Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Rocket clouds
teknologi by Mind Map: teknologi

1. 1)software

1.1. bhg n fungsi

1.1.1. unit pemprosesan pusat(cpu)

1.1.1.1. bhg pling utama dalam komputer

1.1.1.1.1. fungsinya:

1.1.2. monitor

1.1.3. printer

1.1.3.1. sbg skrin paparan n ad pelbgai jenis & saiz

1.1.3.1.1. utk menampilkan video n informasi grafis yg dihasilkan oleh komputer mlalui alat yg disebut kartu grafis(VGA Card)

1.1.3.1.2. fungsinya:

1.1.3.2. didefiniskan sbg mesin pencetak kerana dapat menghubungkan printer ke laptop atau pc mnggunkan kabel atau nirkabel shgga dterima input data dan mencetak dgn kertas

1.1.3.3. fungsi : -mencetak sbuah dokumen dri komputer ke dalam kertas atau media sejenis. - scanner

1.1.3.3.1. contoh: - ink jet -dot matrix -led/lcd -laser jet -plotter?wide format printing

1.1.4. tetikus (mouse)

1.1.4.1. peranti input ke komputer yg berfungsi mngwal gerakan penunjuk pada skrin pparan.

1.1.4.2. fungsi : menggunakan sstem pengendalian tetingkap(windows) contoh:microsoft windows,linux dll. -mmudhkan sseorang guna utk mngndalikan perisian animasi,grafik n atur cara penerbitan meja. -pabila tetikus digerakkan , penunjuk pada skrin paparan automatik akan bergerak. -digunakan utk domain atur cara pnggunaan yg khusus. contohnya : dalam permainan genre penembak dri pertama ,pemain biasanya gunakan tetikus utk mngwal arah yg dihadapkan.

1.1.4.3. jenis: - optic -track ball -serial -ps2 -USB -wireless

1.1.5. speaker

1.1.5.1. peranti yg kddukannya hampir xboleh dipishkan lagi dgn komputer. speaker mmliki peranan pnting dlm mngeluarkan hsil pemprosesan dri prangkat pemproses yg berupa suara

1.1.5.2. fungsi: -perangkat output pd komputer yg berfungsi utk mngeluarkan hsil proses dri CPU berupa suara atau audio. -mengeluarkan suara yg dimainkan dlm komputer baik suara music player atau video. -mcm2 bentuk . kkuatan dlm mngluarkan suara tentunya berbeza tergantung dari besarnya tegangan yg digunakan.

1.1.5.3. jenis: speaker pasif - sub woofer -woffer speaker 3ways-midrange -tweeter -full range

1.1.6. keyboard

1.1.6.1. berisi susunan huruf,angka dan fungsi kwalan yg lain. berbentuk papan n ada pelbgai tombol(button)

1.1.6.1.1. fungsi:menampilkan angka,huruf n simbol pada monitor komputer yg kemudian dicetak mnjdi dokumen atau simpan data penting dlm komputer

1.1.6.2. jenis ada 4 :

1.1.6.2.1. qwerty Dvorak alphabetic numeric

2. 2) linux dan mac

2.1. operating system

2.1.1. satu set program yang menyelaraskan semua aktiviti di kalangan komputer atau perkakasan peranti mudah alih

2.1.2. mengontrol fungsi hardware seperti memori, CPU, harddisk, dan hardware lainnya dan juga mengatur fungsi program software agar terhubung dengan hardware tersebut

2.1.3. Sistem operasi juga terbahagi kepada empat bahagian iaitu windows , linux , mac os dan virtualization

2.2. mac

2.2.1. -Cepat meningkat dan diiktiraf secara meluas -Direka untuk dijalankan hanya dengan komputer Apple -Tidak banyak digunakan sebagai OS Windows -Program aplikasi yang lebih sedikit telah ditulis untuknya. -Diperkenalkan pada tahun 1984 untuk Macintosh PC

2.2.2. jenis-jenis mac

2.2.2.1. Windows OS X High Sierra

2.2.2.2. Mac OS X Mountain Lion

2.2.2.3. Mac OS X Maverick

2.2.3. kebaikan mac

2.2.3.1. mudah untuk guna

2.2.3.2. Sangat sulit diserang virus, malware, ataupun spyware

2.2.3.3. mac os boleh jalankan window pada masa yang sama

2.2.4. keburukan

2.2.4.1. Mahal kerana merupakan salah satu daripada produk Apple

2.2.4.2. Tidak sesuai untuk aplikasi games dan server

2.2.4.3. Lebih sesuai untuk mereka bentuk grafik

2.2.4.4. Mac OS tidak dapat digunakan bersama-sama sistem pengoperasian lain yang tidak menggunakan sistem Mac OS.

2.2.4.5. Software di Mac OS tidak lengkap.

2.3. linux

2.3.1. apa itu linux ?

2.3.1.1. Linux merupakan salah satu sistem operasi komputer yang masih digunakan pada hari ini

2.3.1.2. Linux merupakan sebuah sistem operasi yang telah dikembangkan daripada Unix atau lebih dikenali dengan klon kepada Unix.

