Online Mind Mapping and Brainstorming

Create your own awesome maps

Online Mind Mapping and Brainstorming

Even on the go

with our free apps for iPhone, iPad and Android

Get Started

Already have an account? Log In

ontwikkeling van het kind by Mind Map: ontwikkeling van het kind
0.0 stars - reviews range from 0 to 5

ontwikkeling van het kind

baby

        Baby's ontwikkeling   Wanneer een baby op de wereld komt, zijn de hersenen nog niet helemaal volgroeid. In de baby’s eerste levensjaar ontwikkelen de hersenen zich enorm snel. Iedere dag leert jouw baby er wat bij. Hij of zij zal steeds meer kunnen en steeds beter in staat zijn om te leren. Echter, zonder de zorg en liefde van een vader of moeder kan een baby geen kant op. Een kind heeft begeleiding nodig om zelfstandig te worden. De ontwikkeling van jouw baby kan je stimuleren met leuke en simpele alledaagse spelletjes.

huilbaby

hechting

brabbelen

dreumes

Kinderen in de leeftijd van 1 tot 2 jaar worden "dreumes" genoemd. Tussen de 2 en de 4 praat je meestal over een "peuter".   Kindjes in deze leeftijd zijn dol op herhaling. Heeft je kindje iets leuks ontdekt dan zal het steeds opnieuw willen zien/horen/doen tot jij er gek van wordt. Steeds maar weer hetzelfde spelletje, steeds opnieuw hetzelfde geluidje maken. Aan de andere kant vindt hij het ook machtig om nieuwe omgevingen te ontdekken en nieuwe dingen te doen. Neem je kind mee op onderzoek binnen en buitenshuis. Ook leuk voor volwassenen om de wereld eens door de ogen van een kind te bekijken voor wie alles nieuw is.

nachtmerries

1 tot 2 jaar

ontdekkingen

spelenderwijs leren

peuter

Belangrijke stappen in de ontwikkeling tussen 2 en 3 jaar zijn:  Grotere zelfstandigheid Gaat zinnen maken. Taalbegrip is groter dan taalschat. Kan eenvoudige opdrachten uitvoeren. Speelt tevreden naast andere kinderen, maar nog niet samen. Kan moeilijk speelgoed delen. Kan nog niet zo lang alleen spelen. Wil graag meedoen met huishoudelijke karweitjes. Bootst gedrag van volwassenen na. Ontdekt eigen ‘ik’. Eigen wil wordt sterker. Koppigheidsfase/driftbuien. Stappen in de ontwikkeling van je oudere peuter in de leeftijd van 3 – 4 jaar: Middagslaapje verdwijnt.  Veel waarom- en hoe-vragen. Kan zich langer concentreren in spel. Kan meer in het algemeen over dingen praten, los van het directe hier en nu. Begint echt samen te spelen. Kan op zijn beurt wachten. Fantasie speelt een grote rol in denken en spelgedrag. Door fantasie ook plotselinge angst, bijvoorbeeld een beest onder het bed. Kan gevoelens beter uiten en meer beheersen. Gevoelens krijgen meer invloed op het gedrag.

zindelijkheid

eigen indentiteit

zelfbewust zijn

peuterpuber

regels leren herkennen

basisschoolkind onderbouw

Kinderen hebben in deze fase een grote ontdekkingsdrang d.m.v. zintuigen:  Gezicht: prentenboeken, platen en andere visuele hulpmiddelen; ook handpoppen, vingerpopjes en poppenkast kunnen een heel bruikbaar middel zijn. Als verwerking kun je b.v.een plaat laten zien en erover laten vertellen, of de plaat wegdoen en er dan vragen over stellen.  Gehoor: praten, voorlezen, dingen benoemen, muziek en liedjes, rijmen, klankverschillen en geluiden. Als verwerking kun je b.v. Een gedichtje voorlezen en steeds het rijmwoord laten aanvullen of een verhaaltje met geluiden. Bij een bepaald dier, woord of een gebeurtenis hoort een geluid. Dat maken de kinderen. Het moet wel een simpel verhaaltje zijn.  Gevoel: begrippen als hoger, lager, veel en weinig krijgen ze onder de knie door er mee bezig te zijn; afstanden leren ze schatten door lopen, aanraken en gooien; door voelen krijgen ze idee van hard, zacht, sterk, ruw, glad, enz. Tekenen met kleurpotloden en vetkrijt, verven en kleien horen er op deze leeftijd helemaal bij. De denkontwikkeling vindt plaats op basis van de zintuiglijke ervaringen. Laat dus dingen en platen zien, laat ze geluiden horen en dingen voelen.

leren schrijven

ontdekkingsdrang

basisschoolkind

Om op school mee te kunnen komen met taal en rekenen, moet een kind het stadium van het concreet-operationeel denken hebben bereikt. Maar niet alleen voor het leren is deze nieuwe vorm van denken belangrijk. Een kind raakt nu ook de angsten kwijt die zo typisch zijn voor de peuter en de kleuter. Hij ziet verschil tussen fantasie en werkelijkheid, tussen zijn innerlijke denkwereld en de realiteit buiten hem. Hij kan de wereld om hem heen beter begrijpen en zoekt geen magische verklaring voor dingen die hij niet snapt. Een kleuter kan denken dat het zijn schuld is dat zijn kleine broertje zo ziek is. Had hij gisteren nog niet bedacht 'was hij maar dood, dan had ik ook geen last meer van hem'? Daarvoor in de plaats komen nu de 'stel-dat' - angsten. Stel je voor dat de motor van het vliegtuig uitvalt, dan stort het op ons huis.

verkeersles

taalkennis

vaardigheid

prestatiegericht

puber

In de puberteit zie je een echte groeispurt. Binnen enkele weken is een broek al weer te klein en een truitje te smal. Pubers vallen over hun eigen benen en kunnen nauwelijks stilzitten, behalve voor de TV. Dat groeien kost veel energie. Daarom willen ze veel uitslapen, veel eten en veel op de bank hangen. Niet alleen groeien ze veel, ze krijgen ook meer spieren en meer vet. Meisjes groeien het meest tussen hun 11e en 13e jaar. Ze slaan vet op op hun heupen, billen, bovenbenen, borst en bovenarmen. Ze krijgen een echt vrouwenlijf. Ze worden geslachtsrijp; worden ongesteld en kunnen kinderen krijgen. Ze zijn een tijdje groter en zwaarder dan jongens van hun leeftijd. Jongens doen wat langer over het groeien. Het snelst groeien ze tussen hun 12e en hun 15e jaar. Daarna gaat het wat rustiger door. Schouders worden breder en ze krijgen een echt mannenlijf. Ze krijgen zaad en meestal merken ze dat door een zaadlozing 's nachts. Ze kunnen nu kinderen verwekken. Hormonen spelen een belangrijke rol bij deze veranderingen. Voor een puber is het niet altijd even gemakkelijk te wennen aan zo'n nieuw lijf. Ook ongesteld worden gaat bij de een met veel meer pijn en bloedverlies gepaard dan bij de ander. Een puber krijgt ook seksuele gevoelens die zeer hevig kunnen zijn. Als ouders noem je het gekscherend wel eens kalverliefde, maar pubers denkt daar heel anders over, voor hen is het zeer serieus!

lichamelijk

geestelijk