Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Ergonomi by Mind Map: Ergonomi
0.0 stars - 0 reviews range from 0 to 5

Ergonomi

Riktige arbeidsteknikker

I tillegg

i tillegg å ha en god arbeidsstilling er det viktig at vi bruker riktige arbeidsteknikker når vi utfører et arbeid.

løfte- og bæreteknikk

Løfte- og bæreteknikk er noe du bare bruker når du arbeider med små barn eller gjenstander. ellers bruker du forflytningsteknikk.

Riktige løfteteknikk:

*Gå nær inntil og rett foran det eller den du skal løfte.*stå litt bredbeint og med det ene beinet litt foran det andre. En større støtteflate gir bedre balanse. *Bøy lett i knær og hofte. Hold pusten og løft med beina. Hold en normal svai i korsryggen. *Få et godt tak på det eller den du skal løfte.*Løft med rett rygg(unngå vridninger i ryggen når du skal løfte)

Riktig bæreteknikk

*Hold tingen eller barnet du bærer, så nær inntil kroppen som mulig. *Bær ting i armene, på skuldrene eller på ryggen i en sekk framfor å ha dem hengende i hendene. Bruk ryggsekk til skolen. *Fordel vekten dersom du må bære noe i hendene. det er lurt å bruke to bæreposer selv om du kunne ha klart deg med en. *Be om hjelp til å bære.

Hva er ergonomi?

Tilpasning av arbeidsoppgaver og arbeidsmiljø til mennesket.

Ergonomi er

Ergonomi er kunnskap om hvordan arbeid og arbeidsmiljø kan tilpasses det enkelte mennesket. Målet med denne tilpasningen er å hindre at det oppstår skader og helseplager.

Ordet ergonomi

Ordet ergonomi er sammensatt av ordene ergos og nomos. Ergos kommer fra gresk og betyr arbeid. Nomos betyr naturlov. Ergonomi betyr dermed "arbeidslov".

Hjelpemidler

I de ulike yrkene

I de ulike yrkene innenfor oppvekst-, helse- os sosialsektoren fins det mange hjelpemidler som kan gjøre det lettere å oppnå gode arbeidsstillinger.

Eksempler på hjelpemidler

*Regulerbar seng*personheis*forflyttningsmatte*håndtak som den du skal hjelpe, kan støtte seg til*regulerbart arbeidsbord og -stol

Hvorfor er ergonomi viktig?

I alle bevegelser og alt arbeid er det viktig å tenke over hvordan vi bruker kroppen.

kroppen blir sterkere

Kroppen blir sterkere av bevegelse og av riktig belastning. Men feil bruk av kroppen kan føre til skader og slitasje på muskler, sener og ledd, og gi belastningslidelser.

Belastningslidelser

Belastningslidelser er i ferd med å bli en av våre største folkesykdommer. nesten 20% av alle som oppsøker lege, har muskel- og skjelettlidelser. 9 av 10 personer er plaget av en belastningslidelse en eller flere ganger i løpe av livet.

Ergonomiske Prinsipper

Prinsipper

Ergonomiske prinsipper forteller ogg hvordan vi kan bruke kroppen riktig og planlegge arbeidet vi skal utføre. Riktige arbeidsteknikker og gode arbeidsinstillinger kan for eksempel bidra til at vi unngår unødig og uheldig belastning på kroppen.

Ergonomiske prinsippene

*Naturlig bevegelsesmønster *Gode arbeidsstillinger *Riktige arbeidsteknikker *Variasjon i arbeidet *Å forbedre arbeidet

gode arbeidsstillinger

Det er viktig

Det er viktig å kjenne til hvordan du beveger kroppen din når du skal jobbe i en krevende arbeidsstillinger. Når du blir klar over hvordan du selv og andre beveger seg, kan du bruke denne kunnskapen aktivt i arbeidslivet.

Stående arbeid

Dette bør du tenke på når du arbeider stående. *Arbeidsbordet eller arbeidsbenken bør være tilpasset høyden din. *Stå bredbeint, da fordeler du vekten på begge beina. *Slapp av i skuldrene. *La armene henge løst, ikke spenn skuldrene. *Forsøk å bevege deg selv om du står: hev og senk skuldrene, gå opp og ned på tåspissen i blandt.

Sittende arbeid

Kroppen vår er skapt for bevegelse og aktivitet, men likevel bruker vi store deler av dagen til å sitte. *Ikke sitt for lenge i samme stilling. *Slapp av i skuldrene. *Forsøk å ha en naturlig krumning i ryggen. *Hvil beina mot gulvet eller undelaget. *Ha en rett vinkel mellom lår og legger. *Ha et arbeidsbord som armene kan hvile på, og som er tilpasset høyden din, slik at skuldrene holdes i normal stilling.