Vi har gjort en kort instruktionsfilm om källhantering.

INFORMATIONSSÖKNINGS- PROCESSEN

Det är en hel vetenskap, hur vi söker information och vad som händer i oss under vägen. Vi har gjort en kort film som förklarar lite hur processen ofta ser ut, baserat på en modell byggd av biblioteks-och informationsvetaren Carol Kuhlthau.

KLICKA PÅ PLUS-SYMBOLERNA FÖR ATT SE FLER ALTERNATIV. KLICKA PÅ PILARNA FÖR ATT NÅ RESPEKTIVE LÄNK. LÄS VÅRA FÖRKLARINGAR GENOM ATT KLICKA PÅ DE SMÅ NOTIS-SYMBOLERNA.