2.3.1.3. Linux adalah sistem operasi yang dicipta secara percuma dan bebas untuk mengkajinya, mempelajarinya, mengagihkannya serta mengubah suai mengikut kehendak pengguna itu sendiri.

2.3.2. jenis linux

2.3.2.1. Debian Linux

2.3.2.2. Red Hat Linux

2.3.2.3. Linux Mandrake

2.3.2.4. Caldera Linux

2.3.2.5. Slackware Linux

2.3.2.6. Suse Linux

2.3.3. kebaikan

2.3.3.1. Linux boleh menjalankan banyak tugas

2.3.3.2. Bebas daripada virus

2.3.3.3. Kos rendah (percuma)

2.3.3.4. Mudah didapati

2.3.3.5. Mudah didapati

2.3.3.6. Boleh dijalankan dalam banyak mesin

3. 3)tatacara penggunaan microsoft

3.1. microsoft office (word)

3.1.1. suatu aplikasi pengolah kata berupa huruf yg biasanya dgunakan utk mmbuat laporan dan dokumen yg lain . penggti kpd typewritter yg kuno

3.1.1.1. fungsi:

3.1.1.1.1. membuat dokumen dgn cepat n mudah

3.1.1.1.2. menyimpan dokumen dgn format yg pelbgai n seragam

3.1.1.1.3. dokumen yg dihasilkan mmpu dicetak n menjimatkan masa

3.1.2. kelebihan : kekurangan:

3.2. microsoft office ( powerpoint)

3.2.1. utk perbentangan dalam bentuk slida mmudhkan perbntgan krana mmpnyai byak fasiliti yg canggih

3.2.1.1. fungsi:

3.2.1.1.1. dapat mmbuat perbentngan dlm bntuk slide yg menarik

3.2.1.1.2. video , audio n gmbar dpt ditambah ke perbentgn

3.2.1.1.3. perbentangan dpt dibuat dlm bentuk 'softcopy' n diakses dlm pernti komputer

3.2.2. kelebihan : *mudah dioperasikan *mmpnyai animasi n design yg menarik *dpt mengedit foto scara langsung kekurangan: *hrga tinggi bg yg ori *file mudah hilang jika komputer diserang virus *powerpoint w0q6 hnya boleh dibuka

3.3. microsoft office (excel)

3.3.1. aplikasi utk memproses data secara automatik yg dpat berupa perhitungan asas,formula,penggunaan fungsi2,pemprosesan data n jadual,sarta serta pengurusan data. kegunaan utk keperluan pentadbiran dri segi sedrhna hingga kompleks

3.3.1.1. fungsi:

3.3.1.1.1. mmbuat laporan kewangan

3.3.1.1.2. menghitung kadar mata wang

3.3.1.1.3. mmbuat grafik n jadual dri pengiraan

3.3.1.1.4. mmbuat persmbhan lebih praktikal n mudah

3.3.1.1.5. mnunjukkan data dgn tepat , kemas n tepat

3.3.2. kelebihan: *mmpu menyimpan data yg besar dgn 1juta baris n 16000 kolum dlm satu sheet *program penggunaan rumus yg lengkap n mmbuat file mnjdi lebih teratur . kekurangan : *software ini berbayar *aplikasi ini memerlukan memory (RAM) dan prosessor yg besar

3.4. sumbangan microsoft dalam dunia islam

3.4.1. sbgai medium dakwah cth buku , artikel

3.4.2. alat bantu mengajar cth khutbah .ceramah

3.4.3. mengurus data vth kalendar , kewangan

3.4.4. memajukan dunia islam cth kemahiran teknologi meningkat

4. 4)moodle

4.1. singkatan dari modular object oriented dynamik learning environment. ,moodle ni adalah platform pembelajaraan yg direka utk menyediakan pendidik,pentadbir n pelajar dgn ssyem yg mantap,selamat n bersepadu utk mwujudkan persekitaraan pmbljran peribadi.

4.2. moodle ni mcm e-kelip( E-Learning) ataupun distace leraning (pembelajaran jarak jauh)

4.2.1. fungsi moodle

4.2.1.1. sembang(chat)

4.2.1.2. pendidkan

4.2.1.3. blog

4.2.1.4. mencari isu

4.2.1.5. forum

4.2.1.6. bisnes

4.2.1.7. kuiz

4.2.2. cara penggunaan

4.2.2.1. 1.sila ke laman web. moodle.org 2.sila log in akaun moodle anda 3.jika masih tiada akaun, anda boleh sign up n create akaun anda 4.boleh donwload moodle ini kedalam laptop atau telefon bimbit ,,, 5.sbrang pmbrithuan boleh di cek di notification dan sbrg mesej boleh dicek di mesage 6.di COMMUNITY FORUMS anda dpt mluangkan masa dgn mmbca plbgai forum dan post dn boleh lihat siapa yg online. 7. kita juga boleh bersembnag dgn pnggunaan moodle yg lain.dgn hnya mnekan pngguna yg kita mahu chat. situ jugok ye papar sape online sapa x.. 8.di tracker , kita dpt mmbuat isu utk dibca oleh pnggune moodle yg lain ayau mmberikan komen ttg moodle.sblum nok wak aduan mesti ade satu akaun moodle tracker. 9.di moodle.net , kita dpt enrolls kos yg kite pelajari sbg cotoh - sub teknologi 10. boleh ulan kaji . boleh tambahkan koleksi kuiz n tekan ann entry diruangan tersenut. 11.selain kuiz, buku2 juga disediakan utk pngguna moodle utk baca.

