Начать. Это бесплатно
или регистрация c помощью Вашего email-адреса
Udskoling Mit liv med statistik создатель Mind Map: Udskoling Mit liv med statistik

1. Over grænser

1.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

1.2. Herkomst

1.2.1. BEF5: Folketal 1. januar efter køn, alder og fødeland Eleverne danner sig et overblik over hvem der bor i Danmark og hvor de kommer fra.

1.2.2. HISB3: Nøgletal om befolkningen Eleverne ser på de bevægelser der har været og hvad der ligger til grund for dem.

1.2.3. FOLK1D: Folketal den 1. i kvartalet efter område, køn, alder og statsborgerskabsgruppe Eleverne ser på hvordan fordelingen er i Danmark. Er der geografiske forskelle i forhold til statsborgerskab. Hvordan er fordelingen i alder og køn?

1.2.4. FOLK2: Folketal 1. januar efter køn, alder, herkomst, oprindelsesland og statsborgerskab. Eleverne undersøger hvor indvandrere og efterkommer stammer fra. De undersøger om der er sket forandringer over tid.

1.3. Flygtninge og invandrere

1.3.1. VAN66P: Permanente opholdstilladelser (år) efter statsborgerskab og opholdstilladelse Eleverne undersøger hvorfra folk der får permanent opholdstilladelse stammer. de undersøger ligeledes hvad der ligger til grund for bevillingen

1.3.2. RAS206: Indvandrere 16-64 år (ultimo november) efter oprindelsesland, opholdstid, socioøkonomisk status og køn Eleverne undersøger hvordan det går indvandrer i Danmark. De undersøger om der er forskel på hvordan det går og om der er sammenhæng mellem oprindelsesland.

1.4. Befolkning

1.4.1. FRDK122: Befolkningsfremskrivning 2020 for hele landet efter herkomst, køn og alder (AFSLUTTET) Eleverne undersøger om fremskrivningen hænger sammen med de forventninger de har fra de øvrige data. Eleverne kommer med deres bud på hvad der ligger til grund for det fremskrivningen viser. Note: Hvordan udføres disse beregninger. Hvordan skal det læses? indekstal/antal?

1.5. Afslutningsopgave: Eleverne laver et slægtstræ og ser på deres egen herkomst.

2. Hvor skævt?

2.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

2.2. Barn i Danmark

2.2.1. BU43: Udsatte børn og unge i procent af befolkningen (0-22 år) efter område, foranstaltning og alder. Intro: Hvad vil det sige at være et udsat barn. (forklaring fra DST) Eleverne undersøger geografiske forskelle i antallet af udsatte børn og unge. Er der forskelle på piger og drenge? Eleverne kommer med mulige forklaringer på forskelle/ligheder. I arbejdes bruges kortet som en hjælp til at se udviklingen over tid i de udvalgte områder.

2.2.2. UND2: Børn der er modtaget underretninger om efter administrations kommune, underretninger, alder og køn

2.2.3. Map Analyser

2.3. Erhverv

2.3.1. INDKP107: Indkomster for personer over 14 år efter område, enhed, køn, uddannelsesniveau og indkomsttype Eleverne undersøger indkomstniveauet indenfor de forskellige erhvervsgrupper og om der er geografiske forskelle. Eleverne undersøger om der er forskel på kvinders og mænds indkomst.

2.3.2. LIGELI3: Ligestillingsindikator for løngab efter arbejdstidens omfang og alder Eleverne undersøger udviklingen over tid i det samlede arbejdsstyrkes forskel mellem mænd og kvinder (Alder indstilles til i alt) Eleverne undersøger lønforskellen på de forskellige aldersgrupper og ser i hvilke der er størst forkel/lighed. De kommer med bud på forklaringer.

