Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Datorn by Mind Map: Datorn

1. 10, Hur gammalt är datorn och hur länge kan man använda den.     Den första datorn uppfanns 12 maj 1941. Hur länge man kan använda den bror på hur mycket man använder den och hur väl man tar hand om den

1.1. Av Konrad Zuse.

1.2. Datorn har ändrats mycket sedan 1941. De första datorerna för hemmabruk kom när mina föräldrarna var i min ålder.

2. Vilka delar behöver man till datorn för att kunna använda den.

2.1. Stationär dator, tangentbord, datamus och data skärm.

2.2. Bärbar dator, behöver inte köpa något speciellt, tangent bord, skärm och musplatta är inbyggt i datorn

3. Stationär dator. Finns i liten, medium och stor. Stationär. Går på ström, så man måste koppla in sladdar från datorn i eluttag. Måste köpa skärm, dator mus, tangentbord, hötalare och hörlurar till den (högtalare eller hörlurar behövs bara ifall man vill ha ljud).

4. 1, Vem använder systemet. Nästan alla människor som har råd med en dator,

5. 2, vad gör systemet. Datorn skapar en bild av ettor och nollor. Den skapar och skickar också infarmation

6. 4, Finns det några tydliga delsystem. Nästan all teknik är en sorts dator. Telefoner är en liten dator.

7. 5, Samverkar systemet med andra system. Ja, datorn finns nästan överallt.  Tv-apparater, mobiler, elektroniska dörrar och mer.

8. 11,Miljöspekter.  Datorn är miljövänlig och omiljövänlig. Göra datorerna är dåligt för miljön. Det bra är att man kan t.ex skicka meddelande så behöver inte man ta bilen eller något annat fordon för att åka på ett möte.

9. 6, Vilka energi källor använder datorn.  Datron går på el

10. 9, Vem/vilka tjänar pengar på datorerna. De som säljer datorerna.

11. 3, En dator består av ett chassi, ett eller flera grafikkort, ett eller flera ramminnen, ett moderkort, ett ljudkort, en processor med processorkylare, en eller flera hårdiskar och ett nätaggregat.

12. Bärbar dator. Har ingen bestämd storlek. Bärbar. Har ett batteri som måste laddas. Tangentbord, skärm, högtalare och musplatta är inbyggt, men ska man ha hörlurar till så får man köpa det. Det går att koppla in en vanlig datormus i den.

13. Det finns mycket man kan göra med en dator. Några ex är söka upp fakta och annat på internet, ringa eller skicka meddelande till andra, lyssna på musik, spela och mer.

14. 7, Vem äger systemet. Den som har köpt datorn äger den.

15. 8, Vad kostar systemet för privatpersoner. En bra bärbar dator skulle kunna kosta 4000-10 000. En bra stationär dator skulle kunna kosta  4000-13 000. Det finns billigare och dyrare datorer också.

16. Delar som samverkar med varandra. Ett exempel är om jag har skadat mig så ringer jag 112 med min mobil, och mobilen är en liten dator. Personal på larmsentralen kan se på sin dator att det är en ambulans bil nära där jag, så dom kontaktar abulansförarna som är i bilen att jag har skadat mig