4.2.3. kelebihan

4.2.3.1. mudah utk digunakan

4.2.3.2. moodle dalam bhsa anda

4.2.3.3. gunakan bila2 masa, dimana shaja . pada mana2 peranti

4.2.3.4. percuma dgn tiada byran pelesenan

4.2.3.5. utk guru -beban dikurangkan -guru dapat mmbuat pemerhatian

4.2.3.6. utk ibubapa -dpt awasi anak2

4.2.3.7. utk pelajar -mudah utk pelajar -dapat akses pada bila2 masa

4.2.4. keburukan

4.2.4.1. mmerlukan tenaga pakar

4.2.4.2. memerlukan bayaran lebih

4.2.4.3. masalah mengakses masuk

4.2.4.4. memerlukan aplikasi khusus

4.2.5. pengguna moodle

4.2.5.1. kanak2

4.2.5.2. pelajar uni

4.2.5.3. pejabat kerajaan dan syarikat

4.2.6. tinjauan moodle di luar negara

4.2.6.1. united state

4.2.6.2. itali

4.2.6.3. turki

4.2.6.4. india

4.3. dpat di donwload,dgunakan atau pun dimodikasi oleh siapa shaja dgn lisensi scra GNU(general public license).

5. 5) e-publishing(penerbitan elektronik)

5.1. penerbitan eletronik mrupkan suatu penerbitan yg menggunakan alatan eletronik atau digital utk mnghasilkn karya dan atrikel,pmbgunan perpustkaan dgital dll

5.2. penerbitan elektronik adlh proses publikasi dimana manuskrip tersebut dsmpaikan dlm format elektronik,diedit,dicetak dan bahkan didistribusikan ke pembaca(pengguna) dlm bntuk eletronik dgn mnggunakan tknologi komputer n telekomunikasi.

5.2.1. how to use ?

5.2.1.1. E-publising ni mcam menerbitkan buku atau menerbitkan majalah kpd org rmai ttpi hnya mnggunakan alat eletronik n aplikasi serta software yg berkaitan berbanding kertas . ibrat kata jimat masa n duit

5.2.2. jenis-jenis

5.2.2.1. 1.E-jurnal: http://www.e-jurnal..com/ 2.E-buku: http://shamela.ws/ 3.E-tesis dan disertasi 4.E-arkib dan fail belakang 5.Lembaga Pengumuman 6.Sumber multimedia dll

5.2.2.1.1. kebaikan

5.2.2.1.2. keburukan

5.2.3. contoh

5.2.3.1. online : perisian kolaboratif contohnya: google drive , jive , fliphtml. Sign in to FlipHTML5

5.2.3.1.1. penerbitan elektronik juga dikenali sbgai desktop publising .. penerbitan digital > penerbitan atas talian (online publising > oenerbitan elektronik

5.2.3.2. online : apps http://offline.fliphtml5.com/nkijl/hwx

5.2.3.3. offline : microsoft publisher cd-ROM , PENDRIVE DLL

6. 6) kandungan alat penciptaan(content creation)

6.1. sumbangan maklumat kpd media terutamnya media digital utk pngguna dlam konteks tertentu

6.2. kandungan alat penciptaan

6.2.1. business software

6.2.1.1. -pemprosesan perkataan

6.2.1.2. penyebaran risalah

6.2.1.3. petbentangan

6.2.1.4. pengambilan nota

6.2.1.5. pengurusan projek

6.2.1.6. perakauanan

6.2.1.7. pengurusan dokumen

6.2.2. kebolehbacaan

6.2.2.1. -aplikasi utk alat penciptaan kandungan pembaca adalah"hemingway editor" -gred aplikasi ini membolehkan anda lebih menyerlahkan ayat yg rumit atau sukar utk mmbaca frasa n imbuhan

6.2.3. rumah/penddikan/[eribadi

6.2.3.1. -kewangan,peribadi

6.2.3.2. penyediaan cukai

6.2.3.3. penerbitan(utk kgunaan peribadi)

6.2.3.4. galeri seni atau imej

6.2.3.5. rekabentuk rumah atau lanskap

6.2.3.6. pemetaan

6.2.4. multimedia

6.2.4.1. -satu cara yg bgus utk mngekalkan perhatian penonton utk melihat atau mndgar dri awal dgn mnggunakan alat visual -xper;lu utk mmbuat trun perisian yg sukar kerana aplikasi sprti vdeo editor boleh diakses mlalui laman web

