Начать. Это бесплатно
или регистрация c помощью Вашего email-адреса
DREPTURI создатель Mind Map: DREPTURI

1. Câteva dintre drepturile fundamentale ale omului

1.1. Toți oamenii sunt egali în fața legii și au, fără nici o deosebire, dreptul la o egala protecție a legii. Toți oamenii au dreptul la o protecție egala împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta declarație și împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare.

1.2. Orice persoana are dreptul la o cetățenie.

1.3. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetățenia sa sau de dreptul de a-și schimba cetățenia.

1.4. Orice persoană are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanți liber aleși.

1.5. Orice persoana are dreptul de acces egal la funcțiile publice din tara sa.

1.6. Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii sale, la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, precum și la ocrotirea împotriva șomajului.

1.7. Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciilor sociale necesare; el are dreptul la asigurare în caz de șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, în urma unor împrejurări independente de voința sa.

2. Când și unde au apărut drepturile omului?

2.1. Primele declarații oficiale care consemnează necesitatea respectării drepturilor omului datează din perioada iluministă (secolul al XVIII-lea) odată cu „Cartea drepturilor coloniilor americane”și „Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului”, apărută în timpul Revoluției Franceze. După Al Doilea Război Mondial, la 10 decembrie 1948, Organizația Națiunilor Unite și-a asumat „Declarația Universală a Drepturilor Omului”.

3. Primii filosofi care au enunțat conceptul de drepturi

3.1. Dreptul natural a devenit proeminent în timpul Iluminismului, enunțat de filosofi precum:

3.1.1. John Locke

3.1.1.1. Citate: Orice om este proprietarul propriei persoane. El şi numai el are dreptul asupra persoanei sale, iar orice nedreptate izvorăşte din prea mare iubire faţă de noi înşine, şi din prea puţină iubire faţă de alţii.

3.1.2. Francis Hutcheson

3.1.2.1. Citate: Cea mai reuşită acţiune este aceea care aduce cea mai mare fericire celui mai mare număr de oameni.

3.1.3. Jean-Jacques Burlamaqui

3.1.3.1. Citate: Omul se naşte liber şi totuşi e veşnic încătuşat.

4. Filme:

4.1. The Boy in the Striped Pyjamas: Bazat pe romanul omonim al scriitorului irlandez John Boyne, filmul „The boy in the striped pyjamas” este o dramă profundă a cărei acțiune este plasată în timpul celui de-al doilea Război Mondial și se referă la situația deplorabilă a evreilor din lagărul de la Auschwitz, toată povestea fiind văzută prin ochii inocenți ai lui Bruno, copilul în vârstă de 8 ani al comandantului german al taberei de concentrare.

4.2. The Help: Este o dramă emoţionantă, povestită cu umor şi speranţă, despre prietenie, curaj şi, mai ales, despre puterea de a inspira schimbări sociale. Acţiunea se desfăşoară în Jackson, Mississippi, în anii ‘60. Povestea pune în scenă relaţia care se construieşte între trei femei diferite, dar extraordinare, o prietenie greu de imaginat, consolidată în jurul unui proiect editorial secret, care încalcă normele sociale şi care le supune pe cele trei femei unui mare risc.

4.3. I am Sam: Sam Dawson are mintea unui copil de 7 ani și este obsedat de Beatles. Are o fiică cu o femeie de pe străzi, căreia îi dă numele Lucy Diamond (după cântecul lui Beatles). Sam își dă seama de limitările sale și încearcă să o ajute pe aceasta să se poată realiza în viață, acolo unde el n-a putut… Autoritățile se sesizează, iar Sam angajează o avocată cunoscută să-i apere cauza.

5. Ce sunt drepturile omului?

5.1. Drepturile omului sunt "de obicei înțelese ca drepturi inalienabile fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu pentru că el sau ea este o ființă umană." Drepturile omului sunt astfel considerate ca fiind universale (se aplică peste tot) și egalitare (aceleași pentru toți). Aceste drepturi pot exista ca drepturi naturale sau ca drepturi legale, atât în legislația națională, cât și în cea internațională.

6. Drepturile femeilor

6.1. Egalitatea sexelor este ceva nou în istorie, o ştim cu toţii. Timp de mii de ani, femeile au fost considerate inferioare bărbaţilor, şi numai de câteva zeci de ani încoace a fost luată în serios problema egalităţii de şanse.

6.2. Spre exemplu, abia în secolul XX femeile şi-au câştigat dreptul de a vota, şi abia după cel de-al doilea război mondial au început să se ia măsuri efective pentru interzicerea discriminării lor în raport cu bărbaţii. Este însă doar un început şi trebuie privit ca atare.

6.3. În ziua de azi, femeile lucrează, au slujbe, conduc întreprinderi, maşini sau avioane, fac studii, îşi construiesc cariere, şi în general muncesc cot la cot cu bărbaţii (chiar dacă nu toată lumea vede asta).

6.4. Pe de altă parte, însă, fiind vorba de o epocă de tranziţie, s-au păstrat şi vechile obiceiuri. Femeile sunt în continuare percepute ca principale responsabile în îngrijirea căminului şi a copiilor.

6.5. Femeile, de fapt, nu au trecut de la statutul de gospodină la cel de salariată, ci au rămas cu amândouă pe cap. Nu au schimbat un rol pe altul, ci trebuie să le joace pe amândouă

7. Au copiii drepturi?

7.1. Istoria drepturilor copiilor

7.1.1. Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naștere prima mișcare preocupată de aspecte referitoare la dezvoltarea copilului, care pleda pentru protecția copilului împotriva neglijării, exploatării și a violenței. După Primul Război Mondial, ideea drepturilor copilului a captat pentru prima dată atenția lumii. În 1959, Organizația Națiunilor Unite a adoptat Declarația drepturilor copilului. Spre sfârșitul anilor ‘60, s-a pus accentul pe ideea drepturilor de participare ale copilului. Mai mulți lideri de opinie au susținut că și copiii au competentele necesare pentru a lua decizii în privința problemelor importante din viata lor. Pe 20 noiembrie 1989, s-a adoptat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Aceasta a intrat în vigoare în septembrie 1991 și a fost ratificată de majoritatea țarilor din lume, cu excepția Statelor Unite ale Americii și a Somaliei.

7.2. Ce sunt

7.2.1. Drepturile copilului sunt reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989. Convenția a fost asumată și de România. Documentul definește drepturile și principiile dezvoltării normale a unui copil. Copiii au drepturi oriunde s-ar afla - acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la scoală. Părinții și familiile, grupurile profesionale care lucrează cu copiii, dar și orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existența acestor drepturi. Polițiștii și judecătorii sunt cei care au sarcina să aplice legea, dar toată lumea (în special cine lucrează cu copiii) are obligația să raporteze cazuri de abuz sau neglijență îndreptate asupra copiilor. Autoritățile publice locale și centrale au obligația de a garanta și promova drepturile copilului.

8. Cărți:

8.1. Samuel Moyn: Ultima utopie: drepturile omului în istorie

8.2. Charles Beitz: Ideea drepturilor omului

8.3. Jack Donnely: Drepturile universale ale omului în teorie și practică

8.4. Bianca Selejan-Gutan: Protecția Europeană a Drepturilor Omului

8.5. Razvan Horatiu Radu: Convenția Europeană a Drepturilor Omului