Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

Wikispaces by Mind Map: Wikispaces
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

Wikispaces

Wiki je veoma popularan alat u svetu obrazovanja. Wiki stranicama se mogu lako dodati tekst, slike, linkovi, prezentacije kao i audio i video datoteke. Zbog ovoga može postati mesto na internetu gde se stvaraju i čuvaju mnogi nastavni materijali. Ali ono što wiki izdvaja od ostalih tehnologija je mogućnost saradnje, kako među učenicima, tako i među prosvetnim radnicima i na taj način predstavlja vid vršnjačkog učenja.

Kreiranje wiki sajta

Podešavanje početne strane

Delovi prozora wikija

Manage wiki (upravljanje)

upravljanje sadržajem (Pages, Files, Tags...) upravljanje korisnicima (Members, Permissions, Invite People) upravljanje podešavanjima (Look and Feel) upravljanje raspoloživim alatima (Export/Import, Delete wiki)

Uređivanje izgleda

Pravo pristupa sajtu

Korisnici

organizator i kreator - onaj ko je kreirao sajt i ima administrativna ovlašćenja na sajtu organizator - ima administrativna ovlašćenja na sajtu "običan" član (member) - korisnik koji je dobio pravo pristupa sajtu i ima ograničena prava

Sadržaj wiki sajta

Stranice

Fajlovi

Tagovi

Tagovi ili oznake predstavljaju kratke opise ili ključne reči koje opisuju neki fajl ili stranicu i unose se da bi se kasnije po njima mogao filtrirati i lakše pronalaziti neki sadržaj sajta.

Sadržaji na stranici

Dodavanje linka

Ubacivanje i podešavanje slike

Fajlove koje dodajemo na wiki stranu ili ćemo prethodno uploadovati na Wikispace server ili ako je fajl već na web-u, unosi se URL tog fajla.

Widgets

Umetanje dodataka i multimedijalnih sadržaja se vrši preko prozora Widgets.

Uređivanje stranice

Sledeće opcije menija za uređenje stranice svi vide (i organizatori i članovi): Edit Pregled diskusija Pregled komentara Pregled izmena na stranici (revizija) Dodatne opcije zavise od toga sa kojim smo dozvolama logovani na wiki (kao organizator i kreator ili kao member): Rename, Redirect, Delete, Lock/Unlock, Permissions su privilegija organizatora i kreatora Print, PDF - vide i članovi

Projekti

Kreiranje projekta

Podela u timove

Prava pristupa tima

Public to wiki - svi wiki članovi mogu da vide i edituju stranice Protected to wiki - Svi wiki članovi mogu da vide, ali samo članovi grupe mogu da edituju sadržaj sranica (u ova prva dva slučaja mopže se dozvoliti ili zabraniti diskusija članovima koji ne pripadaju posmatranom timu). Private - samo članovi ovog tima mogu da vide i vrše izmene na stranicama. Locked - samo ogranizatori wikija mogu da kreiraju i edituju stranice.

Početne stranica projekta

Klikom na ime grupe ulazimo u početnu stranicu projekta za tu grupu. Default sadržaj stranice možemo obrisati, a potom možemo napisati temu zadatka i postaviti zahteve, napisati ko radi u timu. Početnu stranicu možemo ostaviti otključanu i pri tome je učesnici grupe mogu editovati ili je možemo zaključati, a da podesimo da se na njoj vide linkovi do stranica koje je ovaj tim kreirao. To postižemo tako što u stranicu umetnemo vidžet  List of Wiki Pages.

Praćenje toka izrade porojekta