6.3. kelebihan

6.3.1. mengemaskini laman web blog-videografi

6.3.2. pemasaran atau penerbitan

6.3.3. ekspresi diri

6.3.4. pengedaran

6.3.5. penyelenggaraaan akaun media sosial

6.4. kesimpulan

6.4.1. kandungan alat penciptaan yg bnyak diapliasikan dlm khdupan sharian dgn kmudhan ini . menjimatkan masa dan kerja2 yg mnggunakan application software ini lebih cantik,kemas n bermutu

7. 7)casting tools

7.1. cam studio

7.1.1. camstudio ni screencast software

7.1.2. boleh buat movies

7.1.3. camstudio ni free dan boleh downloaded kat web site (http://camstudio.org/) atau SourceForge.net(http://sourceforge.net/projects/camstudio/)

7.1.4. beberapa cara utk guna camstudio

7.1.4.1. boleh buat video demostrasi dari pelbgai software

7.1.4.2. boleh buat video tutorial dari sekolah atau kolej

7.1.4.3. boleh menggunakannya untuk merakam masalah berulang dengan komputer supaya anda dapat menunjukkan orang sokongan teknikal

7.1.4.4. boleh menggunakannya untuk merakam teknik dan teknik baru yang kita temukan di program perisian kegemaran sebelum kita terlupa benda tersebut.

7.1.4.5. boleh buat video berdasarkan pengetahuan kita dan jual produk tersebut

7.2. jing

7.2.1. jing is screencasting computer program launched in 2017 sbgai projek jing by the techsmith corporation.. software akan mengambil gambar atau video utk pengguna komputer dan upload kat web,FTP,komputer atau clipboard.

7.2.2. jika upload kat web , program tersebut automatik akan create a URL kat kandungan so kita dapat share dgn org lain.

7.2.2.1. kebaikan

7.2.2.1.1. simple format n keupayaan untuk memuat naik dengan cepat. -screencast web -file

7.2.2.1.2. available for window and apple mac

7.2.2.1.3. crosshairs view (pandangan silang) -anda dapat fokus di mana2 area screen

7.2.2.1.4. free donwload

7.2.2.1.5. does not require a current network use it

7.2.2.1.6. mudah utk guna

7.2.2.1.7. dapat menangkap gambar n record video pada screen laptor bersama sound

7.2.2.2. keburukan

7.2.2.2.1. luput tarikh

7.2.2.2.2. limited aditing

7.2.2.2.3. need acc screencast.com utk gune

7.2.3. user kene sign-up utk buka akaun sebelum guna software ini.

7.3. screencast

7.3.1. video utk meneruskan dan aktiviti yang dilakukan oleh pengguna pc .rakaman apa yang sedang berlaku di skrin, apabila pengguna menggunakannya dalam kebanyakan kes, pengguna bercakap dengan lantang atau menambah suara ke rakaman, untuk memberi komen tentang apa yang berlaku di skrin.

7.3.1.1. about screencast...

7.3.1.1.1. free basic recorder can record tpi max hanya 15 minit

7.3.1.1.2. audio naratif boleh didapati dan memerlukan versi pro untuk membolehkan rakaman audio komputer

7.3.1.1.3. pro akaun juga akan dapat alat penyunting video

7.3.1.1.4. akaun pro membolehkan anda mengalih keluar screencast-o-matic watermark,pasword protect your screencast and donwload a JAVA app yang membolehkan anda merakam screnncast secara offline

7.3.1.2. usage

7.3.1.2.1. webcam atau live stream dan share kandungan scra online

7.3.1.2.2. guna alat screencast akan jadi cara terbaik utk buat keseluruhan video tutorial , demostrasi mcm mane nok guna software , menyelesaikan masalah komputer atau ciri yang khusus

7.3.1.2.3. dapat menambah keterangan video , share it , upload kat youtube dan mana2 media sosial atau save video sbgai mp4,AVI atau flash video

7.4. kelebihan utk ummah

7.4.1. 1>perbincangan scra privasi 2>mnbgkan kemudahan powerpoint 3>mklumat dpt trsebar dgn pntas n mudah

8. 8)kolaboratif

8.1. perisian kolaboratif

8.1.1. calendering

8.1.1.1. allow people to capture & record scheduled meeting n events

8.1.1.2. products: google,IBM Lotus Notes,Microsoft Exchange

8.1.1.3. boleh pilih mana2 kalendar yg kita nak

8.1.1.4. boleh je accessed mana2 komputer

8.1.1.5. menyediakan pelbagai kalendar utk user lihat n atur personal n bisnes .