2.4. Uddannelse

2.4.1. UDDAKT10: Uddannelsesaktivitet efter bopælsområde, uddannelse, alder, køn og status Eleverne undersøger geografiske forskelle i uddannelsesvalg og ser på udviklingen over tid. Er der forskel på piger og drenges valg af uddannelse. (eventuelt i udvalgte kommune/landsdele) Eleverne anvender kortet i deres undersøgelser

2.4.2. Map Analyser

2.5. Afslutningsopgave: Hvad vil det sige at været et udsat barn? Hvad vil det sige at været et barn i udsat position? Note: Vi skal være obs på vores sprogbrug. Der er forskel på at være et udsat barn og være barn i en udsat position.

3. Min tid

3.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

3.2. Escape room Level 1

3.3. Fritidsaktiviter

3.3.1. IDRVAN9A: Børns idrætsudøvelse efter alder og køn og idrætsgrene Eleverne undersøger børns deltagelse i idræt og ser på udvikling over tid.

3.3.2. IDRVAN12: Idrætsaktive børns idrætsudøvelse efter alder og køn og tidsforbrug Eleverne ser på forskellen i tidsforbrug sorteret på alder og køn

3.4. Escape room Level 2

3.5. Medieforbrug

3.5.1. BEBRIT09: Brug af internet til private formål - procent af befolkningen (16-74 år) efter type og formål KUN ALDER OG KØN Eleverne undersøger hvad tiden på internettet bruges til med særligt fokus på unge. Eleverne kommer med et bud på hvordan undersøgelsen havde set ud, hvis den var foretaget blandt deres aldersgruppe.

3.5.2. KVUNYH01: Forbrug af nyheder (kvartal) efter adgang og alder og køn. Eleverne undersøger hvor unge modtager deres nyheder. Eleverne kommer med bud på hvilke nyhedstjenester der ligger under ´Andre adgange' og undersøger hvor de selv modtager nyheder.

3.6. Escape room Level 3

3.7. Fritidsjob

3.7.1. RAS301: Beskæftigede (ultimo november) efter område (arbejdssted), branche (DB07), socioøkonomisk status, alder og køn Eleverne undersøger hvilke erhverv der beskæftiger flest børn og unge. Eleverne undersøger hvordan hvordan beskæftigelsen har udviklet sig over tid.

3.8. Escape room Level 4

3.9. Afslutningsopgave: Eleverne laver en opgørelse over deres egen tid set over en uge. Efterfølgende laves der en opsamling over klassens samlede tid.

4. På kanten

4.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

4.2. Dom/straf

4.2.1. STRAFNA3: Skyldige personer i alderen 15-79 år efter køn, alder og oprindelsesland. Eleverne undersøger fordelingen i forhold til alder og køn sat op imod forbrydelses art. Hvilken udvikling har der været over tid.

4.2.2. STRAF42: Strafferetslige afgørelser efter tilhørsforhold til Danmark, overtrædelsens art, afgørelsestype, alder og køn Eleverne undersøger hvordan afgørelsestypen er i forhold til national oprindelse, køn og tid.

4.3. STRAF10: Anmeldte forbrydelser efter overtrædelsesart Eleverne undersøger om der sker der mere og mere kriminalitet over tid? Hvilke typer af kriminalitet er stigende og faldende? Hvorfor? OBS: Kan det vises pr. år?

4.4. Kriminalitet

4.4.1. STRAF11: Anmeldte forbrydelser efter område og overtrædelsesart Eleverne undersøger geografiske forskelle indenfor de forskellige typer af kriminalitet.

4.4.2. STRAF73: Anholdelser efter alder, køn og uddannelse Eleverne undersøger om der er en sammenhæng mellem uddannelsesniveau og begåede kriminalitet

4.5. Misbrug

4.5.1. SMDBV002: Stofmisbrugsbehandling efter område og nøgletal.

4.5.2. SMDBV003: Stofmisbrugsbehandling efter nøgletal, køn og alder. Eleverne undersøger de to statistikker og ser på forskelle/ligheder i forhold til alder køn og bopæl

4.6. Afslutningsopgave: Eleverne undersøger hvilke typer af kriminalitet de har haft inde på livet. Klassen laver en samlet opgørelse over hvilke typer af kriminalitet der er mødt i klassen.