8.1.1.6. pengisian aplikasi yang membantu melakukan tugasan bersama

8.2. alat perkongsian

8.2.1. butang untuk perkongsian sesuatu aplikasi

8.3. web conferencing(

8.3.1. live meetings/presentation kat internet

8.3.2. share apps , kebolehan seseoang utk shre dokumen atau lulus kawalan aplikasinya kepada orang lain dalam mesyuarat

8.3.3. products: 1. pergi meeting 2.live meeting 3.skypepro 4.webex

8.3.4. support the following feature

8.3.4.1. rich media presentation (cam or digital video camera)

8.4. share webspaces(share things)

8.4.1. menyediakan kemudahan dokumen

8.4.2. project members n collagues boleh shre dokumen , gambar n other information

8.4.3. menyediakan cara yang berkesan dan cekap untuk memantau keperluan perjalanan

8.5. kebaikan

8.5.1. kerja menjdi sistematik

8.5.1.1. hasil kerja terperinci

8.5.1.2. mudah difahami

8.5.2. mengatur projek

8.5.2.1. tidak membuang masa

8.5.2.2. perancangan lebih teliti

8.5.3. membina pasukan jarak jauh

8.5.3.1. menjimatkan kos

8.5.3.2. menjimatkan masa

8.5.4. hasil jadi lebih kreatif

8.5.4.1. lebih produktif

8.5.4.2. otak berhubung

8.5.5. memudahkan organisasi

8.5.5.1. membentuk kumpulan

8.5.5.2. pengagihan tugas

8.6. keburukan

8.6.1. perselisihan dalam komunikasi

8.6.1.1. nada suara berlainan

8.6.1.2. "typing error"

8.6.2. kelemahan keselamatan

8.6.2.1. boleh digubal

8.6.3. tidak boleh dipercayai(unriebility)

8.6.3.1. salah guna

8.6.3.2. sumber tak diketahui

8.6.4. perincian sukar diteliti

8.6.4.1. buta it

8.6.5. masalah rangkaian internet

8.6.5.1. terbatas

8.6.5.2. kos

8.7. mindmeister

8.7.1. present yr ideas

8.7.2. collaborate with multiple user

8.7.3. mindmapping brainstorming

8.7.4. on all devicess(web,ios,android

8.8. fungsi tes teach

8.8.1. dpat berkongsi maklumat dgn masyarakt

8.8.2. mmbantu guru mmbuat pgjran dgital yg boleh dikongsi bersama dgn pelajar.

8.8.3. dpt mmbuat pelajaran interaktif dgn kandungan atau idea anda sendri

8.8.4. pelajar boleh mnggunakan TES TEACH utk mncipta pljran n persembhan msing2 sbg cara utk mmpamerkan pmhaman mngnai topil tertntu.

8.9. Alim

8.9.1. share what u learned with other who read yr text

8.9.2. interactive community around islamic net

8.9.3. islamic terms dictionary

8.9.4. organize yr text and chapter n then share them with other.

8.9.5. create n manage yr own chat forum

8.10. halaltrip

8.10.1. first prayer tracker

8.10.2. in flight prayer time and direction finder when u are on a plane

8.10.3. arah kiblat

8.10.4. boleh cari restoran halal yg berdekatan

8.10.5. time solat dan masjid yg terdekat

8.10.6. trip planning ideas to plan yr next Halal travel experience

8.11. kesimpulan

8.11.1. mmbntu msyrkt mslim utk lebih cekap mnggunakan ssuatu perisian app yg ditubujkan dlm klgn msyrakat muslim sendri

8.11.2. boleh mnngunakn kreativiti tersendri utk mnubhkan medium dakwah mlalui app TESTTEACH

8.11.3. memudahkan pelajar yg ingin mlnjutkan pmbeljran ataupun inigin mngmbra ke luar ngara(halal trip)

8.11.4. mnyaksikan ciptaan ALLAH n kbesrannya

8.11.5. pelajari budaya islam yg diamalkn di oversea

8.11.6. mewarnai sesi belajar n pgjran di alam u mhupun sekolah dlm penggunaan mindmapping.

9. 9)social networking tools

9.1. menyediakan analisis rangkaian dan kemudahan sambungan untuk membolehkan orang memahami struktur masyarakat dan mempengaruhinya dari masa ke masa

9.2. tool range from facebook and twitter

9.2.1. statistics of social networking *popular social networking *fast growing social networking *factors

9.2.1.1. faktor - facebook _ twitter - instagram - whatsapp

9.3. senyap mengumpulkan maklumat dari populasi yang ditentukan dengan membaca e-mel

9.3.1. muslim sebgai inspirasi : *mohamad ibnu musa *194h(780m)(uzbekistan) *262h(850m)(baghad) *penerjemah,ahli geografi , astronomi,teori seni muzik *konsep trigonometri(sin,kos,tan)

9.3.2. AL JABAR --penggabungan teori angka rasional , irasional n magnitude --menjadi sebyah dimensi baru

9.3.3. ANGKA TOL --memudahkn perhitungan perpuluhan ,ratusan bahkan jutaan --teori2 para ilmuan muslim,ketinggian,gunung,kedalaman n lembah

9.3.4. logarisme/logaritma --penyusunan setiap kaedah matematik lebih jelas n teratur --linear,kudratik

9.4. bagus utk sharing resources. social bookmarking sites like diigo allow for students (and the instructor) to save and share resources . students to work together on a collection of resources.