5. Grøn nok?

5.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

5.2. Forbrug

5.2.1. FU05: Forbrug efter forbrugsgruppe, samlet indkomst og prisenhed (koderne skal fjernes) Eleverne undersøger i de statistikker hvordan en families forbrug hænger sammen med deres indtægt. De finder forskelle og ligheder.

5.2.2. SILC2P: Slår pengene til: Andel personer efter socioøkonomisk status, køn og hvor let husstanden synes, det er at få pengene til at slå til Eleverne undersøger hvordan fordelingen er inden for de forskellige socioøkonomiske grupper samt over tid.

5.3. Miljø

5.3.1. GRON2: Grønne varer og tjenester efter branche (DB07), miljøformål og enhed

5.3.2. MBU: Industriens miljøbeskyttelsesudgifter efter branche (DB07) og miljøformål

5.3.3. OEKO3: Detailomsætningen af økologiske fødevarer efter vare og enhed. Eleverne undersøger i de tre statistikker hvordan hvordan udviklingen har været på grønne tiltag og miljøbeskyttelse for forskellige erhverv og varegrupper. Eleverne reflekterer over hvordan deres valg er med til at påvirke producenterne og ser på den gensidige påvirkning mellem udbud og efterspørgsel.

5.4. Affald

5.4.1. AFFALD: Affaldsproduktion efter branche, behandlingsform og affaldsfraktion. Eleverne undersøger udviklingen i produktion og håndtering af affald i det private og i industrien. Eleverne undersøger sammenhængen mellem forbrug og affaldshåndtering.

5.4.2. Afslutningsopgave: Eleverne undersøger hvad de bruger penge på (egen forbrug og forældres køb til dem) Der laves kategorier i fællesskab. Efterfølgende laves der en opsamling over klassens forbrug

6. Mig og min familie

6.1. Opstartsopgave: Eleverne besøger Navnebanken og Navnebarometeret

6.2. :mag_right: Fritidsaktiviteter

6.2.1. IDRVAN9A: Børns idrætsudøvelse efter alder og køn og idrætsgrene Med fokus på fordelingen mellem piger og drenge Eleverne undersøger om der er kønsforskelle i børns valg af idrætsgrene. Findes der typiske drenge og pige idrætsgrene. Eleverne undersøger hvor deres forventninger holdt stik, samt hvor de blev overrasket.

6.3. Familieformer

6.3.1. FAM44BA: Børnefamilier 1. januar efter område, enhed, familietype, børn fra alder og børn til alder + befolkningstal Eleverne undersøger geografiske forskelle og udviklingen over tid i antallet af forskellige typer af børnefamilier. Hvad er stigende og hvad er faldende?

6.3.2. FAM44N: Familier 1. januar efter kommune, familietype, familiestørrelse og antal børn. Eleverne undersøger udviklingen i familier der består af voksne med samme køb og geografiske forskelle og antallet af børn.

6.3.3. VIE6: Vielser mellem to af samme køn efter køn, ældste persons alder, yngste persons alder og vielsesmyndighed (CPR) (Sted for vielse ikke relevant)

6.3.4. BRN16: Børn (alle 0-17-årige) 1. januar efter alle søskende (antal og kombination), kommune, alder, familietype, antal søskende og kombination af søskende Eleverne undersøger hvor i landet deres familie er mest almindelig og ualmindelig. I opgaven anvendes kortet.

6.3.4.1. Map Analyser

6.3.4.2. Afslutningsopgave: Eleverne laver et slægtstræ. Eleverne undersøger: Antallet af børn i familien. Familiens fritidsaktiviteter Hvilke familieformer er repræsenteret i slægten. Note: Der laves en skabelon til arbejdet