9.4.1. kebaikan

9.4.1.1. peka n cakna perkembgn global

9.4.1.2. mningktkan mutu pendidikan

9.4.1.3. pemindhan maklumat scara langsung n tak langsung

9.4.1.4. tingktnkan ekonomi negara

9.4.2. keburukan

9.4.2.1. maklumat palsu

9.4.2.2. keruntuhan moral n akhlak

9.4.2.3. pengaruh yg negatif

9.4.2.4. leka n alpa

10. 10)web authoring tools & blog

10.1. alat pengarang ialah perisian yg digunakan untuk menulis web

10.1.1. cth: HTML (hypertext markup language) ialah bhasa penanda utk penghasilan laman web . mnydiakan cara mnghasilkan dokumen berstruktur

10.2. dari sistem pengurusan kandungan perusahaan(cms)

10.2.1. perisian utk mnukar kpd teknologi kndungan web sperti simpan sbgai HTML

10.3. melalui microblogging aplikasi mudah alih,sama ada berasaskan web atau tidak

10.3.1. HTML ialah skim penegekodan yg digunakan utk mnghsilkan n memformatkan sbuah dokumen web

10.4. version

10.4.1. HTML

10.4.1.1. HTML1 - tag baru text highlight image display

10.4.1.2. HTML2 : edit boxes , list boxex,buttons

10.4.1.3. HTML3:mathematical,equations,formulas,flexible figures

10.4.1.4. HTML4 : accessibility printing tables

10.4.1.5. HTML5 : semantic elements -header,article,section Attributes of form elements -number,date,time,calendar multimedia elements -audio,video

10.4.2. HTML dokumen

10.4.2.1. head

10.4.2.2. body

10.4.2.3. mula dgn <head> akhir dengan <head>

10.4.2.4. kelebihan alat pengarang berasaskan web

10.4.2.4.1. jika xdop pengrang berasaskan web,akses boleh dilakukan melalui pelayar web standard.

10.4.2.4.2. mmandangkan ia dpt diekses menerusi pnyemak imbas web(ggle) n smbungan internet, fleksibiliti yg disediakan sgt besar

10.4.2.4.3. mnjimatkan masa, tenaga n wang dgn memberi anda kwalan penuh trhdap penciptaan hosting n pengedran kurusu anda

10.5. jenis web authoring tools

10.5.1. salah satu jenisnya ialah editor kompaun(editor WYSIWYG)+ editor berasaskan kod tulen

10.5.1.1. contoh

10.5.1.1.1. mincorosoft frontpages

10.5.1.1.2. netobject fusion

10.5.1.1.3. macromedia dreamweaver

10.6. url (uniform resource locator)

10.6.1. melayari world wide web

10.6.2. mengakses pelngai laman HTML dri WEB n mrupakan rjukan kpd sumber di internet

10.6.3. boleh menunjukkan kpd sumber lain pda rgkaian sprti pertnyaan pangkalan data n output arahan

10.7. web page

10.7.1. dokumen yg sesuai utk world wide web n pelayar web

10.7.2. penyemak imbas web

10.7.3. menyelaraskan pelbgai elemen web utk halaman web tertulis

10.7.4. fungsi : fungsi komunikasi: guna pemograman web yg dilengkapi fasilitas fungsi informasi: utk mnympaikan isinya fungsi entertainment: serana hiburan , pggunaan animasi gmbar bergerak dpt tingkat oretasi desain fungsi tranksasi : trnsasi bisnes, mnghubungkan perusahaan

10.8. apa itu blog ?

10.8.1. 1-jurnal peribadi dlm talian atau bku harian yg kerap dikemas kini

10.8.2. tempat berkongsi pemikiran

10.8.3. plbgai jenis blog n tiada peraturan yg tetap mngenainya

10.8.4. prkra baru dipapari pda bhg pling atas agr pelwat boleh mmbca

10.8.5. kelebihan : -pnerbit sgra adgn hnya 1klik , mudah dbina n diselnggara -lebih mudah utk mmaparkan smua jenis smber maklumat -merangkumi pmbca yg lebih rmai tnpa kehilangan kualiti maklumat keburukan : - dirujuk dri blog mrupakan mklumat palsu -alat mnjatuhkan sseorang sprti hal yg berlaku berkaitan politik ngra -alat utk mnyebar unsur2 xbermoral

10.8.6. fungsi blog

10.8.6.1. 1) ekspresikan pandgn anda

10.8.6.2. pasaran atau menggalakkan ssuatu

10.8.6.3. menolong orang

10.8.6.4. buat duit

10.8.6.5. berdakwah

10.9. sumbangan dalam islam

10.9.1. blog islamik : nouman ali khan -blog ini mmbuat bnyak vdeo dakwah,ilustrasi menarik,aplikasi utk mmuat trun al-quran serta terjemahan n pelbagai kemudahan lain blog faham fiqh al-aqsa -laman blog ini dipaparkan dalam tiga bahasa ,mnyediakan vdeo terjemahan nhasa isyarat utk glongan cacat pendegaran, audio FAQ utk glongan ccat pnglihatan n pautan ke laman web NGO yg prihatin dgn isu palestin

11. 11)survey & polling

11.1. survey -mngkur pndpt org rmai pda topik yg luas utk mndpt maklum blas prg rmai scra terperinci poll -satu soalan yg mmpunyai banyak plihan jwapan

11.2. perbezaan poll & survey

11.2.1. poll -pendek -terperinci -singkat -sikit survey -panjang -umum -lama -banyak

11.3. aplikasi

11.3.1. digunakan ialah survey monkey

11.3.2. survey monkey adalah kajian dlm talian perisian berasaskan awan pembangunan sbgai sbuah syarikat perkhidmatan

11.3.3. aplikasi ini diasaskan oleh Ryan Finley pada tahun 1999

11.3.4. kelebihan

11.3.4.1. -dpt mmbuat penilaian kefafaman sseorang trhdp ssuatu -mmbuat soal slidik trhdp sstu perkhdmtan yg dgunakan -mngumpulkan informasi data pelanggan dri survey kita *facebook , email , website , whatsapp

11.4. kelibihan n keburukan survey n poll

11.4.1. kelebihan -dpt mngthui penngkatan atau pengurangan individu yg menganut agama islam di seluruh dunia. contoh : Eropah -dpt mengetahui thap kefahaman pelajar tentang ssuatu ilmu yg diperolehi contoh : subjek mantiq

11.4.2. keburukan -memburukkan imej islam cth : islam dikatakan terrosist atau penggans -pnyebaran berita sohih kmgkinan berlaku pengkhianatan cth: ngra lain bermusuh dgn ngra islam krana mnganggap islam agama yg xbertamadun.

11.5. kesimpulan

11.5.1. mudah n pantas

11.5.2. dpt menilai pndpat masyarakat

11.5.3. penyelesaian masalah

12. 12)maktabah syamillah dan perisian islamic software

12.1. pengenalan

12.1.1. sbuah program komputer yg memuat naik pelbgai kitab keislaman

12.1.2. berfungsi sbg perpustakaan digital dgn tknik pncrian objek yg mudah

12.1.3. berzaiz 1.95GB sblum ekstrak

12.1.4. lebih kurang 8gb slpas diestrrak

12.1.5. mmuat naik bnyak kitab2 induk b,arab dlm plbgai cbang ilmu agama seperti ilmu tafsir,fiqh,usul fiqh,tasawwuf,hadith dan lain-lain

12.2. latar belakang

12.2.1. diterbit oleh jaringan dakwah Salafi Wahabi di dunia maya. www.shamela.ws dan https://.almeshkat.com

12.2.2. mglami plbgai satu bentuk respon umat islam terhdap perkembngan teknologi dunia terutamanya teknologi komputer

12.2.3. sbg slah satu bentuk respon umat islam terhadap perkembngan teknologi dunia terutamanya teknologi komputer

12.2.4. masih lagi menyimpan kitab2 berfahaman salafi wahabi

12.3. kitab-kitab ksalaf wahabi

12.3.1. kitab2 ibnu taimiyah

12.3.2. kitab2 ibnu qayyim Al-Jauziyah

12.3.3. kitab2 muhammad nashiruddin Al-Bani

12.4. kebaikan

12.4.1. boleh diisi dgn plngai buku pkar bid'ah dgn ketentuan2 utk xmnyebarkannya ttetapi utk menolaknya.

12.4.2. percuma dan boleh dimuat turun di laman web Maktabah Syamilah secara percuma.

12.4.3. tidak perlu pemasangan kerana ia adalah jenis yang mudah alih

12.4.4. selain buku yg disediakan di laman web Maktabah Syamilah,pengguna juga boleh memperkayakan perpuastkaan peribadi dengan memasukkan fail microsoft word ke dalam perisian maktabah Shamilah.

12.4.5. jimat masa n tenaga kerana tidak perlu bersusah payah mncari kitab2 di perpustakaan n menjimatkan kos untuk membeli kitab2

12.5. keburukan

12.5.1. perisian menggunakan ruang yg agak besar utk dimuat turun

12.5.2. para pengguna juga perlu berhati-hatiketika mncari kitab krana masih lagi terhdap kitab2 yg berfahaman salafi wahabi

12.5.3. pengguna yg tidak dalam b,arab, mereka mngkin mnglmi sdikit msalah krana penggunaan bhasa utama bg perisian ini ialah b.arab.

12.5.4. boleh mengubah kandungan kitab juga boleh menyebabkan hasil kesusasteraan diragui dan tidak sahih.

12.6. iMasjid

12.6.1. pengenalan

12.6.1.1. imasjid mngumpulkan mklumat berkaitan dgn masjid di malaysia. dapat maklumat penting sprti mklumat hbungan sejarah,kemudahan,imej,aktiviti hrian masjid. dapat mmperoleh mklumat mngenai jdual hrian n latar belakang Ustaz kegemaran.

12.6.2. ciri-2 utama

12.6.2.1. menunjukkan lokasi masjid yg terdekat

12.6.2.2. mmberitahu waktu solat fardhu masuk mngikut lokasi2 tersendiri

12.6.2.3. mngikuti prkmbngan latar blkang masjid2 dan ustz terkenal yg dikagumi

12.6.2.4. dpt mngthui dgn aktvti2 di masjid berdekatan anda

12.6.2.5. dpt menentukan arah kiblat

12.6.2.6. mbolehkan pngguna mmbuat ulasan n penilaian trhdap aplikasi ini

12.6.3. kelebihan

12.6.3.1. bleh guna scra percuma

12.6.3.2. boleh dimuat trun dri App store n play store

12.6.3.3. baru sahaja dikemaskini iaitu pada 26mei 2017

12.6.3.4. baru shja dikemaskini pada 25mei 2017

12.6.3.5. aplikasi ini berfungsi di luar talian dgn qiblah dan masa doa sahaja

12.6.3.6. boleh terus memaut ke peta google untuk menunjuk arah masjid

12.6.4. kelemahan

12.6.4.1. lambat berfungsi

12.6.4.2. tiada bunyi pemberitahuan yg mnunjukkan solat fardu sudah masuk

12.6.4.3. imasjid merangkumi semua masjid dri kuala lumpur dan selangor sahaja

12.6.4.4. penunjuk qiblat yg kurang tepat

12.6.5. mutiara hadis

12.6.5.1. dibangunkan oleh keluaran uitm

12.6.5.1.1. normaly kamal ismail

12.6.5.1.2. nurazzah abdul rahman

12.6.5.1.3. zainab abu bakar

12.6.5.2. keburukan

12.6.5.2.1. hanya menyediakan terjemahan 6kitab

12.6.5.2.2. hanya boleh melalui online

12.7. mengaji.com

12.7.1. pengasas:Ariz ramli(caprice)

12.7.2. bulan pelancaran aplikasi:MAY 2017

12.7.3. tujuan penubuhan aplikasi:memupuk budaya mengaji di kalangan umat islam seluruh dunia

12.7.4. muat turun percuma hanya di google play store dan app store

12.7.5. mengaji

12.7.5.1. mmpunyai 10 org qari yg terkenal dri serata dunia :

12.7.5.1.1. itally

12.7.5.1.2. singapura

12.7.5.1.3. france

12.7.5.1.4. malaysia

12.7.5.1.5. makkah

12.7.5.1.6. los angeles,USA

12.7.5.1.7. indonesia

12.7.6. doa harian

12.7.6.1. memprtikkan bacaan doa dripada qari2 terkenal

12.7.7. waktu solat n azan

12.7.7.1. ada pilihan qari utk melaungkan azan setiap masuk waktu solat

12.7.8. progress

12.7.8.1. halaman yg memaparkan rekod perkembngn surah2 yg telah dibaca dan disemak oleh ustaz

12.7.9. feature

12.7.9.1. skrin akan bermain tenpa "sleep" skrin anda

12.7.9.2. terjemahan bm n bi.baca bersamaan ejaan rumi

12.7.9.3. gunakan "jump-point" ayat di mengaji.com

12.7.10. kelebihan -dapat mmbaca alquran dgn lebih mudah -dpt memilih dgn mudah surah yg ingin dibaca dpt mngtahui tempoh bacaan alquran -dpt mmahami maksud ayat alquran itu sendiri keburukan - memerlukan akses internet tiada bunyi pemberitahuan yg mnunjukkan waktu solat masuk -tiada lagi guru tenaga pengajar yg ada disamping untuk membetulkan tajwid bacaan seseorang

12.8. muslim pro

12.8.1. kebaikan -aplikasi ini sgt sesuai pada bulan ramadhan -waktu solat yg tepat dan fleksibal,mampu menyesuaikan diri dimana2 ngara anda berada -alquran dgn tulisan yg jelas,mudah untuk mncari hlman utma surat,surah dan juzuk -mmpunyai doa2 harian yg sering kita amalkan

12.8.2. keburukan -mmrlukan capaian internt utk mgakses waktu solat ketika anda berpindah ke lokasi tmpat yg baru -ruang storage yg besar iaitu sekitar 70mb -iklan dari ggle yg di dalam jika xbertukar kpd "premiun version"

12.9. kemudahan yg lain

12.9.1. surah2 popular

12.9.2. mesej

12.9.3. doa2 harian

12.9.4. kalkulator zakat

12.9.5. tasbih

12.9.6. livestream makkah

12.9.7. masjid berdekatan

12.9.8. makanan halal

12.10. natijahnya

12.10.1. pengetahuan imliah

12.10.2. medium dakwah

12.10.3. umat islam mempu

12.10.4. mencapai kemajuan yg pesat

12.10.5. jalan alternatif

12.10.6. islamic software